THEMA VLOER & WAND

THEMA VLOER & WAND

OPVALLEND STRAK OF LIEVER PERSOONLIJKE ACCENTEN

MATERIAAL, KLEUR EN TEXTUUR: JE VLOEREN EN WANDEN HEBBEN GROTE IMPACT OP DE TOTAALINDRUK EN DE SFEER IN HUIS. HET ZIJN IMMERS GROTE OPPERVLAKKEN. MOGEN DIE BEST OPVALLEN, OF MOETEN ZE VOORAL BIJDRAGEN AAN RUST EN RUIMTE? EN IN HOEVERRE WORDEN JE KEUZES BEPAALD DOOR HET GEWENSTE COMFORT?

e vloeren en wanden dragen veel bij aan het gevoel dat verschillende ruimtes in je huis oproepen. Stel je voor dat je houten vloer wordt vervangen door een vloer met tegels, laminaat, kurk, linoleum of beton. De beleving zou meteen totaal anders zijn, en niet alleen wanneer je op blote voeten loopt. Daarom is het goed om eens extra te letten op wat de juiste vloeren aan je huis kunnen toevoegen.

Hetzelfde geldt in feite voor je muren. Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, veel mensen zien in het eindresultaat het liefst strak afgewerkte, gladde wanden, want dat is goeddeels sfeerbepalend. En ook valt het van een afstand nauwelijks op, een muur met meer structuur of decoratieve elementen geeft een heel ander effect en wordt daarom de laatste jaren weer vaker toegepast.

AFWERKING RANDEN EN KIEREN
De afwerking van randen en kieren tussen verschillende materialen wil je niet alleen zo onopvallend mogelijk houden, je wilt er voorlopig ook geen omkijken meer naar hebben. Den Braven Sealants staat bekend als fabrikant van kwaliteitskitten. Met Zwaluw Silicone-NM loop je geen risico op randzonevervuiling en vlekvorming. Deze neutrale siliconenkit voor het afdichten van natuursteen, sanitair en beglazing kan ook buiten worden gebruikt voor gevelvoegen, en is schimmelen waterbestendig.

Brander

SPUIT- EN SIERPLEISTERS
Brander maakt professionele spuit- en sierpleisters voor het duurzaam verfraaien van wanden en plafonds. Brander VBK Pleister KV is een airless verspuitbare, witte reparatie- en egalisatiepleister die grote wandvlakken uitermate glad en hard maakt. Met één laag is de wand al behangklaar, na twee lagen verfklaar. De pleister poedert niet en is toe te passen op de meest voorkomende minerale ondergronden. Naschuren en voorstrijken is meestal niet eens nodig. De grondstoffen hebben een lage milieu-impact en het resultaat blijft lang mooi.

STUCCO BETON
Met Brander Stucco Beton geef je muren een subtiele hedendaagse uitstraling. Dankzij de soepele verwerking en snelle droogtijd is het mogelijk twee lagen in korte tijd na elkaar aan te brengen. Deze decoratieve pleister met een natuurlijke en robuuste uitstraling was vanaf de introductie populair, en het aantal kleuren is sindsdien flink uitgebreid. Het ruwe wandeffect krijgt een zuivere dimensie met wittinten. Dankzij de nieuwe kleurenvariëteit, met zowel zachte en vergrijsde tinten als intensere kleuren, is harmonie in elk interieur te bereiken.

FLEXIBELE SIERLIJSTEN
Wie je ook bent en waar je ook woont, je huis is een statement waarmee je jouw persoonlijkheid onderstreept. Magistraal modern of karaktervol klassiek: met de Orac collectie originele plinten, kroon- en wandlijsten, eventueel aangevuld met indirecte verlichting, tover jij je huis om tot een droomplek die barst van het karakter. Een unieke plek die zegt wie jij bent en hoe je in het leven staat. De profielen bieden oneindig veel mogelijkheden. Ze kunnen als wand- of kroonlijst, deuromlijsting of plint worden gebruikt.

SCHERPE DETAILS
Zulke sierelementen waren ooit het exclusieve domein van de beste stucadoors, maar Orac Decor levert ze nu kant en klaar in hoogwaardige kunststoffen met een densiteit die scherpe details mogelijk maakt. Kleine oneffenheden tussen muur en plafond verberg je slim met kroonlijsten. Veel lijsten en plinten zijn verkrijgbaar in een flexibele variant om ook gebogen wanden en plafonds elegant af te werken. Alle Orac Decor producten zijn eenvoudig te plaatsen, water- en stootbestendig, en natuurlijk overschilderbaar.

Orac

WANDSYSTEEM HABITO
De gipsplaat is niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Ook dit ogenschijnlijk simpele product wordt nog voortdurend verbeterd. Habito is het innovatieve nieuwe wandsysteem van Saint-Gobain Gyproc. Het werd ontwikkeld naar de wensen en eisen van ontwerpers, bouwers en bewoners, en combineert alle voordelen van bestaande wandsystemen.
Het Habito wandsysteem biedt veel comfort door zijn unieke eigenschappen. Het systeem is extreem stootbestendig en sterk geluidsisolerend. Het klinkt en voelt massief. De wand heeft een bijzonder hoge draagkracht. Schroeven kunnen tot 30 kg dragen en pluggen zijn niet nodig. Een schilderij, een lamp en zelfs een televisie zijn aan Habito dus heel gemakkelijk op te hangen.

VEELZIJDIG GIPS
Siniat biedt met de laDura Premium een gipskartonplaat waarvan de kern is versterkt met onder meer hout- en glasvezels. Dankzij een uitgekiende samenstelling heeft hij een grote trekweerstand, stootvastheid en vochtwerendheid. De plaat wordt veel in ziekenhuizen, scholen en kleedkamers gebruikt, en dat maakt hem zeker ook heel geschikt voor je woning. De laDura Premium is 100 procent recyclebaar en levert goede prestaties op het gebied van vocht, impact, brand én geluid. Deze premium gipsplaat zorgt voor draagkracht in de wand. Dat kan zwaar tellen, bijvoorbeeld in badkamers ter hoogte van de wastafel. De plaat is ook ideaal als stabiele ondergrond voor tegelwerk, en voor wanden die aan akoestische eisen moeten voldoen.

VOORKOM GELUIDSOVERLAST
Geluidsoverlast is steeds vaker een bron van ergernis. Hinderlijk geluid komt door vloer, muur of plafond en kan als luchtgeluid of contactgeluid hoorbaar zijn. Contactgeluiden, zoals van hoge hakken op een tegelvloer, kan je het beste bij de bron aanpakken. Als dat niet lukt, kun je nog verrassend veel doen om overlast te voorkomen. Dat is wel zo prettig voor orac iedereen in de buurt.

WONINGSCHEIDENDE WAND
De woningscheidende wand IW 148 van Faay biedt een geluidsisolatie van 56 dB en wordt ook gebruikt in scholen, hotels en geluidsstudio’s. De 15 cm dikke wand bestaat uit twee panelen met elk een massieve kern van vlasscheven. De spouw tussen de panelen wordt gevuld met minerale wol. De vlaskernen geven uitstekende geluidsisolatie en brandwerendheid.

GIPS ISOLEERT GOED
Materialen met een hoog soortelijk gewicht isoleren goed. Fermacell Gipsvezelplaten hebben een opvallend goede geluidsweerstand. De platen worden gebruikt in wanden, ook woningscheidende wanden, en zelfs in vloeren. Met een enkele wandconstructie van 10 cm dik realiseer je al een geluidsisolatie van 52dB. Met dubbele beplating is wel 70 dB haalbaar.

GIPSVEZELPLATEN ALS VLOER
De densiteit van het gips in Fermacell vloerelementen isoleert geluid én warmte. De platen zijn simpel verwerkbaar, zodat je snel een vloer kunt isoleren. Fermacell en Uniwarm maakten onlangs een monumentale Rotterdamse stadsvilla energieneutraal met een klimaatsysteem waarbij 18 cm dikke gipsvezelplaten met ingebouwde leidingen fungeren als vloerverwarming en afbouwplaat ineen.

HEERLIJKE WARMTE VAN DE VLOER
De Romeinen wisten het al: vloerverwarming is onverslaanbaar. De behaaglijke warmte die een verwarmde vloer uitstraalt geeft je het ultieme thuisgevoel, ook op de koudste dagen van het jaar. Bij veel verbouwingen staat vloerverwarming dan ook hoog op de verlanglijst. De meeste systemen gebruiken water op lage temperaturen en gelijkmatige verwarming. Ze zijn relatief energiezuinig, maar vragen wel om goede isolatie.

ELECTRISCHE VLOERVERWARMING
IndorTec THERM-E is een elektrisch vloerverwarmingssysteem van Gutjahr dat bijzonder snel en eenvoudig kan worden gelegd. De speciale vorm van de mat zorgt voor minder holle ruimten en een hoge energie-efficiëntie. Door de open structuur is de mat met ‘één spaanslag’ uitgevlakt. De vloer warmt bij inschakeling snel op, omdat de verwarmingskabels over de hele lengte door lijm worden omhuld. IndorTec THERM-E is ideaal voor badkamers, want het is een 3-in-1 product: isolatie van de ondergrond, afdichting voor natte ruimten, en vloerverwarming.

Fermacell
Faay
Eurocol

SNEL EEN WARME VLOER OF WAND
Wil je snel een aangename warmte van bepaalde vloer- en wandoppervlakken? Dat kan met de elektrische verwarming Schlüter-DITRA-HEAT-E. Met dit systeem kun je de voordelen van keramische tegels en natuursteen als media voor warmtegeleiding en warmteopslag optimaal benutten. Dit comfort is voordeliger dan vaak wordt gedacht, doordat de kabels in de ontkoppelingsmat vlak onder de tegels liggen. De warmte komt snel en efficiënt aan de oppervlakte. De ontkoppelingsmat DITRAHEAT-DUO vermindert contactgeluid naar aangrenzende ruimtes met tot wel 13 dB.

HEAT CONTROL APP
Schlüter-DITRA-HEAT-E zorgt snel voor voelbare warmte. Dankzij de lage opbouw kan de temperatuur binnen 15 minuten met 4°C worden verhoogd. De bediening van de thermostaat kan gebeuren met een gewone aan/uit-knop, maar ook via een touchscreen of een smartphone of tablet. Met Schlüter-DITRA-HEAT-E-R-WIFI kun je vloeren en wanden tijdgestuurd verwarmen. De bijbehorende app Schlüter-HEAT-CONTROl is gratis beschikbaar. Via de app kun je bijvoorbeeld instellen dat je vloer of muur straks bij thuiskomst de gewenste temperatuur heeft.

EGALISATIE EN BETONLOOK INEEN
Een vloer met een industriële uitstraling wordt door veel mensen gewaardeerd. Voor afwerking met de gewilde betonlook moet de ondervloer meestal eerst nauwkeurig worden geëgaliseerd. Met FloorColouring van Eurocol kun je die egalisatielaag meteen al voorzien van een fraaie kleur en karakteristieke glans.

Egalisatie en een strakke betonlook in dezelfde bewerking; dat zijn twee vliegen in één klap. Drie moderne industriële kleuren – White, Soft Black en Brown – kun je in intensiteit aanpassen met het FloorColouring-pigmentatiepoeder. Zo creëer je een moderne vloer met een decoratieve, industriële uitstraling, waarvan er geen twee hetzelfde zijn.

Schlüter

 Download pdf thema Vloer & Wand

Leveranciers Vloer & Wand