THEMA STENEN

Katwolderplein Zwolle (Foto: Arjes Schmitz)

THEMA STENEN

DE VELE GEZICHTEN VAN BAKSTEEN

bakStEEn wordt al EEuwEnlang gEbruikt, En daar zijn goEdE rEdEnEn voor. bakStEnEn zijn robuuSt, ondErhoudSarM, onbrandbaar En bEStand tEgEn zwarE wEErSoMStandighEdEn. daarnaaSt wordEn zE gEwaardEErd oM hun uitErlijk En hun vochtrEgulErEndE EigEnSchappEn, diE bijdragEn aan EEn prEttig En gEzond lEEFkliMaat in huiS.

aksteen, kan het Nederlandser? Dit uit klei gebakken bouwmateriaal is al eeuwenlang de hoeksteen van het bouwen in de lage landen. Ook de export bestaat al lang: Hollandse en Zeeuwse schepen voeren al in de 17e eeuw naar onder meer Engeland en Schotland met bakstenen in het ruim, vaak als ballast om de Noordzee te kunnen trotseren en terug te keren met handelswaar van de overkant. Nog altijd zijn de sporen in Groot-Brittannië overal te vinden, want bakstenen gaan heel lang mee.

VORM EN STRUCTUUR
De bekendste toepassing is in gevels, waarbij metselwerk van baksteen het buitenblad vormt van een spouwmuur. De keuze voor een bepaalde steen is meestal gebaseerd op vorm, afmetingen, kleur en textuur. Er zijn handvorm, vormbak, en strengpers bakstenen, die van elkaar verschillen door de oppervlaktestructuur. De handvorm heeft de grilligste, generfde structuur, de vormbak is al wat strakker, en de strengpers heeft een zeer glad oppervlak. De keuze is vooral een kwestie van smaak.

KIJKEN EN VERGELIJKEN
Een besluit nemen over de juiste steen is niet gemakkelijk. Je zult waarschijnlijk heel vaak en anders naar buitenmuren gaan kijken als je binnenkort moet beslissen over de steen voor jouw nieuwe huis. Het kleurengamma is tegenwoordig breed en gaat van bijna wit en geel via oranje, rood en paars naar bruin en antraciet. Er zijn bakstenen in het vertrouwde waalformaat, maar bijvoorbeeld ook in ijsselformaat, dikformaat en Engels formaat. Kortom, waar begin je met kijken en vergelijken?

Rijswaard

GEEN TWEE DEZELFDE
Als je een bakstenen muur van dichtbij bekijkt, valt onder meer op dat geen twee stenen exact gelijk zijn. De maten natuurlijk wel, maar verder kan de variatie enorm zijn en toch een muur met een heel fraai aanzicht opleveren. Historische namen als Aalster bont en Bommels bont herinneren aan de rijke traditie in nuancering. Andere kleuren, of sorteringen zoals de stenenbakkers zeggen, zijn homogener of minder fel gevlamd, en leveren een rustiger gevelbeeld op.

TEXTURE DESIGNER
Het blijft moeilijk kiezen, of je het nu met behulp van brochures of met stenen in je handen probeert. Bij Raab Karcher is er altijd iemand die je vragen over bakstenen goed kan beantwoorden. Veel mensen willen vooral de gelegenheid om een goede vergelijking te maken, en daarvoor biedt Rijswaard Baksteen nu online de ideale oplossing. Er is geen betere manier dan hun Texture Designer om jouw voorkeuren in je eigen tijd te ontdekken en in virtual reality een eerste selectie te maken.

JE MUUR VOORAF BEKIJKEN
Met deze keuzetool op www.rijswaard.nl kun je meerdere beginpunten nemen voor je zoektocht naar de perfecte steen voor jouw huis: de kleurnuancering of het formaat, maar ook de vorm en structuur. Het mooie is dat je de selectie steeds verder kunt verfijnen terwijl je vergelijkt, maar vooral dat je de effecten van je keuzes gedetailleerd in een foto van een hele muur kunt zien. Ook de verschillende metselverbanden en zelfs tinten voegmortels zijn eenvoudig zichtbaar te maken.

DE CLOU ZIT IN DE KLEI
Rijswaard Baksteen is al sinds 1900 gevestigd in de Bommelerwaard aan de Afgedamde Maas, bij het dorp Aalst. Met een productie van ruim 120 miljoen bakstenen per jaar is dit de grootste steenfabriek van Nederland. Het productieproces is vrij gecompliceerd en duurt bijna een heel jaar. Dat komt vooral doordat verschillende soorten klei eerst zorgvuldig worden gemengd en voorbereid. Gemengde klei is de beste garantie voor kleur- en vormvaste stenen.

STERREWAARD VAN DE RIJSWAARD
Bij de steenfabriek Rijswaard, dat er een eigen kleikelder op nahoudt, gebeurt het klei mengen zelfs twee keer om het best mogelijke resultaat te halen. De baksteen van Rijswaard oogst internationaal veel lof. Vooral de exclusieve Sterrewaard-colllectie, met diepe kleuren en een fraaie nerf, is een favoriet onder architecten en aannemers. De ster van Rijswaard is het resultaat van ruim een eeuw know-how en voortdurende verbetering. Deze premium steen geeft elk gebouw een unieke uitstraling.

ONGEEVERNAARDE KWALITEIT

De productie van de Sterrewaard-stenen, verkrijgbaar in Engels formaat en waalformaat, vindt plaats in een hypermoderne steenpers. De kleuren zijn dieper dan ooit, het gevlamde effect en nerven zijn uniek. De hoogwaardige klei staat garant voor ongeëvenaarde kwaliteit. Voor bijzondere projecten kunnen de stenen bovendien nog worden bewerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezanding, trommelen of cementeren voor een klassiek en doorleefd effect.

ENERGIE EN MILIEU
Baksteenproductie kost veel energie, maar dankzij een doorlopend productieproces gebruikt Rijswaard die optimaal. De restwarmte van de ovens levert de energie voor het droogproces. Over efficiënt en milieuvriendelijk produceren werd hier al nagedacht lang voordat de maatschappelijke discussie op gang kwam. Hierdoor is de Rijswaard haar tijd vooruit en mag ze zich rekenen tot de milieuvriendelijkste baksteenproducenten van Nederland.

KERAMISCHE STEENSTRIPS
Alle stenen van de Rijswaard zijn ook in strips verkrijgbaar. Keramische steenstrips worden gebruikt om in renovatieprojecten of situaties waarin gewicht een bezwaar is, toch de uitstraling van traditioneel metselwerk te bereiken. Nadat we de industriële look de afgelopen jaren steeds vaker tegenkwamen in winkels en de horeca, bijvoorbeeld in de vorm van een muur die schijnbaar bij sloopwerk tevoorschijn is gekomen, zien we deze trend nu ook snel groeien in de woningmarkt.

UITBLOEIINGEN IN METSELWERK
Zelfs in het beste metselwerk met de fraaiste steen kunnen uitbloeiingen de zaak grondig bederven. Uitbloeiing is een witte tot grauwe waas in metselwerk, veroorzaakt door kalk en zouten in het cement. Die kunnen kristalliseren tot vlekken op de muur, soms zelfs compleet met poederuitslag. Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar zijn uitbloeiingen niet altijd zichtbaar. Op een vers beregende muur is meestal niets te zien, op een drogende muur des te meer.

UITBLOEIINSARME MORTELS
Remix is een specialist op het gebied van mortels voor metselen, voegen, stucen en betegelen. Het bedrijf levert zelfs speciaal samengestelde mortels voor projecten waarin hoge eisen gelden. Remix rekent af met de ergernissen over bevlekte muren met uitbloeiingsarme (UA) mortels. Als de metselaars een paar simpele instructies nauwgezet opvolgen, hoeft met deze mortels achteraf geen enkele gevel met veel moeite te worden gereinigd. Remix is begonnen als zand- en grindbedrijf. Het adviseert nu architecten en aannemers al in de ontwerpfase bij de keuze van het juiste type mortel, en helpt voegers en metselaars om hun werk beter en sneller te doen met goed verwerkbare producten. Met specials als UA, lichtgewicht en vorstvrije mortels heeft Remix sterke troeven die naadloos aansluiten op de wensen van gebruikers en opdrachtgevers.

LEVERANCIERS STENEN
Remix
Rijswaard