THEMA KEUKENS

Etna

THEMA KEUKEN

DE KEUKEN IS HET HART VAN JE HUIS

kokEn En EtEn vErbindt onS MEt traditiE, cultuur, natuur En FaMiliE. dE kEukEn iS hEt trEFpunt, En in vEEl huiShoudEnS iS dE woonkEukEn alS lEEFruiMtE nog bElangrijkEr dan dE woonkaMEr. dE kEukEn iS hEt kloppEnd hart van hEt huiS. lEkkEr dE Maaltijd bErEidEn, SaMEn zijn En SaMEn EtEn, dat iS waar hEt gEzinSlEvEn oM draait.

e keuken is bij uitstek de ruimte in huis waar praktische zaken voorop staan en waar het meeste gebeurt. Daarom is een nieuwe keuken wel een grondige overweging waard, en heb je lang plezier van goede beslissingen. Een keuken die aan alle woonwensen voldoet ontstaat niet bij toeval, maar door aandacht voor details. Een nieuwe keuken is een investering voor de lange termijn, of het nu om nieuwof verbouw gaat. Dan is het logisch om alles te willen weten over de keuzes waar je voor staat, je goed voor te bereiden en geen appels met peren te vergelijken. Bij Raab Karcher stellen we hoge eisen aan leveranciers. We vragen regelmatig aan professionals in de keukenbranche welke elementen van nieuwe keukens de investering meer dan waard maken. Voor de meeste huiseigenaren zijn de werkbladen en apparatuur de belangrijkste beslissingen. De keuze bepalen begint heel simpel bij jouw stijl: is die klassiek of modern, van de strakke of landelijke lijn, of ga je voor industrieel? Daarna kun je eens goed kijken naar persoonlijke voorkeuren wat betreft kleuren, indeling en gebruiksgemak. Wat vind je echt belangrijk in jouw nieuwe keuken?

COOLE RETRO MET SLIMME TECHNIEK
Retro design is hip en de klassieke ijskast maakt een comeback. ETNA is al sinds 1856 een ‘household name’ dankzij kwaliteit, moderne functionaliteit en tijdloos Nederlands design. De ETNA Retro collectie koel- en vriesproducten geeft je huis kleur met een vintage blikvanger.

Waar in de jaren zestig zulke koelkracht nog gepaard ging met een enorm stroomverbruik, brengt ETNA nu energiezuinige koeloplossingen in verschillende formaten, van een tafelmodel tot een manshoge koel-/vriescombinatie. Het stoere handvat, de ronde vormen en sprekende kleuren bepalen de looks, maar het gaat hier wel om ‘beauties met brains’. Onder het retro-uiterlijk zit namelijk moderne A++ of zelfs A+++ techniek met een systeem dat de temperatuur voor verschillende voedingswaren constant op het ideale niveau houdt.

P134-Marazzi_Grande_Marble_Look_Capraia_015_1

JOUW PERSOONLIJKE KEUKEN
Hoe ziet jouw favoriete keuken eruit? Keller heeft een assortiment waarmee het altijd mogelijk is om binnen je budget een persoonlijke droomkeuken te realiseren, zonder concessies te doen aan sfeer en uitstraling. De klassieke Elba-keuken is aangevuld met industriële details, zoals de koperen wandlamp en zwarte barkrukken. De kunststof keukenfronten, in gewassen eiken of naaldhout, zijn niet van echt hout te onderscheiden. Daardoor is de keuken extra robuust en blijft het geheel aantrekkelijk geprijsd. Wildenborch is de nieuwe landelijke stijl die nostalgische details naar je nieuwe keuken brengt.

STEEDS GROTERE WERKBLADEN
Keukenwerkbladen zijn er in vele soorten en maten, van natuursteen tot kunststof, en van beton tot keramiek. Een duidelijke trend is dat de keukenbladen steeds groter worden. Dat werkt prettig en inspireert ook nog eens om samen maaltijden te bereiden. Koken wordt een gezellige bijeenkomst van huisgenoten, en het tafelen begint eigenlijk al voordat de tafel is gedekt.

ReynDesign heeft een lange historie in het produceren van kwaliteitskeukenbladen. Deze specialist helpt je jarenlang zorgeloos genieten van bijvoorbeeld de klassieke schoonheid van marmer, dat weer duidelijk in opkomst is. ReynDesign levert onder meer het beroemde witte marmer uit Italië dat al sinds de oudheid wordt gezien als het meest luxe materiaal dat je je in huis kunt wensen.

MARMER IN DE KEUKEN
Het woord marmer stamt uit het Grieks en betekent ‘glanzende steen’. Nog altijd wordt wit marmer gewaardeerd om zijn doorschijnende eerste millimeters. Deze natuursteen heeft eeuwigheidswaarde en verleent met zijn unieke tekening overal een eigen karakter aan bijzondere ruimtes. Ook in badkamers en keukens is marmer de laatste jaren weer stevig in opkomst. Klassiek wit marmer komt uit de Apuaanse Alpen in het noorden van Toscane, bij Carrara. De Bianco Carrara is de bekendste variant, met grijze vlekjes en een subtiel lineaire adering. Onder de Italiaanse witte marmers is Statuario nog wat exclusiever. Het heeft een meer gevarieerde en geprononceerde adering in grijze tot gouden tinten en is bij uitstek geschikt voor keukenbladen.

keller
Erkalinea
Erkalinea
Doeco
Doeco
Siemens
Reginox
Reginox
Liebherr

ALTERNATIEF KERAMIEK
Voor keramiek worden minerale ingrediënten als kwarts, klei en veldspaat bij 1200 graden gebrand. Hierdoor onstaat een hard materiaal dat heel lang meegaat, en in de keuken overtuigt met hygiënische functionaliteit. Je hele keuken uitvoeren in keramiek zou behoorlijk zwaar en duur worden, maar Erkalinea biedt nu een alternatief met structuur-decors in de vier kleuren oxid, cement grijs, cement donker en brons. De kleuren passen in de huidige woontrends, en met de toplaag van keramiek geeft het je keuken die robuuste uitstraling.

Door deze fronten te combineren met bijvoorbeeld fineerfronten en open kasten, wordt je keuken stoer en verfijnd ineen. Nieuw bij Erkalinea zijn de HPl marmerlook fronten in de kleuren marmer Carrara en marmer Brescia Paradiso. Deze zijn met een harde, kras- en stootbestendige toplaag een goed alternatief. Deze keukens zijn leverbaar met 20 of 40 cm brede opleggrepen in RVS of matzwart, of greeploos met metalen profiel in vijf kleuren.

 

VAN GAS NAAR INDUCTIE
Zolang nieuwbouw niet aan de orde is, blijft een groot gasfornuis een goede vriend in de keuken. Veel mensen zullen graag op gas blijven koken, gewoon omdat ze dat gewend zijn. 

In Nederland worden geen bouwvergunningen meer afgegeven voor woningen met een gasaansluiting. Dat betekent dat als je een nieuw huis koopt of een huis laat bouwen, het vertrouwde gasfornuis geen deel meer kan uitmaken van de functionele keuken.

Inductie heeft dus de toekomst. Pelgrim heeft een sympathieke actie voor wie het liefst op gas kookt, maar niet zeker weet of er de komende jaren wel een gasaansluiting beschikbaar zal blijven. Als binnen 10 jaar na aankoop van een inbouwgaskookplaat je woning wordt afgekoppeld van het gasnetwerk, levert Pelgrim gratis een vergelijkbare inductiekookplaat.

HET NIEUWE KOKEN
Voor veel nieuwkomers zal inductie de komende jaren wel even wennen zijn, maar het nieuwe koken voelt al snel vertrouwd en het schoonmaken is heel wat gemakkelijker. De inductiekookplaat met Bridge Induction zones van ATAG onderscheidt zich met een hoger en constant vermogen, en een meer intuïtieve bediening.

Binnen de afzonderlijke kookzones voor bakken en braden kunnen pannen op elke plek worden geplaatst. Meer bereidingswijzen zijn mogelijk dankzij een grillplaat en teppanyaki bakplaat. Met Iris Slide Control kies je met een lichte veeg van de vingertoppen snel en nauwkeurig uit 12 warmtestanden of de supersnelle booststand.

WIT TOT ZWART
De witte keuken is al heel lang favoriet, maar heeft ook wel een paar keerzijden. Vlekken vermijden is lastig, net als het goed verbinden van alle tinten wit. Een nieuwe keuken mag in 2019 best wat sfeer krijgen, en vraagt om flair in kleuren en materialen. Ook al blijft wit in de keuken de klassieker, de laatste jaren zien we steeds meer bonte ontwerpen en zelfs het andere uiterste, de zwarte keuken. Dat kan een heel luxueuze uitstraling geven in combinatie met chroom en RVS, maar ook met messing en goudtinten van bijvoorbeeld kraan en spoelbak. Zwart is al enige tijd in opkomst als woonkleur. Deze kleur was natuurlijk al veel langer te vinden in het woondecor, maar niet eerder zo prominent. Vergeet licht en luchtig, want ook zwarte muren, panelen, deuren en keukenkastjes zijn hip en happening. Bij zwart als hoofdkleur wordt een matte finish wel van harte aangeraden. In een witte keuken zorgen een paar kleurige accenten al voor een heel andere uitstraling. Doeco maakt met hoogwaardige zwarte accessoires uit de serie ‘In Black’ een tussenvorm mogelijk.

AFSCHEID VAN DE AFZUIGKAP
De innovatie die de nieuwe keuken een totaal ander aanzien geeft, is werkbladafzuiging. Wie had gedacht dat er een echte goede vervanger zou komen van de beeldbepalende en maar al te vaak wat vettige afzuigkap? De nieuwe afzuigingstechniek is vrijwel onzichtbaar geïntegreerd in het werkblad of de kookplaat.

De Pelgrim Hood-in-Hob beschikt over FlexAir technologie waarmee alle zuigkracht aan één kant kan worden geconcentreerd. De FlexCooking inductieplaat laat je van twee zones één grote maken: handig voor een grote pan of grillplaat. De afzuigkleppen, de filtercassette en het opvangbakje zijn van roestvrij staal, en het keramisch glas van de kookplaat is extra stoot-en krasvast.

SENSOREN VOORKOMEN AANBRANDEN
Een ander mooi voorbeeld is het Siemens iQ700 inductionAir systeem, dat met een doordacht design aansluit bij de nieuwste keukenconcepten. Het is gemakkelijk te installeren en vraagt weinig ruimte onder het werkblad. De kookplaat is eenvoudig te bedienen met de intuïtieve Dual lightSlider. Het systeem is voorzien van diverse sensoren die overkoken en aanbranden voorkomen. In de Siemens iQ700 inductionAir wordt de afzuiging dankzij een sensor automatisch afgestemd op de hoeveelheid kookdamp en geurtjes die vrijkomen bij het koken.

 

GEAVANCEERDE WIJNKOELERS
Vrijstaande hoge en slanke koelkasten zijn steeds vaker te zien. Ze bieden vaak meer koel- en vriesruimte dan inbouwmodellen. Vrijstaand kan een koelkast beter warmte afvoeren, waardoor hij meestal energiezuiniger wordt. De koelkasten zijn ook steeds aantrekkelijker. Wat geeft een groter gevoel van luxe dan een wijnkoeler die je aperitiefjes en tafelwijnen perfect op temperatuur houdt? De liebherr Vinidor wijnklimaatkasten zijn op dit gebied het neusje van de zalm. De koeltechniek schept de optimale omstandigheden voor verschillende wijnen, de vormgeving doet de rest.

Neem de liebherr Vinidor EWTgb3583 (zwart) of EWTgw 3583 (wit), 178 cm hoge inbouwmodellen voor perfecte integratie in de greeploze keuken. Dankzij TipOpen is de kast moeiteloos te openen. Een lichte aanraking van de glasdeur opent de wijnklimaatkast enkele centimeters. Wanneer de deur niet binnen drie seconden verder wordt geopend, sluit deze weer zachtjes en automatisch. Op de liebherr EWTdf 3553 Vinidor kan een edelstalen deurframe of een meubelkader in hetzelfde materiaal als de rest van de keuken worden gemonteerd.

Pelgrim
AEG
Reginox

INNOVATIE IN VAATWASSERS
Bij Pelgrim wordt de vaatwasser steeds slimmer. Meerdere nieuwe modellen verbruiken bijzonder weinig water en energie. Met het snelste SpeedWash programma was je de vaat in een kwartiertje schoon. Ideaal als tijdens een etentje de borden van het voorgerecht ook voor het hoofdgerecht nodig zijn, of als je een feestje geeft. Door de tijdsduurverkorting in te schakelen kan elk programma worden ingekort. AutoProgram kiest de beste temperatuur en tijdsduur voor het soort vaat.

Met TotalDry ingeschakeld opent de deur automatisch 20 minuten nadat de vaatwasser klaar is. De laatste stoom wordt vrijgelaten en koele en droge lucht kan naar binnen. IonTech laat zelfs een vaatwasser die vol vuile vaat staat nog fris ruiken. InteriorlED verlicht alles perfect voor optimaal gebruiksgemak. En de allerstilste Pelgrim vaatwassers produceren dankzij SuperSilent maar 41 dB aan geluid. Dat is letterlijk fluisterstil, zodat niemand merkt dat de afwas wordt gedaan.

NOOIT MEER BUKKEN MET BORDEN
De vaatwasser is een fantastische uitvinding, maar het bukken bij het in- en uitladen vinden veel mensen lastig. AEG vond de oplossing met Comfortlift, een ingenieus systeem waarbij de onderste korf met schone belading vanzelf omhoog komt, en na het inladen van vuile vaat weer terug naar zijn plaats in de machine zakt. Met een AEG ProClean vaatwasser hoef je je geen zorgen te maken dat kwetsbare glazen of serviesdelen het te zwaar te verduren krijgen.

De vijf sproeiniveaus en de satelliet-sproeiarm zorgen altijd voor perfecte resultaten. Een speciaal glasprogramma, gecombineerd met SoftGrip en SoftSpikes, beschermt zelfs je meest delicate glazen. Het programma ProZone is de ideale oplossing voor een gemengde lading: lagere waterdruk en temperatuur voor de glazen in de bovenkorf, en de volle laag voor de pannen en ovenschalen in de onderkorf.

HOOGWAARDIGE SPOELUNITS
Als het gaat om hoogwaardige roestvrij stalen spoelbakken, staat het Nederlandse Reginox te boek als internationale pionier. Elk jaar produceert Reginox meer dan een half miljoen RVS spoelunits en wastafels in ruim honderd verschillende stijlen en uitvoeringen. Reginox kent de waarde van design en kwaliteit, en durft het aan om levenslange garantie te geven.

Zoals de stad Miami wordt geassocieerd met aantrekkelijk en veelzijdig, zo is het met de Reginox-serie Miami spoelbakken en kranen. De spoelbakken zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Gun Metal, Copper en Gold, en in twee afmetingen: 40×40 en 50×40. De unieke kleuren ontstaan door de RVS spoelbakken en kranen te behandelen met Physical Vapour Deposition (PVD)-techniek.

NIEUWE MATERIALEN EN KLEUREN
De laatste jaren is composiet populair. Het bestaat voor bijna 95 procent uit kwartsiet, aangevuld met polyesterhars. Dat maakt het werkblad in hoge mate kras-, slag- en slijtvast. Daarin wordt composiet alleen nog overtroffen door keramiek, dat bovendien nog beter bestand is tegen zuren en niet vlekt of verkleurt. Maar een keramisch keukenblad kan wel breken bij een hoge puntbelasting, bijvoorbeeld als die grote gietijzeren wok bij de afwas per ongeluk op het aanrecht zou vallen. Dekker focust met TopCore en DecorTop op de beste praktische eigenschappen van werkbladen. Toplaminaat staat al jaren bekend als een uitermate functioneel, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk keukenblad. Een nieuwe kleur als Rust Brown is warm en industrieel, modern en tijdloos, en verandert als het ware met zijn omgeving mee. Dekker levert ook de fraaie bijpassende lanesto spoelbakken en Selsiuz kokendwaterkranen.

Dekker
Dekker

LEVERANCIERS KEUKENS
Pelgrim
Doeco
AEG

LEGENDA THEMA 
Dekker ERBI
Atag
ETNA