THEMA ISOLATIE

Kingspan

THEMA ISOLEREN

ISOLEREN VOOR ENERGIEBESPARING EN EXTRA WOONCOMFORT

HET AFSCHEID VAN AARDGAS BETEKENT DAT WE NOG BETER MOETEN GAAN KIJKEN NAAR ONS ENERGIEGEBRUIK IN HUIS. ISOLEREN HAD ALTIJD AL GROTE VOORDELEN. HET BESPAART NATUURLIJK ENERGIE EN GELD, MAAR DE GROOTSTE WINST VAN GOEDE ISOLATIE ZIT IN EXTRA WOONCOMFORT EN EEN PRETTIG BINNENKLIMAAT.

ederland gaat van het gas af. Vanaf 2030 stopt de winning, vanaf 2050 moet ook aan alle gebruik van aardgas in ons land een einde komen. Dat is een grote verandering, en de Groningse aardbevingen hebben nog eens gezorgd voor een flinke duw in de rug. De eerste grote stap in de energietransitie is zelfs al gezet, want alle nieuwbouwwoningen zullen het voortaan zonder gasaansluiting moeten doen. Gasloos bouwen is in recordtijd de norm geworden, en je eigen huis energiezuinig maken wordt nog interessanter.

HET WARE BESPAREN
Het effect van goede isolatie wordt nogal eens onderschat. Vooral in een oudere woning kun je met simpele maatregelen al snel veel besparen op je energierekening. Woningen van voor 1980 zijn vaak nauwelijks of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Het leeuwendeel van je duur gekochte warmte verdwijnt dan zomaar door je ramen, muren, vloer en dak naar buiten. Hier valt nog een wereld te winnen en levert isoleren echt iets op. Als vuistregel geldt dat dakisolatie in ongeveer acht jaar is terugverdiend, en spouwmuurisolatie in vier jaar. Daarna begint het echte besparen, met een heel wat hoger rendement dan op je spaarrekening.

ISOLATIE EN VERWARMING
De warmtepomp moet onze steun en toeverlaat worden als het gaat om verwarming en warm water in huis. Een warmtepomp werkt vrijwel altijd samen met lagetemperatuurverwarming. Dat betekent dat ruimtes geleidelijker worden verwarmd en dat er geen water van 65 graden meer door de radiatoren stroomt. Warmte vasthouden en dus goede isolatie worden daarmee nog belangrijker. Zonder een goed geïsoleerde gebouwschil lukt het niet meer om je huis lekker warm te krijgen, of alleen met een heel grote warmtepomp. Dan is (na-)isoleren feitelijk geen keuze meer, maar een noodzakelijke investering.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST
Een warmtepomp moet elke 15 jaar worden vervangen, terwijl isolatie de hele levensduur van een gebouw meegaat. Het is dus meer dan de moeite waard om dit meteen goed te doen. Een hoger energielabel, bijvoorbeeld van C naar B, is vaak vrij eenvoudig te realiseren en maakt je huis direct meer waard. Bij gebruik van een warmtepomp in combinatie met luchtdicht bouwen zet je een huis neer dat klaar is voor de toekomst. Dat huis zal bovendien een heel beperkte energiebehoefte hebben en ook nog eens heel comfortabel aanvoelen. Wat wil je nog meer? Of je nu nieuw bouwt of renoveert, isolatie verdient meer aandacht dan ooit.

KOOLTHERM VAN KINGSPAN
Kingspan heeft handige producten voor isolatie van binnenuit, zoals het Kooltherm K17 Binnenisolatie Element, het W’all-in-one Binnenisolatie Element, en de iSoEasy Pro Hellend Dakplaat. Dit zijn isolatieplaten van hardschuim met een een dampremmende laag en een afwerkingslaag van gipskartonplaat of spaanplaat. Dat geeft meteen een strak oppervlak om gemakkelijk te schilderen, behangen of stucen. Kooltherm K17 is een resol hardschuim met een heel fijne, gesloten celstructuur. Dat levert een nog betere brandweerstand en isolatiewaarde op dan bij de andere twee platen, waarin PIR het basismateriaal is.

KOOLTHERM: DAMPOPEN ISOLATIEPLATEN
Kooltherm isolatieplaten zijn licht en compact, vezelvrij, drukvast en bij brand zelfdovend. Door de gesloten cellenstructuur kan water moeilijk binnendringen. Toch zijn het dampopen isolatieplaten, waardoor vocht weer weg kan en zich niet in de constructie ophoopt om uiteindelijk problemen te veroorzaken. Kooltherm is verkrijgbaar met verschillende cacheringen en afwerkingen, speciaal ontwikkeld voor de isolatie van binnenmuren, spouwmuren, vliesgevels, buitengevelsystemen, houtskeletbouw, hellende daken en vloeren.

RC-WAARDE
Voor vloerverwarming is de K3 Vloerplaat een ideaal en zeer populair product. De K108 Spouwplaat kan met een dikte van maar 103 mm een Rc-waarde van 6,0 opleveren, afhankelijk van de andere gekozen bouwmaterialen. Dunne isolatieplaten werken ruimtebesparend, en dat betekent meer lichtinval en ruimte binnenshuis. De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele constructie aan. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte binnen blijft. In het Bouwbesluit zijn deze waarden op minimaal 4,5 in de gevel, 6,0 in het dak en 3,5 in de vloer gesteld. Op de website van Kingspan vind je een handige tool voor de berekening van Rc-waardes van verschillende constructies.

Isover

MULTICOMFORT HOUSE CONCEPT
Een Passiefhuis is zodanig geïsoleerd en luchtdicht gemaakt dat het gebouw passief, dus zonder hulp van installaties, de warmte binnenhoudt. Het voorbeeld van de thermosfles wordt wel gebruikt om het principe te verduidelijken. Isover geeft met het Multi-Comfort House een eigen interpretatie van passief bouwen. Multi-Comfort staat voor warmte, behaaglijkheid, schone lucht, geluidsisolatie en voldoende zonlicht, en voegt zo extra wooncomfort toe aan het Passiefhuis.

WOONZOLDER MET AMARILLO
Is jouw zolder alleen in gebruik als bergzolder? Dat is jammer van al die ruimte. Met het nieuwe zolderisolatiesysteem Amarillo van Isover kun je de bergzolder om laten toveren in een mooie en comfortabele woonzolder. Dankzij de slimme, systematische aanpak betekent dat geen complete verbouwing, maar krijg je er wel een extra slaapkamer,

hobby- of studeerkamer bij. Eigenlijk hoef je met Amarillo alleen de bergzolder maar op te ruimen. Het systeem is compact verpakt en gaat gemakkelijk door het trapgat. Het bestaat uit glaswol isolatieplaten, metalen hoekprofielen en houten panelen.

De aannemer of het klusbedrijf werkt de isolatie direct af met de witte panelen voor een mooi strak eindresultaat waarbij schilderen of een andere extra afwerking niet nodig is. De panelen zijn stootvast en afneembaar. En het wordt eindelijk behaaglijk op zolder, waar het traditioneel óf heel koud óf veel te warm is. De isolatie is 140 mm dik en heeft naast een hoge isolatiewaarde ook geluidsabsorberende eigenschappen, waardoor je bijvoorbeeld geen last meer hebt van verkeerslawaai. Meer informatie, onder meer over de verwachte energiebesparing en terugverdientijd, vind je op isover.nl/amarillo-op zolder.

Isover
Isovlas
Isovlas

ISOLEREN MET VLAS
lsovlas had al een bekend product voor de na-isolatie van zolders onder de naam Reno Interieur. Nu is daar Reno interieur TG Elegant aan toegevoegd voor (zolder)slaapkamers en andere ruimtes waar een hoogwaardige en esthetische afwerking gewenst is. Vlas is een duurzaam, gemakkelijk te verwerken en zeer betaalbaar natuurproduct. Reno interieur TG Elegant is ontwikkeld voor binnenhuis-renovatie in combinatie met na-isolatie aan de binnenzijde van het dak. Het levert direct lagere stookkosten en meer wooncomfort op, want in de winter blijft het warm en in de zomer langer koel. Isovlas Reno TG Elegant heeft alle voordelen van Isovlas Reno Interieur, en voegt daar een mooiere afwerking aan toe. De flexibele isolatie uit vlas dicht alle hoeken en gaten, een niet te onderschatten aandachtspunt bij isoleren. Ook de hoogwaardigste materialen isoleren slecht als er ruimte voor tocht en vocht is, of als die ruimte na verloop van tijd ontstaat.

GEEN STUC- OF SCHILDERWERK NODIG
Reno TG Elegant verwerkt snel, gemakkelijk en gezond, dus geen kans op irritatie van ogen, huid en luchtwegen. De gladde, stootvaste, afwasbare en fraai afgewerkte onderplaat zonder tussenprofielen is toepasbaar tegen elk dakbeschot. Het systeem is brandvertragend en van nature vocht- en temperatuurregulerend. Het werkt ook geluidsisolerend, en heeft geen stuc- of schilderwerk nodig.

Isovlas

LEVERANCIERS ISOLATIE
Isover
Isovlas
Kingspan