THEMA HOUT

Metsä

THEMA HOUT

HOUT IS VAN ALLE TIJDEN EN HELEMAAL TERUG

hout iS bEzig MEt EEn grootSE coMEback in dE bouwwErEld. hEt bouwMatEriaal van allE tijdEn iS tErug van wEggEwEESt. MEnSEn houdEn van hout. hout iS hErniEuwbaar. dE hErontdEkking van hout Maakt vEEl crEativitEit loS. hoort hout ook (wEEr) thuiS in jouw huiS?

out is het beton van de 21ste eeuw’, wordt al gezegd in de bouwwereld. Dat heeft alles te maken met duurzaamheid. We zijn op weg naar een bio-based en circulaire economie, en hout uit duurzaam beheerde bossen is het ultieme hernieuwbare bouwmateriaal. Hout is een natuurproduct waarmee we CO2-uitstoot echt kunnen beperken. Dat brengt van alles in beweging, en overal wordt gewerkt aan nieuwe houtproducten en houtbouwsystemen.

BOUWEN IN HOUT
Tot voor kort kon je nauwelijks een architect vinden die wilde bouwen met hout. Dat is nu anders. Hout is helemaal terug en wordt een grote toekomst voorspeld. Nieuwe inzichten over ons oudste bouwmateriaal hebben geleid tot een brede herwaardering, want duurzaamheid is maar één reden om bij nieuwbouw en renovatie te denken aan hout. Houtconstructies zijn een sieraad voor elk gebouw en zorgen voor sfeer en authenticiteit.

Er zijn ook bouwkundige voordelen. Het bouwproces gaat sneller dan met andere materialen. Er is meer ontwerpvrijheid, en meer mogelijk in de prefabricage van bouwdelen. De overheid stelt almaar hogere eisen aan energieneutraal en ecologisch bouwen. Hout isoleert van nature bijzonder goed. Je loopt geen kans op koudebruggen, en nieuwe technieken maken innovatieve toepassingen in houtbouw mogelijk.

HOUTEN WOLKENKRABBER
De nieuwe houtarchitectuur inspireert tot steeds grotere hoogten. De Metropol Parasol in het hart van Sevilla, gebouwd in 2010 en nu nog gezien als de grootste houten constructie ter wereld, zal spoedig worden overvleugeld. Overal zijn er concrete plannen om kantoor- en woontorens van hout te bouwen. In Tokio zou zelfs een 350 meter hoge wolkenkrabber gaan verrijzen die voor 90 procent uit hout bestaat.

Chicago gaat voor 244 meter en 80 verdiepingen, Wenen heeft met 84 meter en 24 verdiepingen voorlopig de hoogste houten constructie. Ook Amsterdam krijgt met HAUT een eigen houten woontoren. Aan de Amstel, in het 73 meter hoge gebouw met 21 verdiepingen, wordt straks drie miljoen kilo CO2 opgeslagen. Noorwegen claimt binnenkort al het volgende record met 100 procent houthoogbouw: een hotel van 85,5 meter hoog.

Metsä

WOONCOMFORT EN WELZIJN
Op wooncomfort en welzijn scoort hout ook al goed. Het zorgt voor een prettige akoestiek, voelt vertrouwd en comfortabel, het ruikt zelfs lekker. Wonen in hout is heerlijk. De temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen dragen bij aan een gezond binnenklimaat. In de zomer blijft het langer aangenaam koel, in de winter wordt het eerder behaaglijk warm. Het werd dus de hoogste tijd om hout weer de hoofdrol te geven die het toekomt. Daarvoor zullen nog vele bomen moeten worden geplant. Het Finse bedrijf Metsä heeft een vooruitziende blik. Het beschouwt hout al veel langer als de groene grondstof bij uitstek, en als het bouwmateriaal van de toekomst. Het bedrijf werkt aan zorgvuldig bosbeheer en innovaties in de toepassing van hout en houtvezels.

DUURZAAM BOSBEHEER
Driekwart van het door Metsä verwerkte hout komt uit Finse bossen. Finland heeft een hoogontwikkelde houtindustrie en beheercultuur. Typisch is het gezinsbosbeheer; al het Finse Metsä-hout wordt geproduceerd in een coöperatie van 104.000 particuliere boseigenaren. Voor elke gevelde stam worden vier nieuwe boompjes geplant. De totale aanwas ligt structureel 40 procent hoger dan het kapvolume.

Met de hernieuwde focus op bossen als koolstofopslag gaat het om grootschalige verandering, om duurzaam zijn en blijven. Dat vraagt ook om vernieuwing en verbetering. De vraag naar hout zal alleen maar toenemen. Metsä introduceert ‘intelligente bossen’ met digitale monitoring van het groeiproces voor een maximale opbrengst. Duurzaam bosbeheer betekent natuurlijk ook bescherming van kwetsbare ecosystemen en biodiversiteit.

Metsä

NATUURLIJK ALLEEN GECERTIFICEERD HOUT

De EUTR (European Union Timber Regulation) is wetgeving die het gebruik van illegaal gekapt hout tegengaat. De herkomst van hout en houtproducten moet glashelder zijn. Andere keurmerken, met FSC en PEFC als bekendste, fungeren als waarborg voor duurzaam bosbeheer. Natuurlijk vind je bij Raab Karcher alleen gecertificeerd hout en plaatmateriaal.

BIJZONDERE EIGENSCHAPPEN
Tachtig procent van Finland is bos, maar door het koude klimaat met korte warme zomers kan het 60 tot wel 120 jaar duren voordat een boom zijn volle hoogte bereikt. Het korte groeiseizoen geeft de noordse bomen bijzondere eigenschappen en een meerwaarde als bouwmateriaal. De Metsä Group heeft de expertise om de kwaliteiten van dit hoogwaardige hout te benutten. Ook bij de nieuwbouw van appartementen in Honkasuo bij Helsinki werd erkend dat hout het materiaal was om aan alle bouwcriteria te voldoen. Het project laat zien dat je met hout ecologisch verantwoord, lichtgewicht, snel, kostenefficiënt en energiezuinig bouwt. Een belangrijke rol was weggelegd voor Kerto® lVl, het hoogwaardige gelamineerd fineerhout van Metsä Wood, dat je bij Raab Karcher kunt vinden.

VOOR UITDAGENDE CONSTRUCTIES
Waar traditioneel balkhout of triplex ophoudt, daar begint Kerto® lVl. Doordat de fineren 10 procent zijn verdicht, heeft dit materiaal een hoge stijfheid en buigsterkte. Het kan op talloze manieren worden toegepast, van vloer- en dakbalk tot scharnierspant, als vloer- en dakbeschot, als hoofddrager, kolom, gording of latei. Door de industriële productie heeft het materiaal een uitstekende maatvastheid.

Kerto® LVL maakt van houtbouw een geduchte concurrent voor staalbouw. Dat komt vooral omdat het relatief lage gewicht de constructie vereenvoudigt. Kerto LVL S-beam wordt in de vorm van balken op lengte geleverd en is geschikt voor lange overspanningen. Kerto LVL Q-panel is een bijzonder stabiel en splijtvast paneel voor wand, beschot en verbinding. Kerto LVL elementen zijn houten kanaalplaten voor lange dak- en vloeroverspanningen.

GEVINGERLAST HOUT
Ook Gooskens Hout werkt aan vernieuwing in producten en de toepassing van hout. Sinds kort levert Gooskens ook hoogwaardige gevingerlaste producten. Vingerlassen maakt van korte planken en balken kaarsrechte en maatvaste grotere lengtes, zonder gebreken en werking of spanning in het hout. Behalve deze eigenschappen die de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal vergroten, zorgt vingerlassen voor minder restafval. Gooskens Hout levert daarnaast geschaafd en ongeschaafd hout in alle maatvoeringen. Het Nederlandse familiebedrijf, de grootste vurenhoutleverancier in de Benelux, is voor Raab Karcher al jaren de belangrijkste bron van gecertificeerd vurenhout. Gooskens handelt in hout sinds 1863 en weet zich dankzij goede betrekkingen met leveranciers verzekerd van constante kwaliteit uit duurzaam beheerde bossen in Scandinavië, Oost-Europa en Rusland.

LEVERANCIERS HOUT
Gooskens Houthandel
Metsä