THEMA GEVEL & DAK

Cape Cod

THEMA GEVEL & DAK

GEVEL EN DAK BESCHERMEN JE HUIS TEGEN DE ELEMENTEN

BIJ NIEUWBOUW EN RENOVATIE GAAT DE AANDACHT VROEG OF LAAT NAAR GEVELBEKLEDING EN DAKBEDEKKING. KWALITEIT EN BETROUWBAARHEID STAAN VOOROP, EN DE KEUZE VALT VAAK OP TRADITIONELE MATERIALEN. DIE VOLDOEN IMMERS PRIMA EN VOOR WIE TOCH VERDER WIL KIJKEN DAN NAAR GEVEL EN DAK VAN DE BUREN, ZIJN ER NIEUWE MATERIALEN EN OPLOSSINGEN DIE ZICH OOK RUIMSCHOOTS HEBBEN BEWEZEN.

e gevels en het dak bepalen niet alleen het aanzicht en de uitstraling van je huis. Samen met de vloeren op de begane grond vormen ze ook de gebouwschil die alles in huis, tot en met je isolatiemateriaal, beschermd tegen de elementen.

HOUTEN GEVELBEKLEDING
De natuurlijke schoonheid en charme van echt hout is voor veel mensen onweerstaanbaar. Een houten gevel is warm, landelijk en een lust voor het oog, maar kan in ons klimaat ook een grote onderhoudspost zijn. Cape Cod is gemaakt van lodgepole Pine, ook wel bekend als Noord-Amerikaans grenen. Alle uitvoeringen zijn afgewerkt met een hoogwaardige acrylaatlak in een kleur naar wens. Na de montage is de kwaliteit van je houten gevelbekleding 15 jaar gegarandeerd. Cape Cod blijft in de praktijk ook daarna nog onderhoudsarm en kleurvast. Het merk van Plastica heeft in Nederland al een rijke historie opgebouwd. Niet verwonderlijk, want met Cape Cod heb je echt hout en veel minder schilderwerk.

GROENE GEVELS EN DAKEN

ij nieuwbouwprojecten zijn de materiaalkeuzes soms al gemaakt; in andere gevallen krijg je de kans om creatief te zijn en zelf te kiezen. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om zelf bij te dragen aan de vergroening van de stedelijke omgeving? De groene gevel is in opmars, en het verduurzamen van daken is al langere tijd gaande.

Het groene dak heeft meerdere voordelen. Sedumdaken zie je steeds vaker, maar voor een echte daktuin heb je meer water nodig. Hoe groter het waterbergend vermogen, hoe minder overlast bij extreme regenval, en hoe rijker de begroeiing. Het water zorgt ook voor verkoeling in warme zomers. Dat maakt van je daktuin een fijne plek om te vertoeven, en de extra koelte vergroot ook nog het rendement van je zonnepanelen.

DUURZAAMHEID VOOROP
Een sedumdak heeft een dunne substraatlaag en draagt weinig bij aan biodiversiteit, maar is wel onderhoudsvriendelijk. Intensieve groene daken zijn beplant met allerlei grassen, kruiden en bloemen, en soms met vaste planten, kleine struiken of zelfs bomen. De kosten van dit type dak zijn hoger dan van een sedumdak en er is meer onderhoud nodig, maar het resultaat is spectaculair. laat je goed informeren als je een groen dak overweegt.

Stedenbouwers en architecten, maar ook opdrachtgevers en aannemers, hechten aan vertrouwde oplossingen. Toch is er steeds meer ruimte voor innovatie en een andere benadering die duurzaamheid voorop stelt. Wie bouwt, denkt immers per definitie aan de toekomst. Gelukkig durven steeds meer mensen groter en groener te denken. Het werd tijd. Als we echt kijken naar wat we zelf kunnen bijdragen, blijkt er vaak veel meer mogelijk dan gedacht.

 

Massief NT
Keralit
Keralit

THERMISCHE VERDUURZAAMD
Elements Vulcan is de crème de la crème onder de houten gevelbekleding. Deze grenen (Radiata Pine) planken zijn verduurzaamd door thermische modificatie. Ze hebben een fijn gezaagd en geolied oppervlak met een fraaie nerftekening. Elements Vulcan vergrijst door de blootstelling aan weer en wind, maar heeft de uitstraling van edelhout, en ook de levensduur. Door de bewerking is de stabiliteit van het hout beter en komt oppervlakteschade minder vaak voor. Het hout is volledig recyclebaar en je krijgt 15 jaar garantie tegen houtrot, schimmels en schade door insecten. Creëer een strakke gevel of combineer verschillende profielen voor een bijzonder effect.

BLIJVEND MOOI KUNSTSTOF
Plastica brengt met Massief NT ook een hoogwaardige kunststof gevelbekleding die jaar in jaar uit mooi blijft. De collectie telt 118 UV-bestendige kleuren in uni-, hout-, steen-, afro- of fantasiedecor. Het dubbelzijdig decor van Massief NT betekent dat de platen kunnen worden omgedraaid. Dat is handig bij onverhoopte beschadigingen, en kostenbesparend bij het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel. De acrylaat toplaag geeft vuil weinig kans en heeft een hoge krasvastheid. Echt duurzaam kun je kunststof gevelbekleding weliswaar niet noemen, maar toch: Massief NT is blijvend mooi en heeft een lange levensduur.

NOOIT MEER SCHILDEREN
Woningen met houten gevelpanelen en dakranden vragen veel onderhoud. Ze zijn gevoelig voor weersinvloeden en daarom moet je regelmatig schuren, lakken en schilderen. Dat kost veel tijd en geld, zodat kwalitatief hoogwaardige kunststof profielen en panelen een heel aantrekkelijk alternatief zijn geworden. Keralit biedt onderhoudsarme kunststof gevelpanelen en dakrandsystemen met een mooie natuurlijke uitstraling. Ze zijn gemaakt van een weersbestendige kunststof, zodat schilderen nooit meer hoeft. De panelen zijn voorzien van een speciale UV-licht bestendige folie, die naar wens van een houtnerfstructuur wordt voorzien. Zo krijgen ze een natuurlijke uitstraling en behouden ze gegarandeerd 10 jaar lang hun kleur.

Elements Vulcan

VERRASSEND VEZELCEMENT

en ander soort gevelbekleding met grote voordelen is vezelcement. Het is vormvast, brandveilig en onderhoudsvriendelijk. Het rot niet en weert bacteriën, schimmels en algengroei. Het dunne en relatief lichte materiaal is eenvoudig te plaatsen, dus geschikt voor renovatieprojecten, en ook nog eens budgetvriendelijk en goed recyclebaar. Sneeuw, vorst, (stort)regen, hitte en vochtigheid hebben geen enkele invloed op de kwaliteit. Vezelcement kan onbeperkt vocht opnemen en loslaten, zonder dat de levensduur afneemt.

KANTPLANK TEGENKOUDEBRUG
De Inncempro Kantplank maakt optimaal gebruik van de materiaaleigenschappen van vezelcement. Kantplanken worden toegepast waar een koudebrug kan ontstaan. Een koudebrug is een directe, nietisolerende verbinding tussen twee constructieelementen waarlangs warmte verloren gaat. Dit kan vochtproblemen veroorzaken. Het samengestelde product bestaat uit een onbehandelde (hout)vezelcement-dekplaat, volvlaks verlijmd met XPS of Eco EPS isolatie. De kopse kanten zijn standaard voorzien van een liplasverbinding. De Inncempro Kantplank DG heeft een in de massa gekleurde plaat en is leverbaar in acht kleuren.

 

ZWITSERSE PAREL
Vezelcement is bijzonder geschikt voor alle externe oppervlakken en vochtige ruimtes binnenshuis. Kunstleien als dakbedekking worden ook uit vezelcement gemaakt. Wie nu vooral denkt aan saaie gevels en daken in cementgrijs, heeft nog niet gezien wat nieuwe productietechnieken met dit materiaal kunnen doen. Inncempro levert met Swisspearl bijzonder fraaie gevelelementen uit vezelcement. Het Zwitserse bedrijf is de enige fabrikant die door en door gekleurde vezelcementplaten in zoveel kleuren kan leveren. Met topkwaliteit en geveltechnische hoogstandjes heeft Swisspearl wereldwijd al vele harten in de bouwwereld veroverd.

GEVELBEKLEDINGSSYSTEEM
De gevelplaten van Swisspearl combineren kwaliteit en verscheidenheid aan kleuren met grote ontwerpvrijheid. Deze producten openen de weg naar een nieuwe esthetiek, terwijl ze extreem lang functioneel betrouwbaar blijven. De panelen worden geïnstalleerd volgens een speciaal ontwikkeld en inmiddels beproefd gevelbekledingssysteem. Permanente ventilatie aan de achterzijde zorgt voor duurzame bescherming van de hele gebouwstructuur. Natuurlijk zijn ook de vezelcementplaten van Swisspearl zo goed als onderhoudsvrij.

Swisspearl (foto: Kinan Mansour)
Swisspearl (foto: Amit Geron)
Swisspearl (foto: Frank Ooms)

ZONNEPANELEN ALS DAKBEDEKKING

n ons land is de klassieke dakbedekking natuurlijk de oer-Hollandse dakpan. De Nieuwe Hollander is al jaren een populaire dakpan van Monier. Die fabrikant laat nu zien hoe oog voor detail kan leiden tot waardevolle innovatie. De keramische dakpan De Nieuwe Hollander-V is kostenefficiënt, biedt meer ontwerpvrijheid, is makkelijker te leggen en nog beter bestand tegen weersinvloeden. De nieuwe dakpan is direct uitwisselbaar met betondakpannen als Sneldek en Neroma. De Nieuwe Hollander-V heeft een klassieke uitstraling en is verkrijgbaar in unieke texturen en kleuren.

ZONNEPANELEN
De zonne-energiesystemen Monier VI90 en Monier InDaX komen in de plaats van dakpannen. Dat levert niet alleen energie op, maar ook een heel strak en harmonisch dakbeeld. Deze nieuwe fotovoltaïsche (pv) systemen verenigen duurzaamheid met design. Ze vormen één geheel met de rest van het dak en passen zowel in nieuwe als bestaande dakbedekking. Natuurlijk voldoen ze aan de hoogste eisen voor brandveiligheid, regenbestendigheid, stormvaste bevestiging en ventilatie.

Nu energiezuinigheid in het Bouwbesluit is verankerd, zijn pv-systemen bij nieuwbouw vrijwel onvermijdelijk om aan de nieuwe EPC-norm te voldoen. Er is dan ook grote belangstelling voor de dakpan als zonnecel, vooral onder particuliere opdrachtgevers en architecten, want waarom zou je nog kiezen voor een ‘op-dak systeem’ als je zonnecellen onzichtbaar tussen de andere dakpannen kunnen liggen? Beide systemen van Monier zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Ze stellen geen extra eisen aan de dakconstructie en zijn eenvoudig te monteren. Monier VI90 wordt als ‘gewone’ schubvormige dakbedekking verwerkt, en is leverbaar voor de Monier dakpanmodellen Signy-Finnez, Stonewold en Tuile Plat. Monier InDaX is ontworpen voor integratie van hoogwaardige kristallijne PV-modules in daken met vrijwel alle gangbare dakpannen.

DANKSYSTEEMGARANTIE
Monier is specialist in hellende daken. Het bedrijf ontwerpt en produceert al sinds de 18de eeuw dakpannen en geeft 30 jaar garantie op alle modellen. Het dak beschermt je hele huis en moet jaren meegaan zonder enig probleem, dus Monier gaat nog een stap verder en garandeert het hele dak inclusief de prestaties met 15 jaar Daksysteemgarantie. Zo ben je zeker van de weerbestendigheid van de dakbedekking van Monier en de kwaliteit van alle daksysteemcomponenten en de totale constructie. Daksysteemgarantie Plus is een garantie die de deelnemers van de Stichting Dakmeester afgeven in samenwerking met Monier. Deze garanties zijn uniek in de branche.

Monier

 Download pdf thema Gevel & Dak