THEMA DAGLICHT

VELUX

THEMA DAGLICHT

DAGLICHT IS VAN GROOT BELANG VOOR ONS WELZIJN

voldoEndE daglicht in huiS iS EEn EErStE vErEiStE voor prEttig En gEzond wonEn. bouwErS En vErbouwErS Staan vaak voor EEn FlinkE uitdaging oM aan dE daglichtnorMEn tE voldoEn. gElukkig zijn Er vEEl crEatiEvE oploSSingEn oM MEEr daglicht in huiS tE brEngEn.

udere huizen hebben onmiskenbare charmes, maar naar onze huidige maatstaven zijn ze vaak te donker. Voor een deel is de beleving van licht en donker heel persoonlijk en een kwestie van smaak. Feit is wel dat de juiste hoeveelheid daglicht per etmaal ons bioritme reguleert en zorgt voor betere nachtrust. Ook ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur, stemming en prestaties worden beïnvloed door de mate waarin we worden blootgesteld aan natuurlijk licht. We hebben dus genoeg daglicht nodig om gezond te leven, en goed verlichte ruimtes hebben ook duidelijk een betere uitwerking op ons humeur en functioneren dan donkere vertrekken. Bij nieuw- en verbouw wordt NEN 2057 als norm gehanteerd om een daglichtberekening te maken. Vooral op de zolderverdieping moet er vaak veel gebeuren om aan deze norm te voldoen. Om bij dakramen het hele glasoppervlak te mogen meetellen in de daglichtberekening, moet de onderkant van het dakraam minstens 1200 mm boven de verdiepingsvloer liggen.

VELUX

VERBLIJDSRUIMTE KRIJGT GENOEG DAGLICHT
Het Bouwbesluit schrijft een minimale hoeveelheid daglichttoetreding voor. Sterker nog: een ruimte mag alleen een verblijfsruimte heten – en dus worden meegeteld bij de totale woonoppervlakte in een woning – als er voldoende daglicht binnenvalt. Het Bouwbesluit eist ook dat verblijfsruimtes minimaal 2.60 meter hoog zijn. Zolders voldoen hier niet of maar voor een klein deel aan, zodat bij verbouwingen de dakkapel bijzonder populair is.

BEDIENINGSGEMAK
Dakramen kunnen veel bijdragen aan woonbeleving, comfort en duurzaam- heid. Fakro is een specialist in ramen voor hellende en platte daken, en biedt een compleet assortiment aan dak- ramen, platdakramen, lichtkoepels en lichtstraten. In alle ontwerpen zit de handgreep aan de onderzijde van het dakraam. Hierdoor kan het raam hoger in het dak worden gemonteerd zonder dat aan bedieningsgemak wordt ingeleverd, en is maximale lichtinval gegarandeerd. 

Het uitzettuimeldakraam is voorzien van het vernieuwde preSelect2- systeem. Met een simpele schuif is het dakraam eenvoudig in de gewenste stand te zetten. Het systeem zit op een makkelijk bereikbare plaats in het kozijn verwerkt voor extra bedieningsgemak. Daarnaast gaat het dakraam in de uitzetstand open tot wel 45 graden. Door een nieuw mechanisme is het nu mogelijk om grotere glasoppervlakken toe te passen voor nog meer lichtinval. 

De Fakro dakkapel is vrijwel altijd vergunningsvrij te plaatsen, en levert een zee aan licht en extra meters op. In deze ruimtewinner passen verschillende Fakro dakramen voor maximale variatie- mogelijkheden. Alle Fakro dakramen maken ventilatie op de zolderverdieping eenvoudig en doeltreffend.

Fakro
JET BIK

HAAL BUITEN NAAR BINNEN
JET BIK biedt veel mogelijkheden om daglicht in huis te brengen. Met aandacht voor comfort en duurzaamheid staat veilig wonen centraal, of je nu kiest voor een lichtkoepel, een dakterrasentree die ook als lichtkoepel fungeert, een lichtstraat of daglichtbuizen. JET Glasslight bijvoorbeeld is een vlakke lichtkoepel van glas. Door het ononderbroken glasoppervlak heb je een panoramisch uitzicht. JET Glasslight behoort met 3-laags glas tot de best isolerende daglichtoplossingen. Als je bedenkt dat ongeveer 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik in een huishouden wordt besteed aan verlichting, weet je dat je met meer daglichttoetreding kunt rekenen op een behoorlijke energiebesparing.

LICHTSTRAAT OP MAAT
Een plat dak is ideaal om met een JET BIK daglichtproduct op aangename wijze daglicht toe te laten en zo binnenshuis een buitengevoel te creëren. JET ModuGlas is een compacte, vrijstaande lichtstraat in de vorm van een lessenaar, zadeldak, piramide of wolfseind. De lichtstraat is uitgevoerd in hoogwaardig isolatieglas en kan in vele maten worden geleverd. Bij lange lichtstraten is de montage inbegrepen, en bij een afwijkende maat levert JET BIK maatwerk. Voor wie het dak wil betrekken bij de woning, in de vorm van een terras of tuin, heeft JET BIK ook passende producten. De BIK Dakterrasentree is een compleet product dat bestaat uit een rechte opstand en een twee- of driewandige polycarbonaat lichtkoepel.

CREEER JE DROOMHUIS MET DAGLICHT
Licht is van levensbelang. Als de ochtendzon tot diep in de kamer reikt, zorgt dat voor een lekker energiek begin van de dag. In moderne woningen wordt voldoende daglicht als zo gewoon ervaren dat we ons er niet eens meer bewust van zijn. Toch is het goed er even bij stil te staan als je met het ontwerp van jouw eigen droomhuis aan de slag gaat.

Daglicht is essentieel voor een prettige beleving van de ruimte en onmisbaar voor fijn en comfortabel wonen. Daglicht houdt je fris. Het brengt leven en geeft door de steeds wisselende lichtinval telkens weer een andere sfeer. Overal waar dit moeilijk te realiseren lijkt, brengt JET BIK licht in de duisternis. ‘Driven by daylight’ brengt deze fabrikant een innovatief assortiment daglichtoplossingen.

 

VEILIGHEID EN INBRAAKPREVENTIE
Een belangrijk aandachtspunt bij alle gevel- en dakelementen is de inbraakwerendheid. Het Bouwbesluit stelt dat elk bereikbaar gevel- en dakelement tot een hoogte van 5,5 meter moet voldoen aan weerstandsklasse 2 (volgens NEN 5096). Dat wordt hoger als er op de begane grond een element tot maximaal 3,5 m hoog is dat een opklimmogelijkheid biedt, bijvoorbeeld een uitbouw of een veranda. 

Het PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat nog wat verder en beschouwt gevel- en dakelementen ook als bereikbaar als ze via bepaalde constructies kunnen worden benaderd. Aan deze normen voldoen is met de juiste producten geen bron van zorg meer, en geeft alle bewoners een veilig gevoel.

DAGLICHT EN KUNSTLICHT COMBINEREN
Er zijn vaak momenten waarop meer licht gewenst is, bijvoorbeeld op donkere winterdagen of als het schemert. Solatube biedt de energiezuinigste oplossing met de grootste lichtopbrengst door daglicht en kunstlicht in één systeem te combineren. De Solatube daglichtbuis brengt natuurlijk licht in te donkere ruimtes, zonodig aangevuld met kunstlicht uit een in de daglichtbuis geïntegreerde armatuur.

De meer geavanceerde Solatube TechlED werkt met een licht- en bewegingssensor. Met deze combinatie ontstaat er een automatisch daglicht- en ledlichtsysteem om op ieder moment van de dag een gelijkmatig lichtniveau te hebben. Met maar één armatuur aan het plafond zorgt dit voor een fraaie en functionele afwerking.

DAGLICHT EN DESIGNS GAAN SAMEN
De manier waarop daglicht binnenkomt is van invloed op de uitstraling van het hele vertrek. We willen niet alleen een mooi verlichte ruimte, maar ook dat de verlichting past bij het interieur en echt onderdeel is van het design dat ons voor ogen staat. Solatube daglichtbuizen brengen daglicht op elke gewenste plek. De buizen hoeven niet recht te zijn om licht van buiten naar binnen te brengen.

Onder het platte of hellende dak, onder de grond, door de gevel of een andere inpandige ruimte; alles is mogelijk met het Solatube daglichtsysteem. De meest recente toevoeging is de unieke ‘verzonken’ en stucbare plafondplaat. Je kiest voor deze stijlvolle afwerking van de daglichtbuis als je houdt van een strakke en moderne uitstraling.

Solatube

SMARTPHONE -SYSTEMEN
Een SmartHome kent veel voordelen: meer gemak, efficiënter energiebeheer, verhoogde veiligheid, veel toepassingsmogelijkheden en meer comfort in de woning. Denk aan een heerlijk warme woning in de winterdagen, voldoende ventilatie, of het voorkomen van oververhitting in de zomer door automatisch sluitende zonwering.

De dakramen, zonwering en platdakramen van Fakro zijn ook toe te passen in een slimme woning. Z-Wave is de draadloze techniek die ervoor zorgt dat alle slimme Fakro-apparaten in een woning met elkaar in verbinding staan. Via een vertaalmodule zijn ze ook toe te passen in smart homes met een ander verbindingssysteem, zoals KNX of Somfy.

SLANKERE ISOLATIE
Ons klimaat houdt ons meestal binnenshuis, zodat we goed moeten nadenken hoe we zoveel mogelijk daglicht naar binnen halen. Ramen zijn de voor de hand liggende bron, maar daarmee is niet alles gezegd. De vorm en het aantal ramen, maar ook de dikte van de muren speelt mee, omdat daglicht bijna nooit onder een rechte hoek naar binnen komt. Kingspan heeft de effecten laten onderzoeken en de uitkomsten waren verrassend. Afhankelijk van de benodigde RC-waarde kan slanker isolatiemateriaal zorgen voor tot wel 37 procent meer daglichttoetreding. Kingspan levert onder meer de Kooltherm K108 spouwplaat en de Kooltherm K15 vliesgevelplaat, uiterst dunne resol hardschuimplaten met hoge isolatiewaardes.

Fakro
VELUX

HIGH-TECH VOOR GEZOND BINNENKLIMAAT
VELUX creëert al meer dan 75 jaar een fijnere leefomgeving door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Het productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast staat VELUX bekend als leverancier van raamdecoratie, zonwering, rolluiken en slimme bedieningssystemen, allemaal producten die bijdragen aan een gezond binnenklimaat. De nieuwste toevoeging is een smarthome-systeem dat de luchtkwaliteit in huis reguleert met hightech sensoren en weer-apps. Dankzij VELUX Active with Netatmo gaan dakramen zelfstandig open en dicht op basis van het weer en de CO2-concentratie, luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Ook een primeur is de spraakgestuurde bediening van dakramen, raamdecoratie en rolluiken via verbinding met de Apple HomeKit.

ONDERHOUDSVRIJ EN GEBRUIKSVRIENDELIJK
Met de nieuwe VELUX dakkapel verandert een zolder zonder verbouwing en vergunning in een slaap- of woonkamer met meer ruimte, daglicht en frisse lucht. De VELUX dakkapel is ook onderhoudsvrij, mede dankzij het aluminium lijstwerk. Het buitenwerk hoeft nooit te worden geschilderd, de goten en ruiten zijn eenvoudig vanaf de binnenkant schoon te maken. Het slanke, goed geïsoleerde ontwerp biedt meer leefruimte onder het schuine dak, terwijl de dakkapellen door het gestandaardiseerde systeem op locatie zonder kraan in één dag kunnen worden geplaatst. Natuurlijk heeft VELUX perfect passende producten voor raamdecoratie en zonwering, ook allemaal verkrijgbaar met afstandsbediening.

VELUX

 Download pdf thema Daglicht

LEVERANCIERS DAGLICHT
Fakro
JET BIK Bouwproducten 

LEGENDA THEMA DAGLICHT
Techcomlight
VELUX Nederland