THEMA ISOLATIE

ENERGIE BESPAREN
EN LEKKER WONEN
MET GOEDE ISOLATIE

Of je nu nieuw bouwt of renoveert, isolatie verdient
je volle aandacht. Nu we afscheid nemen van
aardgas en gaan vertrouwen op de warmtepomp en lage
temperatuurverwarming, is een goed geïsoleerd huis
belangrijker dan ooit. Naast de energiebesparing zit het
voordeel vooral in je extra wooncomfort.

Isovlas
Isovlas

soleren had altijd al grote voordelen, en helemaal nu Nederland het zonder aardgas moet gaan doen. In 2030 stopt de winning, in 2050 moet ook het gebruik zijn afgelopen. Nieuwbouwwoningen krijgen nu al geen gasaansluiting meer, maar ze worden wel uitstekend geïsoleerd. Een bestaand huis zo energiezuinig mogelijk maken met goede isolatie heeft in elk geval steeds meer voordelen. En met vrij simpele maatregelen kun je vaak al veel besparen op je energierekening.

WOONWARMTE BINNENHOUDEN
Veel mensen onderschatten het belang en de effecten van goede isolatie. De oudere woningen in Nederland, van vóór 1980, werden tijdens de bouwfase nauwelijks of zelfs niet geïsoleerd. Een flink deel van de woonwarmte verdwijnt dan in de koude maanden zomaar door ramen, muren, vloer en dak naar buiten. Hier valt nog veel te winnen en levert isoleren het grootste rendement op. Gemiddeld is dakisolatie in acht jaar terugverdiend, en spouwmuurisolatie in vier jaar.

Je huis goed na-isoleren verhoogt meteen al duidelijk je wooncomfort. In een nieuw of al goed geïsoleerd huis kun je het binnenklimaat vaak nog verbeteren met lage temperatuurverwarming (LTV). Zo’n systeem kan radiatoren gebruiken, maar vloer- en wandverwarming zijn ideaal vanwege de grote oppervlakken voor de warmteafgifte. Het verschil in watertemperatuur (35°- 55°C bij LTV, en 75°- 85°C bij de gewone CV) maakt ook het verschil in energiegebruik en wooncomfort.

VLOER- EN WANDVERWARMING
Met LTV kun je tot 30 procent op je verwarmingskosten besparen, omdat er minder warmteverlies optreedt en minder energie nodig is om het systeem op temperatuur te houden. De temperatuur in huis blijft constant en de warmte wordt ook beter en gelijkmatiger verdeeld. Met vloer- of wandverwarming heb je veel minder last van de luchtstromen of koudere plekjes die er vaak bij horen met de traditionele verwarmingssystemen. Daarmee komt ook minder huisstof in de lucht, wat weer van belang is voor een gezond binnenklimaat. Het begint allemaal met goede isolatie.

Warmte vasthouden in een goed geïsoleerd huis is een investering in jezelf, in het milieu en in de toekomst, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de isolatie de hele levensduur van het gebouw meegaat. Het is dus de moeite waard om isoleren meteen grondig aan te pakken. Een beter energielabel is vaak redelijk eenvoudig te realiseren en maakt je huis direct meer waard. Het heeft dan minder energie nodig en voelt ook nog heel comfortabel aan. Je verwarmt zuiniger en woont lekkerder: goed isoleren is altijd een goed idee.

LUCHTDICHT EN DAMPOPEN
Over isolatiematerialen bestaan veel misverstanden. Zo hoor je vaak zeggen dat natuurlijk materiaal altijd het milieuvriendelijkst is, maar dat hangt in werkelijkheid van meerdere factoren af. Om te bepalen wat het beste is voor jouw huis en bouwproject, zijn en blijven twee dingen van het grootste belang: de isolatiewaarde en de levensduur van het materiaal. Als alles eenmaal is afgewerkt, zijn de isolatiematerialen opgesloten en zie je niet meer terug. Of ze ‘ademend’ zijn of niet speelt alleen een rol in je wooncomfort als de hele constructie, van buitenschil tot binnenwand, vocht kan opnemen en weer afgeven. In de praktijk is dat bijna nooit het geval.

Het nieuwe bouwen heeft luchtdicht en dampopen als uitgangspunt. Luchtdicht gaat over het afdichten van alle kieren en gaten aan de binnenzijde om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dampopen gaat over de buitenzijde, waar vocht in de vorm van waterdamp bij veranderende weersomstandigheden ook altijd weer weg moet kunnen. Condensatie moet je daar voorkomen, want zulke nattigheid kan je hele constructie aantasten. Isolatie is luchtig materiaal met een relatief kleine milieubelasting. Zelfs in een zeer goed geïsoleerd huis waarin 40 procent van het bouwvolume uit isolatiemateriaal bestaat, is dat nog minder dan één procent van de massa van de constructie.

Isovlas
Kingspan

ISOLATIE ALS SOLIDE INVESTERING
Nog altijd zien veel mensen isoleren vooral als een kostenpost. In de praktijk worden woningen daarom vaak precies volgens de minimale eisen in het Bouwbesluit gebouwd en ge•soleerd. Dat is zonde, want naast de energiebesparing en het extra wooncomfort betekent goed isoleren ook een investering in de woningwaarde. Kingspan biedt met de slanke Kooltherm K108 Spouwplaat een hoogwaardige hardschuim isolatieplaat voor in traditionele spouwmuren. Met Kooltherm platen haal je hoge isolatiewaarden met geringe diktes. Dat heeft vele voordelen: lagere bouwkosten, meer daglichttoetreding en meer ontwerpvrijheid.

De lichtgewicht Kooltherm K108 Spouwplaat is dampopen en reflecterend dankzij micro-geperforeerd aluminiumfolie. Dat zorgt voor een goede vochtregulatie, waardoor er geen risico’s ontstaan op het insluiten van vocht in de constructie. Uit een levenscyclusanalyse door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is gebleken dat de Kooltherm K108 ook milieutechnisch tot de top mag worden gerekend. Kingspan levert voor hoogbouw daarnaast de Kooltherm K15 vliesgevelplaat, van dezelfde hoge kwaliteit en met de beste brandklasse van alle hardschuimisolatie.

Er zijn nu ook Kooltherm isolatieplaten speciaal voor renovatieprojecten, zoals het Kooltherm K17 Binnenisolatie Element, dat trouwens ook zeer geschikt is voor monumentale panden. Deze isolatieplaat is al voorzien van een afwerking, waardoor woningen snel en eenvoudig van binnenuit kunnen worden na-geïsoleerd. En voor de houtskelet- bouw is sinds kort de Kooltherm K112 Frameplaat beschikbaar. Ook deze Kooltherm isolatieplaat is dampdoorlatend en haalt een hoge isolatiewaarde, waardoor hij uitstekend toepasbaar is in kozijnen, borstweringen, binnenmuren en bij het na-isoleren van hellende daken.

VLAS, HET DUURZAME ALTERNATIEF
Als je je zorgen maakt over klimaatverandering en je ecologische voetafdruk, kun je bij nieuwbouw heel ver gaan in duurzaamheid. Het resultaat is misschien zelfs klimaatneutraal en zou model kunnen staan als een toonbeeld van milieubewustzijn. Met het oog op de wereldwijde klimaatdoelstellingen zet het verduurzamen van een bestaande woning uiteindelijk toch meer zoden aan de dijk, vanwege de grote aantallen woningen die nog onvoldoende zijn geïsoleerd. Isovlas heeft dit al lang geleden onderkend en biedt met isolatieproducten uit vlas een duurzaam, gemakkelijk, snel en betaalbaar alternatief voor de ‘traditionele’ isolatiematerialen.

In andere landen, met name Duitsland, is isoleren met vlas al meer dan 80 jaar de beproefde oplossing voor optimale isolatie en ultiem wooncomfort tegen lage kosten. Isovlas biedt de ideale isolatie voor dampopen bouwen in lichte constructies. Vlas is een natuurproduct dat als isolatiemateriaal op vele punten hoog scoort. Het reguleert vocht en temperatuur uitstekend, biedt goede geluidsisolatie, is licht en verwerkingsvriendelijk, sterk en brandveilig. Isovlas had met Reno Interieur al een bekend product voor de na-isolatie van zolders, en voegt daar Reno interieur TG Elegant aan toe voor (zolder)slaapkamers en andere ruimtes waar een esthetische afwerking gewenst is.

Reno Interieur en Reno TG Elegant zijn ontwikkeld voor na-isolatie aan de binnenzijde van het dak. De gladde, stootvaste, afwasbare en fraai afgewerkte platen zonder tussenprofielen zijn toepasbaar tegen elk dakbeschot. Het systeem is brandvertragend, geluidsisolerend, en heeft geen stuc- of schilderwerk nodig. Na-isolatie kan ook van buitenaf.

Reno Exterieur, de nieuwste innovatie van Isovlas, be- staat uit dampopen renovatie-elementen voor na-isola- tie op het bestaande dakbeschot. De elementen zijn optimaal vochtregulerend, sterk geluidwerend, ener- giebesparend en ook nog voordelig. Geen wonder dus dat ze steeds vaker worden toegepast bij grote renovatieprojecten en als onderdeel van CO2-neutraal en circulair bouwen.

download pdf THEMA ISOLATIE

 

LEVERANCIERS THEMA ISOLATIE