THEMA GEVEL & DAK

GEVEL EN DAK
ZIJN DE SCHIL
DIE JE HUIS BESCHERMT

Gevel en dak bepalen het aanzicht van je woning,
maar belangrijker nog is hun beschermende functie.
Of je nu nieuw bouwt of je huis renoveert, isolatie en luchtdichtheid verdienen alle aandacht. Je wooncomfort,
je energiegebruik, de waarde van je woning: alles staat
of valt met de kwaliteit van de buitenschil.

Swisspearl

ouwen betekent kiezen, en al in de ruwbouwfase maakt het veel uit waar je voor kiest. Het gaat bij je gevel en dak immers om de hoofdmoot van alle materialen waaruit je huis bestaat. Wil je een traditioneel stenen huis met dakpannen, of voel je meer voor een houten huis met een groen dak? Bij nieuwbouw is nog van alles mogelijk, dus geef je fantasie en ontwerper de ruimte! De grenzen zijn bepaald in het Bouwbesluit, maar dat zijn de minimumeisen. Voor steeds meer bouwers en opdrachtgevers komt duurzaamheid centraal te staan.

Nederland is van oudsher een stenenland. De ruim voorradige rivierklei is daar natuurlijk debet aan. Door die traditie blijft houtskeletbouw, zo gewoon gebleven in vele andere Europese landen, voor veel Nederlanders helemaal buiten beeld. En dat is zonde, want met dampopen bouwen in hout zijn er evidente voordelen op het gebied van milieubelasting en wooncomfort. Ook heb je in een houten huis, zeker in vergelijking met oudere stenen huizen, minder gecompliceerde installatietechniek nodig om een goed binnenklimaat te realiseren.

KOUDEBRUGGEN AANPAKKEN
Bij renovatie van een bestaande woning kun je grote stappen zetten in wooncomfort en energiegebruik door een grondige aanpak van koudebruggen. Dat zijn isolatielekken in de buitenschil bij de overgangen van bouwdelen, zoals tussen gevel en dak, maar ook tussen gevels en ramen, deuren en vloeren. Die koudebruggen zorgen voor warmte- en energieverlies, en vaak ook voor sterk verminderd wooncomfort door tocht- en vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming. Met een goed geïsoleerde buitengevel blijft je huis altijd behaaglijk en wordt buitengeluid ook nog beter geweerd.

De buitenschil bepaalt de energieprestaties van je huis. Natuurlijk gaat de aandacht dan vooral naar de isolatie in de gevel en het dak. Die beschermen tegen de weersinvloeden en zorgen voor je wooncomfort. Maar ook je ramen en deuren vormen samen een flink deel van de gebouwschil. Die dragen bij aan je wooncomfort door veel daglicht binnen te laten. Tot op zekere hoogte, want in het zomerseizoen is vaak buitenzonwering nodig om bij grote raampartijen of schuifpuien oververhitting te voorkomen. Klimaatbeheersing kan trouwens ook met groen. De verduurzaming van daken is al langer gaande, en ook de groene gevel is nu in opmars.

HET NIEUWE GROENE DAK
Er was een tijd dat mos op je dak geen goed voorteken was, maar groene daken zijn nu juist helemaal hot. Of cool eigenlijk, want een dak met beplanting is goed in het temperen van de effecten van extreem weer. Bij hitte vallen de mussen niet meer van het dak en is het op zolder goed uit te houden. Als we alle daken groen maken, zou dat echt helpen dat om lucht te zuiveren, en ook om wolk- breuken niet te laten eindigen in overstromingen. Wie wil bijdragen aan deze vorm van stadsvergroening, kan in veel gemeentes op subsidie rekenen.

De groene daken en gevels zoals in de ontwerpen van Stefano Boeri zijn beplant met allerlei grassen en kruiden, vaak ook met vaste planten, kleine struiken of zelfs bomen. Ze dragen zo bij aan biodiversiteit en gezondere lucht in de bebouwde omgeving. De kosten zijn hoger dan van een sedumdak en dit type dak vraagt ook meer onderhoud, maar de resultaten en de effecten op je wooncomfort kunnen spectaculair zijn. Laat je vooral goed informeren als je een groen dak overweegt.

SEDUM OP JE DAK
Sedumdaken zie je steeds vaker. De dakjes op Utrechtse bushaltes gingen als nieuwtje de hele wereld over. Door de dunne substraatlaag is een sedumdak vrij gemakkelijk te realiseren, en ook onderhoudsvriendelijk. Voor een echte daktuin met rijke begroeiing is een andere constructie nodig, zodat een systeem ontstaat met meer waterbergend vermogen. Dat maakt een echte tuin van je dak, een nieuwe groene kamer om lekker in te zonnen of te werken. De extra koelte die de planten produceren, ook op een sedumdak, vergroot bovendien het rendement van je zonnepanelen.

Met de Place ’n Go sedumtrays van BossCover kun je snel en eenvoudig een groen dak realiseren. Het zijn kant en klare trays van 50 bij 60 cm, voor 95 procent begroeid met tien tot twaalf verschillende soorten sedum, te gebruiken op licht hellende daken. Een sedumdak heeft een isolerende werking, houdt regen vast en vangt fijnstof af. Je dak moet wel voldoende draagkracht hebben en wortelwerend zijn. Firestone RubberCover EPDM heeft een levensduur van 50 jaar en biedt de juiste ondergrond voor zorgeloos genieten van je eigen groene dak

STIJLVOLLE DAKPANNEN

De Lage Landen staan bekend om de stads- en dorpsgezichten met hun typerende dakbedekking van pannen. Creaton bouwt deze culturele erfenis verder uit met traditionele grondstoffen en moderne productieprocessen. Met de keramische dakpannen van Creaton kies je voor topkwaliteit. De kleipannen worden op zeer hoge temperaturen gebakken en van een extreem glad oppervlak voorzien om ze duurzaam bestand te maken tegen weer en wind. Diep geprofileerde en onzichtbare sluitingen voorkomen vuilophoping en garanderen een optimale regendichtheid.

Creaton laat je anders naar dakpannen kijken, door de grote verscheidenheid in stijlen en door het brede aanbod van modellen en formaten. Zo is Harmonica een klassieke keramische, licht golvende dakpan met een hoge breuksterkte en vorstbestendigheid, en een zeer krasbestendig oppervlak. Domino is strak gelijnd, gereduceerd tot de essentie, en de enige keramische dakpan in de Benelux met een volledig vlak profiel in lengte- én dwarsrichting, zonder insnijdingen of krommingen. Deze favoriete keuze van architecten geeft je dak een heel ander aanzien.

NATUURLIJK BESCHERMD HOUT
Een gevel van hout is in Nederland nog ongebruikelijk, maar heeft een charme die voor steeds meer mensen grote aantrekkingskracht heeft. Hout is natuurlijk, warm, landelijk en vaak een lust voor het oog. In ons klimaat vraagt hout traditioneel ook veel aandacht voor onderhoud. Met Sioo:x, een nieuw product van Plastica, is dat veel minder het geval. Dit ecologische beschermingsmiddel geeft het gevelhout een mooi egaal zilvergrijs oppervlak, houdt het hout gezond en zorgt jarenlang voor optimale bescherming.

Sioo:x is gepatenteerde technologie, geïnspireerd door de natuur. Bomen en planten nemen silica op uit de bodem om zich tegen rot te beschermen. Denk aan de natuurlijke vergrijzing en weerbaarheid van bijvoorbeeld teak. Sioo:x maakt slim gebruik van siliciummoleculen, maar ook van kalium en andere natuurlijke plantbestanddelen, water om diep door te dringen in de houtvezels, door zo bescherming te bieden tegen alle weersomstandigheden. Om tot wel 15 jaar te genieten van een gevel met een sublieme uitstraling is gemiddeld eens in de vijf jaar een onderhoudsbeurt nodig

THERMISCH VERBETERD HOUT
Houten gevelbekleding geeft altijd een fraai natuurlijk effect. Modiwood is thermisch gemodificeerd, waarbij het hout duurzame eigenschappen krijgt door verhitting. Het is een milieuvriendelijk proces dat 25 uur in beslag neemt, zonder chemicaliën maar met temperaturen tot ruim boven 200 graden. Door deze behandeling krijgt het hout een donkere kleur en wordt het harsvrij. ModiWood is geborsteld of geschaafd verkrijgbaar, en in elke gewenste kleur. Met ModiWood Natural Oil, een transparante beits of olie, kun je de oorspronkelijke kleur lang behouden.

Kunststof gevelbekleding heeft zijn eigen voorstanders, omdat het ook unieke voordelen biedt. Protex heeft de uitstraling van hout en de duurzaamheid van kunststof. Het heeft een massieve, door en door gekleurde kern, waardoor het kan worden verwerkt zonder afwerkprofielen en nooit geschilderd hoeft te worden. Protex is volledig recyclebaar en kan zowel horizontaal als verticaal worden toegepast. Protex Sense is voorzien van een kleurfolie met een subtiele houtnerfstructuur. Bij Protex Urban is die structuur ingeperst, en de nieuwe boeidelen maken je gevel helemaal af.

ModiWood

KLEURVAST EN ONDERHOUDSVRIJ
Houten gevelpanelen en dakranden zijn gevoelig voor weersinvloeden en hebben daarom regelmatig onderhoud nodig. Schuren en schilderen kost moeite, tijd en geld. Keralit heeft onderhoudsarme gevelpanelen en dakrand- systemen met een mooie natuurlijke uitstraling. Ze zijn gemaakt van een deels gerecyclede en weerbestendige kunststof die je nooit hoeft te schilderen, en hebben een speciale UV-lichtbestendige folie die naar wens van een fijne houtnerfstructuur wordt voorzien. Zo krijgen ze een natuurlijke uitstraling en behouden ze gegarandeerd tien jaar lang hun kleur.

De plafondsystemen van Florence worden veel gebruikt in badkamers en keukens, omdat ze zijn voorzien van een speciale folie die schimmelvorming tegengaat. De panelen zijn uiterst duurzaam en volledig recyclebaar. De dikkere variant is ook goed buiten toepasbaar, bijvoorbeeld in je veranda. De panelen hebben een blijvend hoogwaardige uitstraling. Onderhoud is niet nodig en schoonmaken is heel eenvoudig. Je hebt de keuze uit diverse oppervlaktestructuren en lichte kleuren, en je kunt de panelen gemakkelijk zelf monteren en van inbouwspotjes voorzien.

Keralit

ONGEËVENAARDE ONTWERPFLEXIBILITEIT
Equitone is gevelbekledingsmateriaal van vezelcement dat werd ontwikkeld met architecten. De panelen bieden een ongeëvenaarde ontwerpflexibiliteit. Met een maximale grootte van 1,25 x 3 meter kunnen ze in elk formaat worden verzaagd. Sommige ontwerpers gebruiken het voor meubilair of de binnenarchi- tectuur, want ingewikkelde details kun je onberispelijk aanbrengen. Door te spelen met verschillende vormen en formaten ontstaan er unieke creaties. Het materiaal kan doorboord en zelfs bedrukt worden.

De Equitone gevelmaterialen zijn in de massa gekleurd, wat betekent dat het oppervlak dezelfde textuur en kleur als het inwendige materiaal heeft. Welk ontwerp je ook kiest, het kan worden omgezet in strakke, monolithische geveldetails. Maar de natuurlijke uitstraling leent zich ook heel goed voor combinaties met baksteen, hout of pleisterwerk. Een gevel met Equitone kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Door het lichte gewicht van de gevelbekleding en met een slimme opbouw als voorzetgevel voorkom je koudebruggen en bescherm je de constructie. De perfecte afwerking van een energiezuinige gevel.

Equitone
Cedral

VERNIEUWEND VEZELCEMENT
Je gevelbekleding moet kunnen omgaan met alles wat ons klimaat kan brengen. Op vezelcement hebben sneeuw en vorst, hagel en wind, stortregens, hitte, UV-straling en vocht geen enkel nadelig effect. Ondanks de vele voordelen zie je in Nederland nog relatief weinig gevels van vezelcement, ook al is heel vernieuwende vormgeving mogelijk en is het materiaal nagenoeg onderhoudsvrij. Vezelcement is vormvast en brandveilig. Het is dun en relatief licht, eenvoudig te plaatsen, zeer geschikt voor renovatieprojecten, budgetvriendelijk en goed recyclebaar.

Cedral gevelstroken van vezelcement bestaan uit Portlandcement, zand, kalk en houtvezels. Dankzij de vezelstructuur hebben de stroken de hardheid van steen en de verwerkbaarheid van hout. Gevelstroken zie je traditioneel horizontaal geplaatst, maar de nieuwste geveltrend is verticaal. Beide zijn mogelijk met Cedral Click (met tand-en-groefsysteem) en Cedral Lap (met een kleine overlap). De stroken zijn verkrijgbaar in 22 standaardkleuren, met een houtnerf- structuur (Wood) of een licht getextureerde afwerking (Smooth). HardiePlank combineert eveneens het uiterlijk van hout met de sterkte van beton. Deze 8 mm dikke planken van vezelcement zijn 18 cm breed en 3,60 m lang, met een houtnerf-structuur of een glad oppervlak. 

In de Verenigde Staten staat HardiePlank al decennia bekend als een duurzame en veelzijdige gevelbekleding die gemakkelijk te installeren en te onderhouden is. Elk ontwerp en zowel verticale als horizontale montage is mogelijk. Een open voeg zorgt voor fraaie architectonische accenten en een lichte toets. ColourPlus maakt de coating bestand tegen scheuren en verbleken.

FRISSE IDEEËN EN ONTWERPEN
Wie bouwt denkt per definitie aan de toekomst. Duurzaamheid dwingt tot een andere benadering van bouwen, en brengt ons zo ook tot nieuwe inzichten en op nieuwe ideeën. We zijn geneigd om uiteindelijk toch maar te kiezen voor de bekende oplossingen. Toch leveren veel innovaties echte voordelen op, ook in energiegebruik, comfort en woningwaarde. Gelukkig durven steeds meer mensen anders te denken en te kijken. En vaak is met een frisse blik veel meer mogelijk dan gedacht. Neem bijvoorbeeld de panelen van Swisspearl. Swisspearl produceert door en door gekleurde vezelcementplaten en biedt een breed palet aan kleuren. De panelen worden geplaatst met een speciaal gevelbekledingssysteem, en met permanente ventilatie aan de achterzijde voor een duurzame bescherming van de hele constructie. De hoge kwaliteit wordt voortgezet in de nieuwe Vintago- panelen. Die hebben met hun geschuurde oppervlak een ruwere structuur en zorgen daarmee voor een authentieke, levendige en unieke uitstraling van je gevel.

Swisspearl
Swisspearl
HardiPlank

download pdf THEMA GEVEL & DAK

 

LEVERANCIERS THEMA GEVEL & DAK