THEMA DAGLICHT

LUCHTIGHEID
EN DAGLICHT
IN ALLE HOEKJES
VAN JE HUIS

Een mens heeft licht en lucht nodig om
gezond te blijven. Ook in de donkere maanden wil je een
gezonde leefomgeving voor iedereen in huis.
Steeds meer producten en oplossingen maken
volop
binnenstromend daglicht mogelijk.

Velux

aglicht is van groot belang in een gezond huishouden. Zoals een zonnige dag een heel ander effect op ons heeft dan een loodgrijze hemel, zo kan het een weldaad zijn om een oudere woning opnieuw in het zonnetje te zetten. Zelfs heel kleine ruimtes in je huis kunnen met een nieuw licht op de zaak je nieuwe thuiskantoor worden. Intuïtief weten we wel hoeveel invloed licht op ons heeft. Waar we ook zijn en hoe laat het ook is, de goed verlichte plekken nodigen uit tot activiteit, de schaars verlichte tot ontspanning.

Bij nieuw- en verbouw is NEN 2057 de officiële standaard voor het maken van daglichtberekeningen. Als je van jouw zolderverdieping een werkruimte of slaapkamer wilt maken, moet bij een hellend dak vaak nogal wat gebeuren om aan alle eisen te voldoen. Ook is het goed om vooraf al rekening te houden met de mogelijke effecten van je keuze voor een bepaalde oplossing. Zo moet de onderkant van dakkapellen en dakramen minstens 1200 mm boven de verdiepingsvloer liggen om het hele glasoppervlak te mogen meetellen in de daglichtberekening.

DAGLICHTTOETREDING
Elke dag een paar keer de ramen openzetten is een goed idee. Veel mensen onderschatten het belang van een gezond binnenklimaat. Elke volwassene ademt elke dag zo’n 15.000 liter lucht in en uit. En in Nederland brengen mensen tot wel 90 procent van  hun tijd binnenshuis door. Ook al blijven onze beleving van lucht en licht en onze voorkeuren heel persoonlijk, het is niet alleen een kwestie van smaak en regelgeving. Daglicht reguleert ook ons bioritme en beïnvloedt onze stemming en prestaties, lichaams- temperatuur, zelfs ons eetpatroon. Zorgen voor voldoende licht en lucht is zorgen voor jezelf.

De mate waarin we worden blootgesteld aan natuurlijk licht is zo belangrijk dat het Bouwbesluit een minimum aan daglichttoetreding voorschrijft bij nieuwbouw. Bij renovatie van een oudere woning levert dat vaak de nodige uitdagingen op. Voor elke ruimte in je huis geldt dat die alleen als verblijfsruimte mag worden meegeteld bij het totale woonoppervlak als er voldoende daglicht binnenvalt.

Fakro
Velux

GEZOND BINNENKLIMAAT
Velux heeft een uitgebreid productaanbod voor optimale toetreding van daglicht en frisse lucht. Er zijn veel mooie daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en lichtstraten. Velux staat alom bekend als leverancier van raamdecoratie, zonwering en rolluiken. Die dragen allemaal bij aan een gezond binnenklimaat, zeker als je vertrouwt op automatische bediening. Velux Active is het eerste smart home-systeem voor dakramen dat je kunt koppelen aan Apple HomeKit.

Een speciaal vakantieprogramma in het Integra bedieningssysteem laat je met een gerust hart de deur achter je dichtdoen. Het programma opent en sluit de gordijnen, luiken, ramen en lichtkoepels op gezette tijden. Ook is het mogelijk om je verlichting te koppelen aan het systeem zodat aparte tijdschakelaars niet meer nodig zijn. Een knappe inbreker die dan nog doorheeft dan je niet thuis bent. De techniek staat werkelijk voor niets en maakt je huis hier op een eenvoudige manier veiliger, comfortabeler en gezonder.

Velux Active with Netatmo zorgt volautomatisch voor een optimaal binnenklimaat. Het systeem opent en sluit zelfstandig alle raamelementen om je huis te ventileren en gezond te houden, of om oververhitting of wateroverlast te voorkomen. Het vergelijkt de situatie in huis met de weersverwachting en berekent welke actie het binnenklimaat zal verbeteren. Regent het? Geen probleem: de regensensor in het Velux Integra-dakraam bepaalt of het raam kan worden geopend, en zorgt meteen voor sluiting als de eerste druppels vallen.

Velux
JET BIK
JET BIK
Fakro

EEN ZEE VAN LICHT
Direct daglicht zorgt voor sfeervolle woonruimten en een aangenaam leefklimaat. Met de nieuwe ModuGlas lichtstraat-bouwpakketten van JET BIK, leverbaar in lessenaars- of zadeldakuitvoering, ligt dit nu binnen ieders handbereik. Ze zijn in delen te vervoeren en zonder hijs- of tilmaterieel te plaatsen. Met de BIK Dakterrasentree, bestaande uit een rechte opstand en een polycarbonaat lichtkoepel, creëer je eenvoudig de ideale toegang tot je dakterras. De luxe uitvoering in glas is ook verkrijgbaar met elektrische bediening.

JET BIK

De lichtkoepels van JET BIK voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van inbraak-, doorval- en brandveiligheid. Ze zijn slagvast, ventilerend, geluids- en zonwerend, en besparen energie. De driewandige kunststof lichtkoepels voldoen ook aan de laatste nieuwbouwnormen. Daarnaast wordt steeds vaker HR++ glas en ook driedubbel glas toegepast. De glazen lichtkoepels van JET BIK zijn zeer energie-effici‘nt en bijzonder geschikt voor renovaties volgens de huidige isolatienormen. Ze blijven bovendien mooi, ook nog na tientallen jaren.

LICHT EN LUCHT IN HUIS
De daglichtbuis van Solatube brengt ook op de moeilijkste plekken in huis licht in de duisternis. De vernieuwde koepel van de daglichtbuis is verkrijgbaar in diverse ronde varianten, met de optionele Raybender-technologie voor een nog betere lichtopbrengst. Op veler verzoek introduceert Solatube nu voor de grote daglichtbuis van 35 cm doorsnede ook een ‘vlakke’ koepel met dezelfde functionaliteit. Dit is vooral een esthetische verbetering, omdat de daklijn visueel niet meer wordt onderbroken en de glasplaat geheel in lijn ligt met het hellende dak.

Solatube

Daglichtspecialist Techcomlight biedt naast de Solatube-producten onder meer ook de Solar Star, een milieuvriendelijke uitkomst voor het ventileren van je woning. Het Solar Star-ventilatiesysteem werkt op zonne-energie, is daardoor gemakkelijk en zonder bedrading te installeren, en zorgt op je zolder of vliering voor een comfortabel binnenklimaat. Het systeem verdrijft in de zomer overtollige warmte en neutraliseert vocht in elk jaargetijde, zodat je dakconstructie en isolatiemateriaal altijd droog en schimmelvrij blijven.

Fakro

EXTRA GROTE EN PLATDAKRAMEN
De extra grote uitzet-tuimeldakramen preSelect MAX van Fakro zijn verkrijgbaar in blank of wit afgelakt hout. Ze brengen met een glasoppervlak tot ruim twee vierkante meter veel licht in je huis. Met de nieuwe schuifschakelaar aan de onderkant van het kozijn gaat omzetten snel en gemakkelijk wanneer het dakraam open is. Vergeleken met de standaardversie biedt preSelect MAX ook een vergrote doorloopruimte tot aan de rand van het dakraam in de uitzet-tuimelstand. Deze dakramen zijn voorzien van het inbraakwerende topSafe-systeem en zijn vast te zetten in twee kierstanden.

Het nieuwe platdakraam van Fakro is een strak ontwerp met uitstekende technische en isolerende eigenschappen, dankzij de viervoudige DU8 beglazing. Het is daarmee een perfect alternatief voor de bekende lichtkoepel, en bij uitstek geschikt voor lage-energiewoningen en passiefhuizen. Daarnaast biedt Fakro het walkable platdakraam, speciaal ontwikkeld voor platte daken die ook dienen als leefruimte, en uitgevoerd met een versterkte, krasvrije en antislip glasplaat. Ideaal voor inpassing in je dakterras!

download pdf THEMA DAGLICHT

 

LEVERANCIERS THEMA DAGLICHT