MET GREENWORKS KIES JE BEWUST

VOOR DUURZAAM BOUWEN EN VERBOUWEN

uurzaam bouwen is relatief snel vanzelfsprekend geworden. Raab Karcher is een koploper op het gebied van groen bouwenen verbouwen, en een aanjager van nieuwe ontwikkelingen. Greenworks en het Multicomfort programma maken het nu gemakkelijker dan ooit om duurzaamheid en wooncomfort samen te brengen in jouw eigen droomhuis.

Met het groeiende Greenworks-assortiment levert Raab Karcher betaalbare bouwmaterialen met een minimale milieubelasting. Het concept Greenworks spreekt aan en is in de markt goed ontvangen. Inmiddels fungeert het als een soort vliegwiel in de conservatieve bouw- en installatiewereld. Iedereen ziet nu wel dat duurzaam niet meer het alternatief is, maar de nieuwe norm. En dankzij Greenworks is er nu volop keuze uit bouw- en installatiematerialen waarbij je zeker bent dat rekening is gehouden met de toekomst van onze leefomgeving.

HELDERHEID
Greenworks maakt een einde aan de onduidelijkheid die vaak reden is geweest om toch maar weer te kiezen voor het oude en vertrouwde.

Het duurzaamheidslabel schept helderheid. Dat is belangrijk, want het gaat om keuzes die veel mensen niet vaak hoeven maken, en die ze ook niet zomaar weer ongedaan kunnen maken. Adjunct-directeur Gerhard Hospers vertelt over de oorsprong van Greenworks, dat ruim tien jaar geleden voor het eerst vorm kreeg. “Wij kregen toen steeds vaker vragen over milieuvriendelijke producten, van consumenten, maar ook van architecten en bouwbedrijven. In 2009 zijn we begonnen met de ontwikkeling van het Greenworks concept. Dat gebeurde in afstemming met de Rijksoverheid, die het Bouwbesluit heeft aangevuld met de milieuprestatienormen voor gebouwen.”

Fabrikanten en leveranciers hebben de afgelopen jaren hun eigen processen en keuzes onder de loep genomen om het Greenworks label ook op hun producten te krijgen. “We kijken bij de beoordeling naar de totale levenscyclus van producten”, zegt Gerhard Hospers. “Van grondstoffen tot energiegebruik, van productie en verwerking tot de mate waarin materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. De volgende stap die Raab Karcher ook als eerste in de bouw wil zetten, is die naar de circulaire economie. Afval zou eigenlijk niet moeten bestaan, en zeker niet in de bouw. Als producenten en bouwers al in de ontwerpfase rekening houden met hergebruik van materialen, brengen we een grote verandering op gang.”

GRONDSTOFFEN
Als consumenten zijn we gewend aan het zorgvuldig scheiden van herbruikbare materialen van restafval. Daarom denken veel mensen dat dit principe in de bouw ook al helemaal is ingeburgerd, maar in werkelijkheid staat het daar nog in de kinderschoenen. Recycling betekent in de praktijk maar al te vaak downcycling, waarbij hoogwaardige materialen een laagwaardige toepassing krijgen. Denk aan het vermalen van bakstenen tot puin als ondergrond in de wegenbouw. Ook hier heeft de overheid de bakens verzet en ambitieuze doelen gesteld: in het Nationaal Grondstoffenakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2030 de helft minder primaire grondstoffen mag gebruiken. En in 2050 moet onze economie zelfs volledig circulair zijn, dus helemaal geen afval meer kennen.

Raab Karcher neemt ook op deze reis het voortouw met meerdere initiatieven. Zo wordt binnen LeanWorks al enige tijd geëxperimenteerd met slimme logistiek en milieustraatjes van big bags waarin nog maar één materiaalsoort mag worden gedeponeerd, zodat hergebruik veel efficiënter wordt. 

 

ALGEMEEN GREENWORKS

Gerard Hospers

Ook leidt Greenworks een consortium van ondernemingen die bermgras gebruiken in hun producten, verpakkingen en drukwerk. Bermgras komt in grote hoeveelheden vrij bij het wegenonderhoud door Rijkswaterstaat. Een nieuw en veelbelovend project is gericht op het systematisch hergebruik van materialen die vrijkomen bij sloopwerken. Het klassieke sloopbedrijf, met een rommelig terrein waar je kon zoeken naar nog bruikbare bouwmaterialen, is al zo goed als verdwenen. De moderne sloper noemt zich ‘amoveerder’ en brengt precies in kaart welke materialen herbruikbaar zijn voordat de demontage gaat beginnen.

 

KRITISCH KIJKEN
Gerhard Hospers: “Raab Karcher moest de nodige weerstand overwinnen om te kunnen beginnen met de verkoop van gebruikt balkhout. Dat moet eerst helemaal worden ontdaan van spijkers en schroeven, en vervolgens vaak gezaagd tot nieuwe standaard- lengtes, maar daarna is het prima opnieuw bruikbaar. In samenwerking met een circulaire sloper brengt Greenworks onder de naam Vintage Wood circulair hout op de markt, waarmee het wordt gered van de verbrandingsoven. Het is een goed voorbeeld van hoe ingrijpend de hele verandering zal zijn. Voor consumenten blijft kritisch kijken en kiezen de gemakkelijkste manier om bij te dragen. Met Greenworks-assortiment natuurlijk, maar ook door vragen en eisen te stellen aan de aannemer. Nog altijd worden veel bouwwerken opgeleverd die niet voldoen aan de wettelijke normen. Vraag bijvoorbeeld om een blowerdoortest, om te kijken of wel echt kierdicht is gebouwd. Zo’n luchtdichtheidsmeting kost een paar honderd euro, dwingt de bouwers tot zorgvuldigheid en zegt veel over je toekomstige energiegebruik en wooncomfort.”

© (c)Stefano Boeri Architetti ‘Eindhoven Trudo Vertical Forest’

GREENWORKS MAAKT GROEN DENKEN EN KIEZEN SIMPEL

e toekomst van bouwen en verbouwen is groen. Voor de meeste mensen met renovatie- of bouwplannen ligt het tegenwoordig voor de hand om te kijken hoe het duurzaam kan. Naast de betaalbaarheid is vooral het verwachte comfort van belang. Met Greenworksproducten weet je meteen waar je aan toe bent. Groen voor duurzaamheid, blauw voor wooncomfort.

Een groot aantal van alle producten in de winkels van Raab Karcher heeft al het Greenworks label. Duidelijk is dat de omslag naar groen bouwen en verbouwen nu echt gaande is. Duurzaam bouwen is bereikbaar geworden voor iedereen die bewust wil kiezen. Deze omslag zet de traditionele bouw- en installatiewereld op zijn kop. De klantvraag bepaalt tenslotte alle belangrijke keuzes, van het ontwerp tot de uitvoering. Ook de meest behoudende bouwers en installateurs zullen met hun tijd meegaan en het groene denken omarmen.

NIEUWE CREATIVITEIT
De Greenworks materialen en producten zijn als duurzaam beoordeeld bij een afweging op tien punten. Waar de grondstoffen vandaan komen weegt relatief zwaar mee, net als de mate van herbruikbaarheid van het materiaal. De nieuwe blik op materialen zorgt voor nieuwe creativiteit. De innovaties grijpen soms ook terug op bouwtradities. Zo ontdekken steeds meer mensen de voordelen van houtskeletbouw, en kunnen we natuurlijke materialen beter dan ooit een lange levensduur geven.

In de winkels zijn de Greenworks-producten direct herkenbaar aan het groene label. De blauwe iconen van Multicomfort informeren je meteen over de effecten op je wooncomfort. Simpeler kan het niet, en je hebt de garantie dat deze producten voldoen aan strenge criteria. Vóór de invoering van het duurzaamheidslabel was deze speurtocht en selectie een grote opgave met onzekere resultaten, want hoe kon je weten dat de toegepaste bouw- en installatiematerialen werkelijk duurzaam waren?

INZICHT EN OVERZICHT
Groen (ver)bouwen is de nieuwe norm en Raab Karcher is de kennispartner voor zowel bouwprofessionals als consumenten. Een goede aanpak heeft een totaalbenadering vanaf de eerste planvorming, en omvat ook producten die lange tijd niet meer zichtbaar zullen zijn, zoals funderings- en isolatiemateriaal. Raab Karcher helpt je het overzicht te bewaren en bewust te kiezen voor duurzame producten die bij jouw woonwensen passen.

Bij elk Greenworksproduct hoort een informatieblad met uitgebreide informatie over grondstoffen, productie, verpakking en toepassing. Ook vermeldt het de certificeringen en keurmerken. Alle duurzame eigenschappen leiden tot een score van maximaal 20. Daarnaast tonen de blauwe iconen de kenmerken op aspecten als luchtkwaliteit, thermische isolatie, geluidsisolatie en andere factoren die van invloed zijn op je wooncomfort.

ALGEMEEN GREENWORKS

GREENWORKS ACADEMY
Vakmensen in de bouw- en installatiebranche krijgen steeds vaker vragen over hun kennis van duurzaam bouwen. De meesten zijn al vertrouwd met Greenworks en velen kiezen voor certificering door een Greenworks Academy. In Amsterdam, Apeldoorn of Breda bieden onze academies voor duurzaam bouwen vak- en thematrainingen aan. Het leuke is dat je bij Greenworks Academy ook wordt verwelkomd als je geen bouwprofessional bent, maar toch wil leren over het nieuwe bouwen.

De trainingen helpen alle partijen in de bouw, van architecten en opdrachtgevers tot aannemers en installateurs, beter samenwerken en met alle verande- ringen om te gaan. De regels van het spel zijn de laatste jaren aangescherpt in het voordeel van de consument. Zo moet de aannemer of installateur tegenwoordig zelf kunnen aantonen dat het geleverde werk aan de eisen voldoet. Dat vraagt veel meer van vakmensen, en de nieuwe normen vragen om veel meer vakkennis. Al met al is het in Nederland nog een flinke uitdaging om samen te zorgen voor duurzame, luchtdichte en/of dampopen gebouwen van hoge kwaliteit.

FIJN EN GEZOND WONEN
Er is kortom nog veel werk aan de winkel als het gaat om duurzaamheid in de bouw. Als consument en opdrachtgever kun je in belangrijke mate bijdragen aan een groene toekomst, om te beginnen door met behulp van Greenworks je eigen onderbouwde keuzes te maken. Jouw beslissingen dragen bij aan betere producten en een betere wereld. Ze leiden ook direct tot prettiger wonen en een gezond binnenklimaat in jouw huis. Comfortabel leven en duurzaam denken gaan zo hand in hand, dankzij de grote vereenvoudiging die Greenworks mogelijk maakt.

Raab Karcher blijft het aanbod ontwikkelen om het kiezen voor duurzaam te vergemakkelijken. Sinds kort zijn er informatiebladen met alle productgegevens op een rij om bijvoorbeeld een compleet dak, een nieuwe vloer of een hele badkamer van begin tot eind te plannen en duurzaam uit te voeren. Bij ons vind je de ideeën en de producten, en bovendien de medewerkers die graag en goed adviseren vanuit praktische ervaring. Onze Greenworks Academies zijn bronnen van kennis en inspiratie, en bieden je de mogelijkheid om de materialen van de toekomst te zien, voelen en beleven. Kom langs bij Raab Karcher en laat je verrassen!

Greenworks