RAAB KARCHER ALGEMEEN

BOUWEN DOE JE NATUURLIJK MET RAAB KARCHER

e kennis en jarenlange ervaring van Raab Karcher blijken telkens weer van grote waarde voor mensen die hun droomhuis willen realiseren.

De zekerheid van gedegen advies, hoge kwaliteit en een vlotte levering voelt goed en vertrouwd. Dat is belangrijk, want je begint niet elk jaar aan een bouwproject. Met het Woonmagazine wil Raab Karcher vooral inspireren en laten zien wat er allemaal mogelijk is, vertelt algemeen directeur Bernard Wessel.

Raab Karcher heeft letterlijk alles in huis voor nieuwbouw, verbouw en renovatie. Niet alleen de ruwe bouwmaterialen, maar ook de afbouw- en installatie- materialen, én de luxe materialen en producten voor de inrichting van jouw ideale huis. De kennis van al die producten en toepassingen, en de manier waarop we die inzetten en delen, is uniek in de markt. Sterker nog: van de grote veranderingen die de bouwwereld ondergaat, denk bijvoorbeeld aan prefab-bouwen, is Raab Karcher een belangrijke aanjager.

“Als onderdeel van de internationale Saint Gobain-groep is Raab Karcher van oudsher, al meer dan 200 jaar zelfs, gespecialiseerd in bouwen en verbouwen”, zegt Bernard Wessel. “Lange tijd hebben we ons vrijwel uitsluitend gericht op professionals in de bouwsector, en met succes: bijna 13.000 vaste klanten vertrouwen op ons als leverancier. De laatste jaren hebben we werk gemaakt van het inzicht dat we nog veel meer mensen kunnen helpen met onze kennis en ervaring.”

 

ALGEMEEN RAABKARCHER

VOOROP IN DUURZAAMHEID
De bedrijfsvoering bij Raab Karcher rust op drie pijlers: duurzaamheid, logistieke dienstverlening, en digitale ondersteuning. ‘Op het gebied van duurzaamheid in de bouw is Greenworks een belangrijk initiatief geweest. Met deze ontwikkeling hebben we de levenscyclus van producten inzichtelijk gemaakt. Nu weet je als opdrachtgever, architect of aannemer zeker dat jouw materiaalkeuzes duurzaam zijn. 

De nu al vertrouwde groene icoontjes met de duurzaamheids-
score, geïntroduceerd in 2011, zijn later uitgebreid met de blauwe icoontjes voor comfortkenmerken. Hiermee geven we inzicht in de effecten van Greenworks- producten op de woonbeleving. Nu zijn we bezig met circulariteit als volgende stap. Daarbij kijk je vooraf al naar de mogelijkheden voor hergebruik van materialen. Soms word je zelfs als koploper ingehaald door de actualiteit. De stikstofcrisis zagen wij ook niet aankomen, maar we zijn er meteen mee aan de slag gegaan. Er zijn ook in de bouw veel mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen, en wij kunnen helpen door vooruit te denken, aannemers te adviseren, en het assortiment aan te passen.”

LOGISTIEK EN ONDERSTEUNING
In bouwlogistiek is Raab Karcher onovertroffen. Bernard Wessels: “Het is een competentie die waarde toevoegt aan de hele bouwketen. We leveren materialen altijd op tijd af bij de bouwplaats, ook als een deel van de bestelling niet op voorraad was. We kunnen met spoed leveren, of op hoogte waar dat nodig is. We nemen bouwafval mee terug en verminderen zo het totale aantal transportbewegingen; alles om bouwen veiliger en schoner te maken. We bedienen onze klanten met digitale ondersteuning, bijvoorbeeld via onze online catalogus, apps en calculatie-programma’s die heel snel precies laten zien wat je voor een bepaalde klus nodig hebt. Ook staan er een online portal op stapel voor professionals en particuliere klanten. Alle bouwplannen beginnen met beleving en gevoel, en wij willen de verbeelding prikkelen, interesseren en kennis overbrengen. Met deze portals ontwikkelen we een inspiratieplatform dat mensen in beweging brengt. Zo maken we de dienstverlening van Raab Karcher steeds completer.”

 

BERNARD WESSEL

ZELF ZIEN EN VOELEN
Als je daadwerkelijk gaat bouwen of verbouwen, is het de hoogste tijd voor een bezoek aan een Raab Karcher vestiging. Uiteindelijk wil je de producten toch eerst kunnen zien en voelen, voordat je beslissingen gaat nemen. Waar je ook bent in Nederland, er is altijd wel een vestiging met showroom in de buurt. Het uitgebreidste aanbod vind je in de zes grootste Raab Karcher bouwshops, in Apeldoorn, Assen, Breda, Middelburg, Vriezenveen en Waddinxveen. In alle vestigingen vind je bekwame medewerkers met verstand van zaken, die tijd hebben om je vragen te beantwoorden. Specialisten op diverse gebieden zoals badkamers, keukens en sanitair helpen graag met de details. Bernard Wessel besluit: “Onze mensen worden voortdurend opgeleid door specialisten van onze leveranciers en uit de industrie. Die vertrouwdheid met de producten en die klantgerichtheid zijn van grote waarde, want we willen allemaal de juiste keuzes maken.”

Swisspearl

GREENWORKS ALGEMEEN

MET GREENWORKS KIES JE BEWUST

VOOR DUURZAAM BOUWEN EN VERBOUWEN

uurzaam bouwen is relatief snel vanzelfsprekend geworden. Raab Karcher is een koploper op het gebied van groen bouwenen verbouwen, en een aanjager van nieuwe ontwikkelingen. Greenworks en het Multicomfort programma maken het nu gemakkelijker dan ooit om duurzaamheid en wooncomfort samen te brengen in jouw eigen droomhuis.

Met het groeiende Greenworks-assortiment levert Raab Karcher betaalbare bouwmaterialen met een minimale milieubelasting. Het concept Greenworks spreekt aan en is in de markt goed ontvangen. Inmiddels fungeert het als een soort vliegwiel in de conservatieve bouw- en installatiewereld. Iedereen ziet nu wel dat duurzaam niet meer het alternatief is, maar de nieuwe norm. En dankzij Greenworks is er nu volop keuze uit bouw- en installatiematerialen waarbij je zeker bent dat rekening is gehouden met de toekomst van onze leefomgeving.

HELDERHEID
Greenworks maakt een einde aan de onduidelijkheid die vaak reden is geweest om toch maar weer te kiezen voor het oude en vertrouwde.

Het duurzaamheidslabel schept helderheid. Dat is belangrijk, want het gaat om keuzes die veel mensen niet vaak hoeven maken, en die ze ook niet zomaar weer ongedaan kunnen maken. Adjunct-directeur Gerhard Hospers vertelt over de oorsprong van Greenworks, dat ruim tien jaar geleden voor het eerst vorm kreeg. “Wij kregen toen steeds vaker vragen over milieuvriendelijke producten, van consumenten, maar ook van architecten en bouwbedrijven. In 2009 zijn we begonnen met de ontwikkeling van het Greenworks concept. Dat gebeurde in afstemming met de Rijksoverheid, die het Bouwbesluit heeft aangevuld met de milieuprestatienormen voor gebouwen.”

Fabrikanten en leveranciers hebben de afgelopen jaren hun eigen processen en keuzes onder de loep genomen om het Greenworks label ook op hun producten te krijgen. “We kijken bij de beoordeling naar de totale levenscyclus van producten”, zegt Gerhard Hospers. “Van grondstoffen tot energiegebruik, van productie en verwerking tot de mate waarin materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. De volgende stap die Raab Karcher ook als eerste in de bouw wil zetten, is die naar de circulaire economie. Afval zou eigenlijk niet moeten bestaan, en zeker niet in de bouw. Als producenten en bouwers al in de ontwerpfase rekening houden met hergebruik van materialen, brengen we een grote verandering op gang.”

GRONDSTOFFEN
Als consumenten zijn we gewend aan het zorgvuldig scheiden van herbruikbare materialen van restafval. Daarom denken veel mensen dat dit principe in de bouw ook al helemaal is ingeburgerd, maar in werkelijkheid staat het daar nog in de kinderschoenen. Recycling betekent in de praktijk maar al te vaak downcycling, waarbij hoogwaardige materialen een laagwaardige toepassing krijgen. Denk aan het vermalen van bakstenen tot puin als ondergrond in de wegenbouw. Ook hier heeft de overheid de bakens verzet en ambitieuze doelen gesteld: in het Nationaal Grondstoffenakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2030 de helft minder primaire grondstoffen mag gebruiken. En in 2050 moet onze economie zelfs volledig circulair zijn, dus helemaal geen afval meer kennen.

Raab Karcher neemt ook op deze reis het voortouw met meerdere initiatieven. Zo wordt binnen LeanWorks al enige tijd geëxperimenteerd met slimme logistiek en milieustraatjes van big bags waarin nog maar één materiaalsoort mag worden gedeponeerd, zodat hergebruik veel efficiënter wordt. 

 

ALGEMEEN GREENWORKS

Gerard Hospers

Ook leidt Greenworks een consortium van ondernemingen die bermgras gebruiken in hun producten, verpakkingen en drukwerk. Bermgras komt in grote hoeveelheden vrij bij het wegenonderhoud door Rijkswaterstaat. Een nieuw en veelbelovend project is gericht op het systematisch hergebruik van materialen die vrijkomen bij sloopwerken. Het klassieke sloopbedrijf, met een rommelig terrein waar je kon zoeken naar nog bruikbare bouwmaterialen, is al zo goed als verdwenen. De moderne sloper noemt zich ‘amoveerder’ en brengt precies in kaart welke materialen herbruikbaar zijn voordat de demontage gaat beginnen.

 

KRITISCH KIJKEN
Gerhard Hospers: “Raab Karcher moest de nodige weerstand overwinnen om te kunnen beginnen met de verkoop van gebruikt balkhout. Dat moet eerst helemaal worden ontdaan van spijkers en schroeven, en vervolgens vaak gezaagd tot nieuwe standaard- lengtes, maar daarna is het prima opnieuw bruikbaar. In samenwerking met een circulaire sloper brengt Greenworks onder de naam Vintage Wood circulair hout op de markt, waarmee het wordt gered van de verbrandingsoven. Het is een goed voorbeeld van hoe ingrijpend de hele verandering zal zijn. Voor consumenten blijft kritisch kijken en kiezen de gemakkelijkste manier om bij te dragen. Met Greenworks-assortiment natuurlijk, maar ook door vragen en eisen te stellen aan de aannemer. Nog altijd worden veel bouwwerken opgeleverd die niet voldoen aan de wettelijke normen. Vraag bijvoorbeeld om een blowerdoortest, om te kijken of wel echt kierdicht is gebouwd. Zo’n luchtdichtheidsmeting kost een paar honderd euro, dwingt de bouwers tot zorgvuldigheid en zegt veel over je toekomstige energiegebruik en wooncomfort.”

© (c)Stefano Boeri Architetti ‘Eindhoven Trudo Vertical Forest’

GREENWORKS MAAKT GROEN DENKEN EN KIEZEN SIMPEL

e toekomst van bouwen en verbouwen is groen. Voor de meeste mensen met renovatie- of bouwplannen ligt het tegenwoordig voor de hand om te kijken hoe het duurzaam kan. Naast de betaalbaarheid is vooral het verwachte comfort van belang. Met Greenworksproducten weet je meteen waar je aan toe bent. Groen voor duurzaamheid, blauw voor wooncomfort.

Een groot aantal van alle producten in de winkels van Raab Karcher heeft al het Greenworks label. Duidelijk is dat de omslag naar groen bouwen en verbouwen nu echt gaande is. Duurzaam bouwen is bereikbaar geworden voor iedereen die bewust wil kiezen. Deze omslag zet de traditionele bouw- en installatiewereld op zijn kop. De klantvraag bepaalt tenslotte alle belangrijke keuzes, van het ontwerp tot de uitvoering. Ook de meest behoudende bouwers en installateurs zullen met hun tijd meegaan en het groene denken omarmen.

NIEUWE CREATIVITEIT
De Greenworks materialen en producten zijn als duurzaam beoordeeld bij een afweging op tien punten. Waar de grondstoffen vandaan komen weegt relatief zwaar mee, net als de mate van herbruikbaarheid van het materiaal. De nieuwe blik op materialen zorgt voor nieuwe creativiteit. De innovaties grijpen soms ook terug op bouwtradities. Zo ontdekken steeds meer mensen de voordelen van houtskeletbouw, en kunnen we natuurlijke materialen beter dan ooit een lange levensduur geven.

In de winkels zijn de Greenworks-producten direct herkenbaar aan het groene label. De blauwe iconen van Multicomfort informeren je meteen over de effecten op je wooncomfort. Simpeler kan het niet, en je hebt de garantie dat deze producten voldoen aan strenge criteria. Vóór de invoering van het duurzaamheidslabel was deze speurtocht en selectie een grote opgave met onzekere resultaten, want hoe kon je weten dat de toegepaste bouw- en installatiematerialen werkelijk duurzaam waren?

INZICHT EN OVERZICHT
Groen (ver)bouwen is de nieuwe norm en Raab Karcher is de kennispartner voor zowel bouwprofessionals als consumenten. Een goede aanpak heeft een totaalbenadering vanaf de eerste planvorming, en omvat ook producten die lange tijd niet meer zichtbaar zullen zijn, zoals funderings- en isolatiemateriaal. Raab Karcher helpt je het overzicht te bewaren en bewust te kiezen voor duurzame producten die bij jouw woonwensen passen.

Bij elk Greenworksproduct hoort een informatieblad met uitgebreide informatie over grondstoffen, productie, verpakking en toepassing. Ook vermeldt het de certificeringen en keurmerken. Alle duurzame eigenschappen leiden tot een score van maximaal 20. Daarnaast tonen de blauwe iconen de kenmerken op aspecten als luchtkwaliteit, thermische isolatie, geluidsisolatie en andere factoren die van invloed zijn op je wooncomfort.

ALGEMEEN GREENWORKS

GREENWORKS ACADEMY
Vakmensen in de bouw- en installatiebranche krijgen steeds vaker vragen over hun kennis van duurzaam bouwen. De meesten zijn al vertrouwd met Greenworks en velen kiezen voor certificering door een Greenworks Academy. In Amsterdam, Apeldoorn of Breda bieden onze academies voor duurzaam bouwen vak- en thematrainingen aan. Het leuke is dat je bij Greenworks Academy ook wordt verwelkomd als je geen bouwprofessional bent, maar toch wil leren over het nieuwe bouwen.

De trainingen helpen alle partijen in de bouw, van architecten en opdrachtgevers tot aannemers en installateurs, beter samenwerken en met alle verande- ringen om te gaan. De regels van het spel zijn de laatste jaren aangescherpt in het voordeel van de consument. Zo moet de aannemer of installateur tegenwoordig zelf kunnen aantonen dat het geleverde werk aan de eisen voldoet. Dat vraagt veel meer van vakmensen, en de nieuwe normen vragen om veel meer vakkennis. Al met al is het in Nederland nog een flinke uitdaging om samen te zorgen voor duurzame, luchtdichte en/of dampopen gebouwen van hoge kwaliteit.

FIJN EN GEZOND WONEN
Er is kortom nog veel werk aan de winkel als het gaat om duurzaamheid in de bouw. Als consument en opdrachtgever kun je in belangrijke mate bijdragen aan een groene toekomst, om te beginnen door met behulp van Greenworks je eigen onderbouwde keuzes te maken. Jouw beslissingen dragen bij aan betere producten en een betere wereld. Ze leiden ook direct tot prettiger wonen en een gezond binnenklimaat in jouw huis. Comfortabel leven en duurzaam denken gaan zo hand in hand, dankzij de grote vereenvoudiging die Greenworks mogelijk maakt.

Raab Karcher blijft het aanbod ontwikkelen om het kiezen voor duurzaam te vergemakkelijken. Sinds kort zijn er informatiebladen met alle productgegevens op een rij om bijvoorbeeld een compleet dak, een nieuwe vloer of een hele badkamer van begin tot eind te plannen en duurzaam uit te voeren. Bij ons vind je de ideeën en de producten, en bovendien de medewerkers die graag en goed adviseren vanuit praktische ervaring. Onze Greenworks Academies zijn bronnen van kennis en inspiratie, en bieden je de mogelijkheid om de materialen van de toekomst te zien, voelen en beleven. Kom langs bij Raab Karcher en laat je verrassen!

Greenworks

ONTWIKKELINGEN IN DE BOUW

HET VOORTOUW IN CIRCULAIRE BOUW

e circulaire economie, dat is toch een soort recycling plus? Die gedachte is nog wijdverbreid, maar circulair is veel meer.

Natuurlijke kringlopen zijn het voorbeeld voor een écht duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen. Nu nog een vergezicht? Het is juist de hoogste tijd.

Als het in de ontwerpfase al draait om grondstoffen die we zo lang mogelijk in gebruik willen houden, verandert dat onze kijk op productontwikkeling, reparatie en hergebruik. Deze transitie betekent een enorme verandering en wordt niet overal meteen verwelkomd, maar is wel nodig voor echte verduurzaming. Want ook al doet Nederland het niet slecht met de recycling van 53 procent van al ons afval, is dat nog lang niet genoeg. Op dit moment krijgt wereldwijd nog maar 9 procent van alle materialen een nuttige herbestemming.

Als we inzien dat het onhoudbaar is om 91 procent van alle materialen te blijven weggooien, verbranden of storten, is ook duidelijk dat het anders moet.

In feite is de huidige wereldeconomie nog steeds gebaseerd op het idee dat grondstoffen oneindig voor- handen zijn, terwijl we al heel lang te veel gebruiken. Earth Overshoot Day is de term voor de jaarlijkse dag waarop de mensheid heeft verbruikt wat de aarde in een heel jaar kan verwerken en aanvullen. Die dag komt steeds vroeger: wereldwijd nu eind juli, en voor Nederland zelfs al begin mei.

MEER DAN BESPAREN EN RECYCLEN
Een circulaire economie gaat veel verder dan nog meer besparen en recyclen. In plaats daarvan worden we geconfronteerd met de noodzaak om onze gewoonten radicaal te veranderen. Onze huidige kijk op materialen leidt er nog toe dat veel producten na eenmalig gebruik bij het afval belanden. In de bouw is dat natuurlijk anders, maar ook de bouwsector heeft nog een lange weg te gaan voordat het lineaire model tot het verleden behoort.

Als consumenten zullen we allemaal afscheid moeten nemen van de wegwerp-economie.

Raab Karcher wil een voortrekkersrol vervullen in de transitie van de bouwsector naar de circulaire economie. Het gaat erom dat we kringlopen gaan sluiten en hergebruik van materialen gemakkelijk en vanzelfsprekend maken. Daarom zetten we bijvoorbeeld met Leanworks onze logistieke kennis en kracht in om de levering en afvoer van bouw- en rest- materialen te combineren. Zo lukt het ons om het totale aantal transportbewegingen met wel 80 procent te verminderen.

BELANGRIJKE STAPPEN ZETTEN
Met de introductie van onze eigen milieustraatjes van big bags moedigen we onze klanten aan om alle materialen te scheiden voor hergebruik. Natuurlijk levert Raab Karcher al jaren alleen nog timmerhout uit duurzaam beheerde bossen, maar we willen nog verder gaan door ook voor gebruikt hout een goed werkend systeem voor hergebruik te ontwikkelen. De eerste stappen zijn gezet, en het eerste ‘sloophout’ heeft via Raab Karcher-vestigingen al nieuwe bestemmingen gevonden.

In een circulaire economie bestaat afval niet, en moet het simpel zijn om materialen te redden en bewaren. Zolang opslag voor toekomstig hergebruik duurder is dan verbranden, komen we niet verder. In deze transitie is verandering en beweging nodig op vele vlakken en door vele partijen. De overheid heeft belangrijke stappen te zetten als opdrachtgever en wetgever. En pas als consumenten nadrukkelijk kiezen voor duurzame materialen, kunnen bedrijven zich met hun materiaalgebruik onderscheiden in de markt.

ONTWIKKELINGEN IN DE BOUW

Weber Beamix

3D-PRINTEN MET BETON

Wat nog niet zo lang geleden op science fiction leek, is vandaag al realiteit. Met Project Milestone heeft Eindhoven de wereldprimeur van volwaardige woningen die zijn gebouwd met 3D-geprint beton.

e eerste 3D-geprinte woning staat in de Eindhovense wijk Bosrijk, in het stadsdeel Meerhoven. Het is een ontwikkeling die naar verwachting grote veranderingen in de bouw met zich gaat meebrengen. De woning is duurzaam en energiezuinig, comfortabel, licht en stil. Het is de eerste van vijf woonhuizen uit geprint beton in Bosrijk.

De opgedane kennis en praktische ervaring worden telkens meegenomen naar de volgende woning, waarbij de printtechniek en de woningontwerpen steeds complexer worden. De gelijkvloerse eerste woning is nog off-site geprint, maar de twee verdiepingen tellende vijfde woning komt geheel on-site tot stand.

De ongekende vormvrijheid van de 3D-printtechniek wordt hier volop benut. De vijf woningen zien er straks uit als zwerfkeien die in de laatste ijstijd zijn achtergebleven. De mogelijkheid om ronde en andere ongebruikelijke bouwvormen te maken, rekent voorgoed af met de traditionele beperkingen van beton in de bouw.

Het proces van bewapening, bekisting, storting en verdichting leverde immers nogal rigide vormen op. De nieuwe vrijheid betekent dus veel meer mogelijkheden voor maatwerk. Ook gaat deze techniek veel tijd, geld, grondstoffen en CO2-uitstoot besparen, omdat het de mogelijkheid biedt om hoeveelheden beton toe te passen die bouwkundig precies voldoende zijn. Weber Beamix levert speciale mortels voor het 3D-printproces. De korrel- grootte van het grind mag niet meer dan 5 millimeter zijn. De buig- en treksterkte van 3D-beton is tot zeven keer hoger dan normaal, want er is geen wapening met vezels of staal. De hydratatiefase, de reactie van cement met water, is al binnen een dag voltooid, in plaats van tot wel vier weken. 

ONTWIKKELINGEN IN DE BOUW

Weber Beamix

Ook is er veel minder transport van materiaal nodig en wordt het bouwproces veel korter. De grote voordelen van 3D-printen met beton worden dan ook al verkend in andere bouwprojecten. Zo is BAM bezig met vooralsnog de langste 3D-geprinte brug ter wereld, een fietsbrug in de Nijmeegse wijk Dukenburg. Het is de tweede geprinte brug in Nederland en de verwachtingen zijn hooggespannen. Ook Rijkswaterstaat kijkt goed mee of de techniek zich echt kan bewijzen, want de komende jaren moeten veel bruggen en viaducten worden vervangen.

tefano Boeri werd wereldberoemd met zijn Bosco Verticale in Milaan. Nederland omarmt zijn groene visie. Behalve twee nieuwe Verticale Bossen in Eindhoven en Utrecht wordt ook een ‘Groene Kathedraal’ in Amsterdam gebouwd.

De stedelijke omgeving is de grootste bron van koolstofuitstoot, en de enige goed werkende methode om vandaag al CO2 op te slaan is nog altijd fotosynthese. Het planten van bomen is daarom voorlopig de meest efficiënte en pragmatische manier om klimaatverandering aan te pakken, maar ook om stadslucht gezonder te maken. In de visie van Stefano Boeri Architecten worden de steden dan ook het middelpunt van een nieuwe wereldwijde groene infrastructuur. We staan volgens Boeri op de drempel van het tijdperk van verbinding tussen natuur en stad, met de verstedelijkte gebieden als groene katalysators.

De wijk Isola en het aangrenzende Porta Nuova zijn de nieuwe Milanese hotspots geworden, met het verticale bos als blikvanger en inspirerend voorbeeld. Bijna duizend bomen op twee woonblokken zuiveren de lucht, dempen het stadsgeluid en reguleren de temperatuur in de appartementen. In China staat nu een complete Forest City op stapel, en ook in Nederland is begonnen met de bouw van Boeri-ontwerpen. Op Strijp-S in Eindhoven, het voormalige Philips-terrein, verrijst de eerste Nederlandse bostoren. Opdrachtgever is woningcorporatie Sint Trudo, die heeft becijferd dat de Trudotoren 16 procent meer zal kosten dan een vergelijkbaar gebouw zonder groen.

NEDERLANDSE BOSTORENS EN EEN GROENE KATHEDRAAL

© Stefano Boeri Architetti ‘The Green Cathedral Amsterdam’

In Utrecht is bij het Centraal Station begonnen met de voorbereidingen op Wonderwoods, ook een gebouw van de Italiaanse architect dat moet zorgen voor betere luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad. Net als in Eindhoven wordt het gebouw op aandringen van de architect geen eliteproject en moet het woonruimte bieden aan mensen uit alle lagen van de bevolking. Na de voltooiing in 2022 heeft het gebouw 10.000 planten, waarvan 360 bomen, die samen 5,4 ton CO2 opnemen. Op zichzelf is dat misschien niet spectaculair, maar wel als je bedenkt wat het effect wordt als we voortaan alle gebouwen op deze manier gaan realiseren.

De Groene Kathedraal is een ontwikkeling in de Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland. In deze wijk worden de komende jaren 5.500 duurzame woningen gebouwd. De Groene Kathedraal is het winnende ontwerp voor het nieuwe onderkomen van hogeschool Inholland, dat een bruisend, aantrekkelijk en duurzaam gebouw wil neerzetten dat ons herinnert aan het belang van evenwicht tussen mens en natuur. De lichte en transparante structuur doet denken aan een kas, en het gebouw biedt ruimte aan een grote variatie aan bomen en struiken. De energievoorziening wordt deels verzorgd door 3000 m2 in de gevel verwerkte zonnecellen, en gerecyclede houten lamellen fungeren als zonwering. De Groene Kathedraal laat zien hoe de stad van de toekomst zich kan ontwikkelen.

Stefano Boeri Architetti

download pdf THEMA RAAB KARCHER & ONTWIKKELINGEN IN DE BOUW

THEMA HOUT

THEMA HOUT

HOUT HEEFT DE TOEKOMST

Nu we op weg zijn naar een circulaire economie en duurzaam bouwen de norm is geworden, komt hout steeds prominenter in beeld. Niet gek natuurlijk, want hout uit duurzaam beheerde bossen is het ultieme hernieuwbare én herbruikbare bouwmateriaal.

Södra

out is vanzelfsprekend nooit weggeweest uit de bouwwereld, maar zit nu wel heel duidelijk in de lift. Mensen houden van hout, en duurzaamheid is niet de enige reden om bij nieuwbouw en renovatie te denken aan hout als de hoofdmoot van nieuwe constructies. Houtskeletbouw is in veel landen al eeuwen de norm. Je wooncomfort en binnenklimaat zijn er zeker bij gebaat, en de herontdekking van hout maakt ook veel nieuwe creativiteit los. Nog niet zo lang geleden kon je nauwelijks een architect vinden die in hout wilde bouwen, maar dat is nu helemaal anders. Hout is terug en wordt een grote toekomst voorspeld.

ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN
Bouwen in hout is geen terugkeer naar het verleden. Nieuwe kennis en technieken zorgen voor ongekende mogelijkheden. Voorlopig hebben Sevilla en Wenen nog de grootste houten constructies ter wereld, maar overal zijn er concrete plannen om kantoor- en woontorens (bijna) helemaal van hout te bouwen. In Tokio moet in 2040 zelfs een 350 meter hoge houten wolkenkrabber staan, hoger dan de Eiffeltoren. Chicago gaat voor 244 meter en ook Amsterdam krijgt met HAUT een houten woontoren. In het 73 meter hoge gebouw aan de Amstel wordt straks drie miljoen kilo CO2 opgeslagen.

Södra

Om hout als dragende structuur voor hoogbouw in te kunnen zetten, wordt onderzoek gedaan naar de exacte samenstelling en draagkracht van verschillende houtsoorten. In Cambridge ontrafelen wetenschappers de moleculaire structuur van hout. Op microscopisch niveau ligt de focus op de celwanden. Combinaties van cellulose en lignine zorgen ervoor dat zelfs de grootste bomen niet bezwijken onder hun eigen gewicht. Samenpersen bij hoge temperaturen kan hout tien tot wel twintig keer sterker maken, zodat staal en beton echt worden ingehaald en de mogelijkheden met hout nog verder groeien.

WONEN IN HOUT
De nieuwe inzichten brengen veel in beweging, en overal wordt gewerkt aan nieuwe toepassingen. Hoort hout ook thuis in jouw huis? Houtconstructies zijn een aanwinst voor elke woning en zorgen voor veel sfeer. Hout heeft bouwkundige voordelen, zoals meer ontwerpvrijheid en prefab-mogelijkheden, en een sneller bouwproces. Bij nieuwbouw loop je voorop in duurzaam bouwen. Hout isoleert van nature namelijk al goed en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. In de zomer blijft het aangenaam koel, in de winter behaaglijk warm. Hout zorgt ook voor een prettige akoestiek, voelt vertrouwd en comfortabel, en ruikt zelfs lekker. Wonen in hout is heerlijk.

Vida
Swedish Wood, Christina Brandin Englund
Swedish Wood, Allerhed Nilsson
Vida
Södra

HOUT ALS GRONDSTOF
Nederlanders vragen zich vaak af waar al dat hout vandaan moet komen, want Nederland is dichtbevolkt en maar 8 procent is bebost. In Zweden, dat voor 70 procent uit bos bestaat, zijn ze veel verder in de verkenning van de mogelijkheden. Hout wordt hier gezien als de grondstof die aardolie kan vervangen en waarmee we de transitie naar een bio-economie kunnen voltooien. Dankzij duurzaam bosbeheer is dat geen wensdenken. We horen vaak over ontbossing, maar in Zweden is vandaag twee keer zo veel hout als in 1930. In heel Europa is het totale areaal productiebos sinds 1990 met bijna dertig procent gegroeid. Elk jaar komt er 400 miljoen kubieke meter hout bij.

 

Scandinavië heeft een hoogontwikkelde houtindustrie en beheercultuur. Typisch is het familiebosbeheer, dat op zichzelf al continuïteit biedt. Met de aandacht voor bossen en gebouwen als koolstofopslag gaat het om grootschalige verandering, om duurzaam zijn en blijven, want de vraag naar hout zal alleen maar toenemen. Duurzaam bosbeheer betekent natuurlijk ook bescherming van ecosystemen en biodiversiteit. Het Zweedse Södra is een bosbouwcoöperatie met meer dan 50.000 leden. Samen zijn zij eigenaar van meer dan de helft van alle particuliere bossen in Zuid-Zweden, én van de Södra-groep van bedrijven die onder meer houtpulp, biobrandstof en timmerhout produceren.

Södra

TIMMERHOUT EN INNOVATIE
In Noord-Europa groeien bomen langzamer dan in warmere streken. Dat levert ook een hogere kwaliteit hout op. Scandinavisch vuren en grenen heeft een dichtere structuur, met als gevolg veel minder werking en vochtopname. Net als Södra levert Vida de traditionele gezaagde en geschaafde houtproducten, inclusief velling- en rabatdelen, maar ook platen voor wanden en dakbeschot. Bij Raab Karcher vind je verder onder meer hoogwaardige gevingerlaste producten. Vingerlassen maakt van korte planken en balken kaarsrechte en maatvaste grotere lengtes, zonder gebreken en werking of spanning in het hout.

Met hout bouw je ecologisch verantwoord, lichtgewicht, kostenefficiënt en energiezuinig. Dat kan mede dankzij hoogwaardige gelamineerde en verlijmde producten, onder meer van het Finse Metsä, die je ook bij Raab Karcher kunt vinden. Traditioneel balkhout heeft maar een beperkte draagkracht. De Kerto LVL-producten van Metsä kunnen bogen op een bijzonder hoge stijfheid en buigsterkte. Ze worden op talloze manieren toegepast, van vloer- en dakbalk tot scharnierspant, als vloer- en dakbeschot, als hoofddrager, kolom, gording of latei. Dit materiaal heeft een uitstekende maatvastheid en het relatief lage gewicht vereenvoudigt constructies.

Download pdf THEMA HOUT


LEVERANCIERS THEMA HOUT

THEMA VLOER & WAND

THEMA VLOER EN WAND

RUST EN RUIMTE, OF TOCH LIEVER MEER EXPRESSIE IN JE HUIS?

Simpel en verfijnd tegelijk, dat willen veel mensen graag zien in nieuwe vloeren en wanden. Die hoeven op zichzelf niet op te vallen, maar moeten wel bijdragen aan de uitstraling en het gevoel dat je thuis bent. Door de grote oppervlakken hebben de materialen, kleuren en textureneen grote invloed op de sfeer in je huis.

Siniat

egenwoordig mogen je vloeren en wanden best opvallend zijn, maar veel mensen geven toch de voorkeur aan een uitstraling die in de eerste plaats zorgt voor een gevoel van rust en ruimte. Daarnaast geldt bij de keuze voor een vloer dat die zeer bepalend is voor de beleving van de ruimte. Ga maar na wat het effect zou zijn als je een tegelvloer vervangt door een houten vloer, of kiest voor een gietvloer in plaats van linoleum. Het resultaat zou telkens bijna als een heel ander huis voelen. Omdat deze keuzes grote gevolgen hebben, doe je er goed aan om eerst eens goed te kijken en vergelijken. Bij Raab Karcher kun je daar de tijd voor nemen, en bovendien rekenen op vriendelijk en deskundig advies.

Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties zien veel mensen graag strak afgewerkte, gladde wanden. Hoewel het effect in eerste instantie subtieler lijkt, is de textuur van je muren ook van grote invloed op het totaalbeeld. De laatste jaren worden vaker ook weer de wat ruwere afwerkingen toegepast, want wanden met meer structuur of decoratieve elementen geven een heel ander effect.

3D WALL COVERING
Extra reliëf in je wanden is een trend die een dimensie toevoegt en veel mogelijkheden biedt om je interieur te personaliseren. Orac Decor introduceert daarom de multifunctionele 3D Wall Covering, met profielen in drie varianten om jouw eigen stijl en persoonlijkheid op een budgetvriendelijke manier tot uiting te brengen. Bekleed een volledige wand, creëer een lambrisering om een saaie muur om te vormen tot een ware eyecatcher, of leg bijzondere accenten. De profielen eindigen steeds in een logisch verbindingspunt, waardoor je een volledige wand kan bekleden zonder een overgangsnaad te zien.

De 3D Wall Covering profielen zijn van hoge kwaliteit, eenvoudig te plaatsen en gemaakt uit duurzame materialen. Je kan er vele jaren van genieten, ook vanwege de uitstekende (thermisch en akoestisch) isolerende eigenschappen. De panelen kunnen ook worden gebruikt als deurkozijn of verwerkt in meubels en kamerelementen, zoals kastdeuren, bedhoofden, een toog of een stijlvolle bar. In combinatie met creatieve verlichting levert 3D Wall Covering spectaculaire resultaten op. Het samenspel van licht en reliëf brengt ruimtes tot leven op de meest verfijnde en architecturaal interessante manier.

Orac

GELUIDSISOLATIE EN STOOTVASTHEID
Er zijn plaatsen waar scheidingswanden het net iets harder te verduren krijgen. Waar de sterkte bijvoorbeeld echt op de proef wordt gesteld, of de geluidsbelasting hoger is dan normaal. Voor die situaties ontwikkelde Siniat de dB gipsplaat, die zich onderscheidt door een met vezels verzwaarde kern voor een hoge akoestische weerstand en stootvastheid. Daarmee kunnen bouwers zonder extra dure ingrepen aan hogere eisen voldoen. Voor natte ruimten is er de LaDura Premium, die een nog hoogwaardiger eindresultaat garandeert.

De blauwe dB gipsplaat van Siniat heeft een hoge densiteit en biedt 6 tot 8 dB meer akoestische weerstand ten opzichte van een standaard gipsplaat bij een vergelijkbare scheidingswandconstructie. Dat verschil betekent meer wooncomfort voor de bewoners, en geeft bouwers een grote mate van zekerheid dat de wand aan de minimum geluidseisen gaat voldoen. In de praktijk worden met standaard metalen wandprofielen probleemloos hoge geluidsisolerende waarden behaald.

Siniat
Saint-Gobain Gyproc

HABITO WANDSYSTEEM
Gips speelt een belangrijke rol in de bouwwereld, en de ogenschijnlijk bescheiden gipsplaat wordt overal toegepast. Het materiaal heeft allerlei prettige eigenschappen en wordt zelfs gebruikt als ondervloer omdat het door zijn dichtheid een goede isolerende werking heeft. Nog steeds wordt de gipsplaat verder verbeterd, zoals in het innovatieve wandsysteem Habito van Saint-Gobain Gyproc, ontwikkeld aan de hand van de eisen en wensen van ontwerpers, bouwers en bewoners.

Habito combineert de voordelen van bestaande wandsystemen en biedt meer comfort door zijn unieke eigenschappen. De gepatenteerde kern geeft Habito een extreme stootbestendigheid en draagkracht in vergelijking met andere gipsplaten. Het systeem werd door architecten en bouwers bekroond om zijn sterkte en uitstekende akoestische kwaliteiten voor de bouw van binnenmuren en scheidingswanden. Habito klinkt en voelt massief, en is extreem stootbestendig en sterk geluidsisolerend.

Asselux

MODULAIR VLOER- EN WANDSYSTEEM
Asselux ontwerpt en produceert keramische producten en biedt een grote collectie sanitair, tegels en maatwerkproducten, zoals keuken- en wastafelbladen, traptreden en gevelbekleding. Daarnaast maakt Asselux speciale prefab-elementen voor badkamers, keukens en toiletten, waaronder het Keratop Tec-Board paneel, een innovatief, duurzaam en onderhoudsarm product waarmee snel mooie resultaten kunnen worden gerealiseerd. De prefab panelen zijn gemaakt van hardschuim met een grootformaat keramische tegel als afwerking. Met dit modulaire afbouwsysteem zijn eenvoud en een luxe uitstraling verzekerd.

De lichtgewicht panelen kunnen over bestaand tegelwerk worden geplaatst, waarmee sloopwerk wordt voorkomen. Dit zorgt voor een versneld werkproces en minder overlast voor bewoners. In grote nieuwbouw- en renovatie- projecten wordt ook daarom al gretig gebruik gemaakt van de Keratop Tec-Board panelen door architecten, interieurbouwers, project-ontwikkelaars en bouwbedrijven. Geen wonder dat het nu ook wordt verwelkomd in kleinere projecten, want met dit tegelvloer- en wandsysteem zijn badkamer-, toilet- en keukenrenovaties binnen drie dagen te realiseren.

Habito
Asselux
Brander

Dit brede aanbod biedt de mogelijkheid om grote oppervlakken een rustige uitstraling te laten behouden, of om kleinere oppervlakten juist een accent te geven. Er zijn zes kleurgroepen, geordend van warme naar koele tinten, van zachte naar intense en van vergrijsde naar donkere kleuren. De groepen zijn zo samengesteld dat ze eenvoudig te combineren zijn, zowel in klassieke en rustige ruimtes als in gedurfde en uitgesproken interieurs.

DIRECT KLEUR EN SFEER
De kleur van een ruimte is in grote mate bepalend voor de beleving en het welbevinden van mensen. De wandafwerking en kleurintensiteit moeten de functie van een ruimte ondersteunen. Naast de keuze voor een kleur of kleurcombinatie geeft de structuur letterlijk een extra dimensie aan de beleving. De pleisterlaag is daarom in veel gevallen bepalend. Brander Afbouwproducten biedt met Brander Stucco de mogelijkheid om verschillende structuren direct in kleur aan te brengen. Hiermee kun je een ruimte zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Brander Stucco is verkrijgbaar in Stucco Matt, Stucco Gloss, Stucco Beton en Stucco Metallic. 

Brander
Gutjahr
Ardex

DUURZAME BETONLOOK
De betonlook is waarschijnlijk de grootste woontrend van deze tijd. Veel mensen houden van de robuuste uitstraling, en Ardex heeft met de Pandomo-lijn de producten om precies de gewenste effecten te bereiken. Ardex staat bekend om superieure kwaliteit, soepele verwerking, en tijdwinst door de snelle droging en uitharding. Pandomo Wall is een decorpleister die je creativiteit alle ruimte geeft. Pandomo W3 2.0 staat laagdiktes van een paar millimeter toe en is dus erg zuinig in gebruik.

Grijs is de populairste kleur voor vloeren die met Pandomo Floor worden gerealiseerd, maar je kunt ook kiezen voor iets spannenders, of een andere naturel kleur. Pandomo Loft is speciaal ontwikkeld voor zwaar belaste vloeren. Het wordt met een spaan aangebracht en daarna gepolijst, waarmee de vloer een levendig en uniek karakter krijgt. Pandomo is een totaaloplossing waarmee je de betonlook volledig kunt doorvoeren. Het is bijvoorbeeld ook prima toepasbaar in je badkamer: op de wanden, de vloer en zelfs je meubels als je dat wilt.

Ardex

SNELLE BADKAMERRENOVATIE
Als je hebt gekozen voor een nieuwe badkamer, wil je graag dat die er jaar in jaar uit net zo mooi uitziet als op de dag van oplevering. Dat wordt mogelijk met de kant en klare wandpanelen van Fibo-Trespo. Die zijn voorzien van een klikverbinding en een HPL toplaag met een niet van echt te onderscheiden tegelmotief. Dankzij zes kleurcollecties met meer dan 200 kleuren, tegelmotieven, structuren en zelfs voegsoorten kun je met Fibo-Trespo elke gewenste uitstraling in je badkamer creëren.

Fibo-Trespo is bijzonder hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden. De hypoallergene HPL toplaag is ongevoelig voor schimmels en door het volkomen gladde oppervlak kan vuil zich ook niet in voegen hechten. Een badkamerverbouwing met Fibo-Trespo is meestal binnen twee dagen te realiseren, omdat de wandpanelen direct over bestaand tegelwerk te plaatsen zijn. De traditionele stappen van het voorstrijken, stuken, lijmen en voegen zijn niet meer nodig, zodat je snel van je nieuwe badkamer kunt genieten.

Fibo-Trespo

Download pdf THEMA VLOER EN WAND

LEVERANCIERS THEMA VLOER EN WAND

THEMA SANITAIR

THEMA SANITAIR

ZORGELOOS

EN IN STIJL

GENIETEN VAN JE

NIEUWE BADKAMER

Een badkamer vernieuwen en helemaal naar eigen wens vormgeven is een veelgehoorde wens. In de praktijk kom je vaak voor meerdere lastige beslissingen te staan. Hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte en het licht? Hoe moet de douche er uitzien? Met welke badkamermeubels heb je straks voldoende bergruimte? En vooral: hoe kun je je nieuwe badkamer veilig en zo snel mogelijk realiseren, zonder veel overlast?

Bette
Riho

lle sanitaire ruimtes hebben veel baat bij een strakke planning in ontwerp en uitvoering. Dat geldt bij uitstek voor de badkamer, waarvan er in Nederland meestal maar één in huis is. Een goede renovatie duurt geen dag te lang en goede keuzes houden dus rekening met de bouwtijd. Voor het zover is, kun je alvast inspiratie opdoen en je een beeld vormen van jouw nieuwe badkamer. Want of je nu droomt van baden in weelde of meer houdt van de nieuwe soberheid, in je badkamer wil je gewoon zorgeloos genieten.

Een basisplan voor een nieuwe badkamer is snel gemaakt; voor het vervolg is vaak wat hulp nodig. Goed inrichten is niet eenvoudig. Je weet wat je mooi vindt, maar hoe haal je het beste uit de beschikbare ruimte? De beperkingen zitten vaak in kleine hoekjes, zoals het bestaande leidingwerk. Een goede benutting van natuurlijk licht is bijvoorbeeld ook belangrijk, en in badkamers zien we vaak dat less is more. Met weinig en slank meubilair, veel glas en een grote spiegel lijkt je nieuwe badkamer al snel een stuk groter. Goed gekozen kranen, verlichting en meubilair kunnen veel verschil maken in sfeer en uitstraling.

KWALITEIT, COMFORT EN DESIGN
De meeste mensen kiezen voor een rustig kleurbeeld, want een badkamer is natuurlijk vooral een plaats om te ontspannen. Kwaliteit, comfort en design staan voorop. Met vorm- en kleuraccenten kun je jouw eigen stijl neerzetten, want een nieuwe badkamer is ook een mooie gelegenheid om een persoonlijke ruimte te creëren. Er is steeds meer mogelijk op dit gebied, ook dankzij nieuwe materialen. En met ruimtebesparende keuzes ontstaat er meer ontwerpvrijheid dan ooit.

In veel nieuwe badkamers geven inloopdouches met glazen wanden en doorlopende vloeren een fraai ruimtelijk effect. De collecties van Riho bieden veel mogelijkheden om een badkamer in jouw stijl te realiseren. Het aanbod omvat hoogwaardige meubels, whirlpools, wastafels, douches en ligbaden, waaronder de Still baden. De nieuwe Still-collectie bestaat uit drie baden: de Square, Smart en Shower. Ze zitten net zo lekker als je favoriete fauteuil en maken zelfs van de kleinste badkamer een wellness-ruimte.

De solid surface-collectie van Riho telt veertien baden, een douchevloer en bijpassende waskommen en wastafels in een innovatief materiaal met een matte look. FromScratch, de solid surface designlijn van Riho, ademt luxe en verfijning. De producten vallen op door hun strakke belijning en hoge afwerkingsniveau. Je badkamer volledig naar je eigen smaak en wens inrichten kan met de modulaire elementen van Livit, Riho’s totaalconcept voor badkamers. Livit Velvet Slim zorgt met sobere elegantie voor geraffineerde eenvoud.

Riho

MEER MOGELIJKHEDEN
Hoe zou een vrijstaande douche in je badkamer staan? Meer vormgevingsvrijheid leidt tot royale ruimtes die indruk maken. Met stijlvolle wastafels, lichtspots en vele andere details creëer je met wedi een luxe badkamer met een onmiskenbaar karakter. Dankzij de modulaire opzet kunnen alle badkamers en natte ruimten eenvoudig, snel en veilig worden gerealiseerd, naar jouw eigen smaak en stijl. Met de waterdichte en voorgefabriceerde oplossingen van wedi zijn bijvoorbeeld een nis of een bankje eenvoudig te plaatsen.

Nieuw bij wedi is de Top-serie. Top Wall biedt voegloze oppervlakken en tijdloze designs in natuursteenoptiek, mogelijk gemaakt door een composietmateriaal van minerale en vinyl- componenten. Het oppervlak is zeer kras- en slagvast, vuilafstotend en gemakkelijk te reinigen. Fundo Top is een douchetegel. Dit naadloze element met een afvoer naar wens is een hoogwaardig alternatief voor de traditionele tegels en douchebak. Het antislip- en antibacteriële oppervlak zorgt voor optimaal comfort bij het douchen.

Wedi
Van Rijn
Villeroy & Boch

NIEUW LICHT OP DE ZAAK
Thuis komen en je meteen thuis voelen is ook een kwestie van doordachte details. Denk eens aan glas bijvoorbeeld. Met glas kun je sfeer scheppen, met licht spelen en nieuwe vormen geven aan woonruimte. Glas is fascinerend en werpt letterlijk een nieuw licht op de inrichting. Het zorgt ervoor dat ruimtes op een transparante manier worden afgeschermd, wat met traditionele materialen onmogelijk is. Van Rijn Products is gespecialiseerd in hoogwaardige woonproducten van glas, zoals scheidingswanden en douchecabines.

Van Rijn Products brengt met de Glass & Living-serie vele mogelijkheden voor glas op maat in jouw badkamer. Deze serie kamerhoge en profielloze douchewanden en douchecabines heeft een tijdloos design en een fraaie afwerking. De GL03 heeft eigentijdse grepen met magneetsluiting. Liftscharnieren tillen de deur een paar millimeters op bij opening, en zorgen ook voor naadloze sluiting. Van Rijn biedt naast het brede assortiment standaardproducten ook maatwerk en garandeert een eindresultaat van hoog niveau.

RUIMTE VOOR KARAKTER
Met het innovatieve materiaal TitanCeram koppelt Villeroy & Boch elegante designs aan uitzonderlijke kwaliteit. Collaro is de eerste collectie bij Villeroy & Boch waarin TitanCeram is toegepast. Met de strakke en slanke ontwerpen die hierdoor mogelijk worden, creëer je een luxe en moderne uitstraling in de badkamer. De collectie biedt vijftien wastafels en verlichte badkamermeubels in tien unieke kleuren, en zowel back-to-wall als offset baden voor de meest efficiënte en comfortabele inrichting van je badkamer.

 

TitanCeram tilt de Memento-serie naar een nieuw niveau met Memento 2.0. De collectie bestaat uit acht wastafels, een bidet en closet in vele kleuren. De afwerking met TitanGlaze glazuur en/of CeramicPlus zorgt voor een hygiënisch kras- en slagvast oppervlak en slijtbestendige werking. De collectie is perfect te combineren met de Finion en Legato badkamermeubels. ViClean is een douche-wc met de uitstraling van een normaal closet door de volledige integratie van de techniek in het keramiek.

Villeroy & Boch

SLANKE DOUCHE
Kermi behoort tot de toonaangevende fabrikanten van doucheschermen. De LIGA-serie biedt al vele jaren slank en betaalbaar design voor nis-, hoek- en U-opstellingen. LIGA is nu uitgebreid met nieuwe doucheschermen voor vrijwel alle inbouwsituaties. Kermi stelt een nieuwe norm in techniek en design met de nieuwe glastransparante draaideuren. Die zijn verkrijgbaar met wandbeslag en slanke wandprofielen die het mogelijk maken om het glasvlak strak in het verlengde van een (tegel)wand te monteren.

In de LIGA-serie spreekt nog meer tot de verbeelding, bijvoorbeeld de voor vloermontage geschikte doucheschermen met schuifdeuren van twee meter hoog. Reiniging wordt gemakkelijk door gladde of geheel ontbrekende profielen, en door deuren met magneetgeleiding. Omdat veel badkamers nauwelijks meer dan zes vierkante meter tellen en vaak smal gebouwd zijn, heeft LIGA de inklapbare douche. Deze pendel/vouw U-opstelling is ruimtebesparend en ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk.

MEER DAN CHROOM
Chroom is veruit de meest voorkomende kleur van de kranen in Nederlandse badkamers. Die eenkennigheid is eigenlijk best jammer, want er is zoveel meer mogelijk dan chroom: staal, geborsteld, koper, brons, mat wit of mat zwart, dat op dit moment helemaal hip is. De exclusieve gekleurde kranencollectie van Erkalinea is met zorg ontworpen en op traditionele wijze geproduceerd. Met behoud van de vertrouwde kwaliteit kun je jouw badkamer kleuraccenten in jouw eigen stijl geven.

Het galvanische productieproces kent meerdere fasen van grondig reinigen en spoelen, allemaal ter voorbereiding op de laatste stap, het verchromen.

Dat gebeurt in een bad met een chroomelektrolyt- oplossing, die zich voorgoed hecht aan de kraan. Zo ontstaat de fraaie afwerking die we allemaal kennen. Bij de witte en zwarte variant wordt de kraan elektrostatisch gekleurd in een drukcabine. De laatste stap is de kleuring door polymerisatie in de oven. Het resultaat is een mooi, zeer glad en slijtvast oppervlak.

Erkalinea
Easy Drain

STIJL IN STAAL
Als specialist in luxe badkamerproducten verbindt Bette de volledig recyclebare grondstoffen staal en glas. De hoogwaardige badkamerelementen bestaan uit geglazuurd titaanstaal. Het materiaal is licht en buitengewoon duurzaam. Het geleidt warmte optimaal en neemt dus snel de temperatuur van het water aan, ook bij de randen, voor een weldadig warm bad. Het glanzende BetteGlazuur is harder dan marmer of kunststof, krasvast en UV-bestendig. Bette geeft dan ook dertig jaar garantie.

Met een unieke vormgevingstechniek, waarbij het staal niet wordt gestrekt maar vloeiend in vorm getrokken, zijn maximale precisie en een extreem grote variatie aan modellen, maten en kleuren mogelijk. Bette biedt ruim 600 verschillende kleuren en diverse aanvullende uitrustingen. Het bedrijf levert ook exclusieve maatwerkproducten, van speciale afmetingen tot sanitair voor cruiseschepen, allemaal handmatig vervaardigd. Elk badkamerelement kan in korte tijd op maat worden samengesteld

Bette
Bette

REVOLUTIONAIR SCHOON
Easy Drain heeft het afvoerputje cool gemaakt. De inmiddels wereldberoemde sifon is opnieuw uitgevonden met de fraaie en doelmatige Compact Clean. Die heeft maar 63 mm inbouwdiepte nodig en is nog betrouwbaarder en makkelijker te reinigen. Schoonmaken hoeft nauwelijks nog met het revolutionaire Dryphon, met een siliconenventiel dat geuren blokkeert maar vuilresten gemakkelijk doorlaat. Geen stankoverlast uit de douche meer, ook niet als je een langere periode van huis bent.

De nieuwe Diamond heeft een uniek design waarmee je bent verzekerd van een luxe uitstraling in je badkamer. Dankzij het geruite design kun je eenvoudiger een tweezijdig afschot creëren. Met een lengte van 650 mm is de drain perfect te verwerken in elke nieuwbouw of renovatie. Ga je voor natuursteen in de badkamer? Daarvoor heeft Easy Drain de Modulo Stone ontwikkeld, die nu is uitgebreid met Modulo Stone wall-to-wall. De drain is nagenoeg onzichtbaar en past daarmee perfect in elke natuurstenen douchevloer.

Bette
Easy Drain

ZELF IN 3D SAMENSTELLEN
Detremmerie staat bekend als leverancier van fraai vormgegeven badkamermeubelen, baden, wastafels en douchebakken. De serie No Limit, waarmee je perfect je badkamer naar eigen smaak kan samenstellen, is uitgebreid met zwarte profielen en de matte kleuren Dark Ecru en Cloud Grey. Op zoek naar een stoerdere look? Neem een No Limit wastafel uit beton, verkrijgbaar in diverse afmetingen van 60 tot 220 cm breed, in de kleuren Beton Light en Beton Dark.

Naast No Limit is er nu ook de Architect lijn, die je de mogelijkheid biedt om als een architect maatwerk te realiseren. Bestel met de online configurator van Detremmerie bijvoorbeeld je wastafelblad, spiegel of passtukken per centimeter om de beschikbare ruimte exact te vullen. Met de configurator kun je nu zelfs in 3D gaan samenstellen, zodat je vooraf al precies weet hoe jouw badkamer in jouw stijl en kleur er straks uit zal zien. Offerte, bestelling en productie op maat verlopen vlotter dan ooit.

download pdf THEMA SANITAIR

LEVERANCIERS THEMA SANITAIR

THEMA TEGELS

THEMA TEGELS

SFEER EN KARAKTER

MET TEGELS BINNEN

EN BUITEN JE HUIS

Ook al ben je gewoonlijk nog zo besluitvaardig, als het tijd wordt om tegels uit te zoeken is de kans groot dat de twijfel toeslaat. Het gaat immers om keuzes die je niet zomaar weer ongedaan maakt. Het begint allemaal met weten wat je mooi vindt, en waar je uit kunt kiezen.

Marazzi
Mosa

egels kiezen is voor veel mensen een lastige opgave, juist omdat het zo definitief is en omdat het effect zo groot is. Mogen de tegels best de aandacht trekken, of moeten ze juist een onopvallende achtergrond vormen en een rustige sfeer creëren? Het blijven uiteindelijk heel persoonlijke voorkeuren en over smaak valt daarom niet te twisten. Toch moet je het vaak eerst eens zien te worden of tot een compromis komen met je huisgenoten. In elk geval is een grondige zoektocht en afweging wel aan te raden, want het ligt voor de hand dat je tegels voor lange tijd prominent in beeld zullen blijven.

Voor veel mensen ligt het ook voor de hand om al rekening te houden met de waarde bij verkoop van de woning. Ga jij bij de selectie van tegels voor je keuken, badkamer, woonkamer of terras daarom voor ingetogen en subtiel, of toch voor uitgesproken en een eigen stempel? Je weet het antwoord misschien pas echt als je een tijdje met ideeën hebt gespeeld en het grote aanbod hebt verkend. Bij Raab Karcher vind je een selectie uit de collecties van de voornaamste producenten. Deze fabrikanten hebben zich bewezen met hoge kwaliteit. Ze weten ook telkens te vernieuwen en verbeteren, en zo aan te sluiten op de woontrends.

DIEPTE EN LEVENDIGHEID
Oppervlakken komen tot leven met Mosa Terra Tones. Dynamische interieurs en exterieurs zijn nu binnen je handbereik dankzij de optische diepte die met deze tegels ontstaat op een vloer of wand. Terra Tones is een hedendaagse en verfijnde tegelserie die je laat spelen met kleurtonen en formaten in één oppervlak. Alle Terra Tones-tegels hebben een subtiel poederachtig oppervlak. De serie is opgebouwd rond basistegels in natuurlijk warme en koele kleuren, waarbij elke basistegel een lichte en donkere variant heeft die samen een set vormen.

De ton-sur-ton benadering van het Nederlandse Mosa levert een natuurlijk en levendig geheel op. Dat wordt nog versterkt omdat de serie verschillende tegelformaten biedt om patronen samen te stellen. De serie Terra Tones is uitgebreid met een gloednieuwe selectie basiskleuren, waarin de subtiele tintverschillen van de tegels nog beter tot hun recht komen, en waarmee je nog nauwkeuriger het resultaat dat je voor ogen hebt kunt realiseren. Terra Tones-tegels zijn geschikt voor binnen en buiten, en voor wanden, vloeren, gevels en terrassen.

Mosa

WATERDICHT TEGELWERK SYSTEEM
Forbo Eurocol heeft een reputatie hoog te houden met zijn Waterdicht Tegelwerk Systeem. Deze combinatie van primers, lijmen, voeg- en afdichtmiddelen wordt al zo’n 35 jaar gebruikt door professionele tegelzetters. Voor jou als consument betekent het een garantie voor vele jaren onbezorgd gebruik van je tegelvloeren en -wanden. Het systeem zorgt voor perfecte waterdichtheid in bijvoorbeeld badkamers en doucheruimten, keukens met een betonnen ondergrond, maar ook in ruimten met meer vochtgevoelige ondergronden zoals gipswanden.

Dankzij een extreem lage uitstoot van vluchtige organische stoffen in de binnenruimte kunnen tegelzetters met het Eurocol Waterdicht Tegelwerk Systeem voldoen aan de strengste BREEAM emissie-eisen die opdrachtgevers steeds vaker aan projecten stellen. Deze stoffen kunnen een ongezond binnenklimaat veroorzaken, ook al zijn ze reukloos en slechts in kleine concentraties aanwezig in producten. Alle producten van het Waterdicht Tegelwerk Systeem zijn zeer verwerkingsvriendelijk en voldoen aan de EC 1PLUS-certificering.

Eurocol

ONDERSCHEIDEND EN TIJDLOOS
De Nederlandse tegelfabrikant Sphinx heeft een lange traditie van trend- settende ontwerpen en biedt een rijk assortiment keramische tegels voor binnen en buiten. De tegels worden voor een groot deel gemaakt uit hergebruikte materialen. Een combinatie van moderne technologie en inspiratie uit de natuur, cultuur en eeuwen geschiedenis maken Sphinx tegels tegelijk onderscheidend en tijdloos. Een mooi voorbeeld is de Stone-collectie, die met natuurlijke kleuren, dieptewerking en reliëfs geschikt is voor klassieke én moderne ontwerpen.

Sphinx breidt nu de premium tegellijn uit met een universele decoratielijn, de Sphinx Royal Decoration Collection Vintage 2020. Deze nieuwste collectie bestaat uit zes varianten decoratietegels van 20 bij 20 cm met een vintage look in grijze tot blauwe tinten. Het deels vervaagde en imperfecte tegeloppervlak lijkt authentiek antiek. De solide kwaliteit in combinatie met antislipwaarde R10 maakt de tegels naast toepassing als wanddecoratie tevens uitermate geschikt als vloer en zelfs als douchevloer.

Lasselsberger Rako

RUIM BAAN VOOR JOUW IDEEËN
Lasselsberger Rako, de grootste Tsjechische fabrikant van keramische vloeren en tegels, introduceert met Limestone een nieuwe tegelvariant in de uitgebreide ‘natuursteen’-serie. Met een tijdloze en onnadrukkelijke uitstraling ondersteunt de serie moeiteloos elke interieurstijl. Rako is er dankzij de modernste productiemethoden in geslaagd om de discrete kleurschakeringen van kalksteen in Limestone te vangen. De keuze tussen mat en hoogglans tegels geeft je extra vrijheid in zowel rustige als meer opwindende ontwerpen.

Lasselsberger Rako

De Rako-serie Blend vult de onopvallende effen kleuren van de basistegels aan met decoratieve tegels in krachtige tinten. De nieuwe serie Piazetta is geschikt voor muren en vloeren, voor binnen en buiten, waardoor interessante en creatieve combina- ties mogelijk worden. Zo zijn er Piazetta Buitentegels van 60 bij 60 cm voor het ontwerp van terrassen en paden. De trendy betonlook met een grote keuze aan formaten en kleuren geeft ruim baan aan al je ontwerpideeën. Piazetta is onderhoudsvriendelijk en heeft een hoge slipweerstand.


KWALITEIT EN VAKMANSCHAP
Het Italiaanse Marazzi geeft vaak de toon aan met nieuwe en creatieve ontwerpen, vol van passie, durf en expressie. Al sinds 1935 biedt Marazzi een almaar groeiend assortiment van stijlen, kleuren en materialen, waaronder natuurlijk keramische tegels, maar ook porselein, mozaïek, marmer en graniet. Ook de nieuwe Vero-collectie straalt bovenal klasse en kwaliteit uit, ook al gaat het om keramische tegels met een houtlook geïnspireerd door massief eiken planken, compleet met knoesten en kleine onvolkomenheden. Met afmetingen van onder meer 22,5 bij 180 cm en 20 bij 120 cm hebben deze tegels ook het formaat van houten vloerdelen.

Vero behoort tot de eerste collecties die dankzij nieuwe technologie zeer realistische en esthetische resultaten oplevert. Levendige en intense kleuren, een samenspel van licht en donker, natuurlijke patronen en een voelbare structuur zijn onderscheidende kenmerken. Vero is verkrijgbaar in een ‘gewaxte’ en een antislip-versie. Keramische tegels zijn zo goed als onverslijtbaar en dat geldt dus ook voor de serie Crogiolo. Die is een weerspiegeling van Marazzi’s constante onderzoek en technologische innovatie, en herinnert met een unieke combinatie van kwaliteit en esthetiek aan traditioneel vakmanschap en handgemaakte stukken.

TERUG NAAR DE ESSENTIE

De Duitse fabrikant Villeroy & Boch maakt al ruim twee eeuwen fraaie tegels en hecht veel waarde aan de kunst van de eenvoud en het terugbrengen tot de essentie, om zo ook in onze eigen woonomgeving ruimte te kunnen maken voor wat echt belangrijk is. De hoogwaardige keramische tegels van Villeroy & Boch doen deze filosofie eer aan door je alle vrijheid te geven. Ze zijn ingetogen en toch opvallend mooi, en daarmee een opwaardering van elk interieurontwerp, of dat nu rauw en puristisch, stedelijk en modern, of tijdloos klassiek van aard is.

De ontwerpen in de nieuwe collecties van Villeroy & Boch zijn symbioses van verfijning, tactiele structuren en het gevoel van authentieke materialen. Alta roept met zijn kwartsietachtige glinsteringen en pure, natuurlijke kleuren een ontspannen en huiselijke sfeer op. De Riva Garden-serie heeft de charme van kleurrijk geaderde natuursteen en biedt buitenshuis volop mogelijkheden voor het creëren van tijdloze ontwerpen. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, zodat ze geschikt zijn voor zowel terrassen als opritten, en voor aanleg in een mortelbed of grindbed.

Villeroy & Boch

EEN LEVEN LANG GENIETEN
Van vloeren en wanden met natuursteen of keramische tegels kun je een leven lang blijven genieten, als je een paar tips in acht neemt. Met de reinigings- en onderhoudsproducten van Moeller Stone Care zit je in elk geval goed. Als je ook nog zorgt voor de juiste temperatuur en voldoende tijd om ze hun werk te laten doen, kun je veel voorkomende problemen gemakkelijk verhelpen. HMK R159 bijvoorbeeld werkt niet alleen goed tegen voegsluiers en kleurverschillen in voegen, maar ook tegen kalk- en zeepresten in natte ruimtes

Moeller Stone Care
Den Braven

GA VOOR GOEDE LIJMEN EN KITTEN
Ook als het gaat om instandhouding van al het moois dat je hebt gecreëerd, is vooruitkijken verstandig. Zelfs de lijmen en kitten die je kiest kunnen veel verschil maken. Den Braven maakt de bekende Zwaluw-producten en raadt de All-In-One Seal aan voor binnen en buiten. Deze kit is universeel toepasbaar, blijvend elastisch, schimmelbestendig en extreem goed bestand tegen weersinvloeden. High Tack Natural Stone is de lijm met de beste hechting voor natuursteen, en voorkomt bovendien vlekvorming en verkleuringen.

LEEF JE UIT MET LICHTSTROKEN
Met de juiste verlichting kun je fraaie accenten leggen. Met Liprotec-Easy van Schlüter wordt het heel gemakkelijk om dat zelf te doen. Dankzij handige connectorsystemen zijn de LED-modules eenvoudig
te monteren in drie verschillende draagprofielen van aluminium of roestvrij staal. Leef je uit met lichtstroken in wanden en hoeken, achter spiegels en wandpanelen, of langs traptreden en plinten. Er zijn zelfs speciale Liprotec-profielen en sets voor in de douche en in wandnissen voor een exclusieve uitstraling.

Schlüter Systems

download pdf THEMA TEGELS

 

LEVERANCIERS THEMA TEGELS

THEMA DEUREN

THEMA DEUREN

BEELD- EN SFEERBEPALENDE
DEUREN IN JOUW STIJL

Deuren bepalen voor een aanzienlijk deel de stijl, sfeer en uitstraling van je huis. Dat geldt vanzelfsprekend voor de voordeur en de schuifpui naar je terras, maar wellicht

nog meer dan je denkt ook voor de ‘gewone’ binnendeuren. Samen nemen die immers een flink deel van de zichtbare oppervlakken voor hun rekening.

Skantrae

ij Raab Karcher kun je op je gemak de grote diversiteit in het aanbod verkennen, en zelf zien en voelen wat voor jou precies het verschil maakt. Dankzij het uitgebreide assortiment deuren is goed kijken en vergelijken heel gemakkelijk en dat telt, want vanaf een scherm kiezen is niet aan te raden. Als je bijvoorbeeld overweegt om in te haken op de duidelijke trendverschuiving van wit naar zwart, is het in elk geval verstandig om de effecten daarvan in jouw huis eerst eens goed te visualiseren.

De keuze voor de binnendeuren die perfect bij jouw huis en woonstijl passen, kan lastig zijn. Bij een modern interieur past waarschijnlijk een strak afgewerkte binnendeur het beste, terwijl we glas-in-lood associëren met een klassieke stijl. En als je die keuze eenmaal hebt gemaakt, ga je dan voor ingetogen of juist voor uitgesproken kleuren? Wordt het een traditionele draaideur die openzwaait op scharnieren, of een schuifdeur die weliswaar ruimte bespaart, maar ook in een railsysteem naast de doorgang moet kunnen hangen?

DRAAIENDE, SCHUIF- OF TAATSDEUREN?
In de meeste bestaande woningen gaat het bij de binnendeuren om draaideuren, en dan allereerst om de keuze tussen stompe deuren en opdekdeuren. Stompe deuren vallen helemaal in het kozijn en zijn opgehangen aan scharnieren. Opdekdeuren sluiten goeddeels tegen het kozijn, en hangen daarom aan speciale scharnieren die paumellen heten. Je keuze wordt dus in de eerste plaats bepaald door het type kozijnen in jouw huis, behalve als je die ook zou willen vervangen.

Een fraai en opvallend alternatief is de taatsdeur, die aan populariteit wint en iets bijzonders toevoegt aan elk interieur. De taatsdeur, ook wel bekend als pivotdeur, heeft scharnieren aan de onder- en bovenkant. Door de verankering in het plafond en de vloer kan de deur zowel naar buiten als binnen draaien. Er is geen kozijn nodig, waardoor taatsdeuren prima passen in een strak en minimalistisch ontwerp met veel glas. Ideaal als je houdt van vrije zichtlijnen in je huis.

GECERTIFICEERDE DEURSETS
Wat is een deur zonder bijpassend kozijn? Ook Theuma stelt zich terecht die vraag, want brand-, inbraak- of geluidwerende deuren kunnen dat alleen echt zijn met een bijpassend kozijn. Daarom levert Theuma deursets, met de deuren en kozijnen samen getest en CE-gecertificeerd, en deur/kozijn- combinaties die al zijn afgewerkt tot en met de laklaag of poedercoating. De milieuvriendelijke laktechnologie EBC staat garant voor duurzame designdeuren.

Theuma

Svedex introduceert nieuwe deurmodellen en een handige online inspiratietool om je op ideeën te brengen en je favoriete stijldeur compleet te configureren. Zo wordt het mogelijk om je keuzes voor bepaalde kleuren, lijnvarianten, garnituren, afmetingen en de draairichting vooraf al in beeld te brengen. Svedex biedt onder meer de fraaie Elite- en Character-series, en heeft de populaire Linea-serie uitgebreid met nieuwe modellen die de lijnen combineren met glasopeningen voor strakke en toch speelse effecten.

HET NIEUWE ZWART IN STAAL OF HOUT
Zwart is nog steeds stevig in opkomst, niet alleen voor binnen- en buitenkozijnen in raampartijen, maar ook voor deurkozijnen en de deuren zelf. De trend werd enkele jaren geleden al ingezet met de snel groeiende populariteit van zwarte stalen deuren. Dankzij de grote krachten die staal kan opvangen, kunnen de stijlen en dorpels heel rank en elegant blijven en zijn grote glasvlakken mogelijk. Dat geeft een fraai effect, maar loopt ook nogal snel in de papieren. Sommige fabrikanten bieden deze stijl daarom (ook) in hout aan.

Austria Deuren biedt een betaalbaar assortiment gemaakt van hout, HDF en glas. Bij de Nero Legno, de zwarte lijn van Austria, is natuurlijk ook alle deurbeslag in zwart verkrijgbaar. Een slimme kant-en-klare oplossing, zowel bij vervanging van stalen kozijnen met opdekdeuren als bij nieuwbouw, is de deur/kozijn- combinatie (DKC). Deze oplossing kan in een kwartier worden gemonteerd en levert gegarandeerd een fraai en goed resultaat op. De glas- of paneeldeur, afgelakt in zwart of wit, is bij levering al keurig afgehangen in het kozijn.

Austria
Austria
Theuma
Svedex
Skantrae

SLANKE LIJN IN JE EIGEN KLEUR
Bij Skantrae vind je de deuren die precies bij je passen door ze alvast virtueel te plaatsen in de Skantrae app, compleet met je favoriete kleur en bijpassend beslag. De Skantrae SlimSeries is een volledig nieuwe deurenlijn geïnspireerd door stalen deuren en de minimalistische trend. De strak vormgegeven houten binnendeuren, ook als schuifdeur of taatsdeur verkrijgbaar, combineren extreem smalle deurstijlen met uniek hang- en sluitwerk. Ook kun je met de SlimSeries kiezen voor blank glas, nevelglas of rookglas.

Skantrae

Alle Weekamp paneeldeuren zijn dankzij de S-Core kern zeer stabiel en vormvast. Je krijgt er twaalf jaar garantie op. In de collectie binnendeuren van Weekamp vind je naast moderne ook landelijke en klassieke modellen, inclusief glas-in-lood en en-suite deuren. Bij de industriële stijl past een schuifdeursysteem zoals het nieuwe Spirit, en minimalistisch Slim Line beslag. De Weekamp voordeuren en terrasdeuren zijn voorzien van (veiligheids)-isolatieglas, aan één kant gelaagd en aan de andere kant gehard. Hierdoor is het glas inbraakwerend en extra isolerend. Het beslag is voorzien van kerntrekbeveiliging.

Weekamp

MODERNE VOORDEUR EN GARAGEDEUR
Bij moderne architectuur past een royale entree, en aluminium en RVS zorgen voor een bijzonder vormvaste constructie. De nieuwe ThermoPlan Hybrid-voordeur van Hörmann geeft een royaal en elegant aanzicht, doordat deurblad en kozijn zowel binnen als buiten in hetzelfde vlak liggen. Bovendien is de deur bijzonder robuust en weerbestendig. Je kunt kiezen uit vele designs en kleuren, net als bij de nieuwe Duragrain garagedeuren van Hörmann. Je garagedeur springt blijvend prettig in het oog met één van de 24 zeer natuurgetrouwe decors die met een speciale druktechniek worden aangebracht.

Hörmann

download pdf THEMA DEUREN

 

LEVERANCIERS THEMA DEUREN

THEMA STENEN

THEMA STENEN

NIEUWE

GEVELSTENEN

OF VERTROUWDE

BAKSTEEN?

Ook al is veel energie nodig voor het productieproces, bakstenen zijn duurzaam omdat maar heel weinig bouwmaterialen nog langer meegaan. Baksteen is al eeuwenlang de hoeksteen van het bouwen in Nederland. Tegelijkertijd komen er nieuwe alternatieven op de markt.

Stiff + Trevillion Architects – Foto: Nicholas Worley

e Romeinen brachten de kennis en kunst van het stenen bakken naar Nederland. Toen ze rond het jaar 400 weer vertrokken, verdween ook de stenenbakkerij. Tot rond 1200 werden vervolgens huizen van hout en stro gebouwd, en kerken soms ook van natuursteen. Via de contacten tussen kloosters keerde de kennis van het proces weer terug uit Zuid-Europa, om nooit meer te verdwijnen. Aan de productiewijze is sindsdien wel een en ander verbeterd, maar de essentie is nog altijd dezelfde en baksteen is nauwelijks nog weg te denken uit de bouwwereld.

Van baksteen blijven we houden. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 ging naar Het Schip, een rijksmonument uit 1920 in de Spaarndammerbuurt en hét voorbeeld van de Amsterdamse School. In totaal 81 sociale huurwoningen in de Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat zijn volledig gemoderniseerd. Met geluidswerende wanden en vloerverwarming bieden ze nu modern wooncomfort en een energielabel A. Bij de restauratie, met 160.000 nieuwe bakstenen, een nieuw dak, nieuwe ramen en kozijnen, bleef de buitengevel heel dicht bij het oorspronkelijke ontwerp.

VEEL BELANGRIJKE VOORDELEN
Er zijn goede redenen voor de blijvende populariteit van dit traditionele bouwmateriaal. Bakstenen zijn bijzonder robuust en onderhoudsarm. Volle baksteen heeft een drukweerstand van wel 150 kilo per vierkante centimeter, houdt heel weinig vocht vast en is vorstbestendig. De vormstabiliteit is ongeëvenaard en dilatatievoegen zijn daarom niet nodig. Doordat de voorgevormde klei op meer dan duizend graden wordt gebakken, zijn bakstenen onbrandbaar en bestand tegen alle weersomstandigheden.

Bakstenen worden door opdrachtgevers en architecten natuurlijk vooral gewaardeerd om het gevelaanzicht dat ze bieden. Daarnaast werken ze goed geluidwerend, en hun vochtregulerende eigenschappen hebben ook de spouwmuur oer-Hollands gemaakt. Baksteen draagt dus bij aan een stabiel en gezond leefklimaat in je huis. Het meest opvallende kenmerk is natuurlijk de kleur, die grotendeels wordt bepaald door de kleisoort en het ijzergehalte, maar ook door het zuurstofgehalte, de baktemperatuur en toegevoegde pigmenten.

 

NOVIPro

VORM, FORMAAT EN VERBAND
De bekendste toepassing van baksteen is in buitengevels, waarbij het metselwerk het buitenblad vormt van een spouwmuur. De keuze voor een bepaalde baksteen is eerst en vooral een kwestie van smaak. Je kunt kiezen uit meerdere vormen en afmetingen. De handvorm, vormbak, en strengpers bakstenen onderscheiden zich vooral van elkaar door de oppervlaktestructuur. De handvorm is de grilligste, de vormbak al wat strakker, en de strengpers heel glad.

En dan de maat: in Nederland is waalformaat

(210 x 100 x 50 mm) het populairst, gevolgd door het 15 mm dikkere dikformaat, en het 10 mm dunnere vechtformaat. Deze op het eerste gezicht kleine formaatverschillen zijn bepalend voor het totaalaanzicht, en dan zijn er nog diverse metselverbanden. Kies je voor het in Nederland traditionele halfsteensverband of wordt het Vlaams verband, Engels verband, kruisverband of wild verband? Ook het kleurenaanbod is breed en gaat van (bijna) wit en geel via oranje, rood en paars naar bruin en antraciet. Je zult waarschijnlijk heel anders naar buitenmuren gaan kijken als je binnenkort moet beslissen over de bakstenen voor jouw huis. Een besluit nemen wordt gemakkelijk gemaakt bij Raab Karcher, waar je dankzij het uitgebreide aanbod en de aanwezige expertise rustig kunt kijken en vergelijken.

Als je een bakstenen muur van dichtbij bekijkt, valt op dat geen twee stenen precies gelijk zijn. De nuancering zorgt voor enorme kleurvariaties die muren met een fraai aanzicht kunnen opleveren. Andere kleuren, of sorteringen zoals de stenenbakkers zeggen, zijn homogener of minder fel gevlamd, en leveren daardoor een veel rustiger gevelbeeld op. Een alternatief voor baksteen wordt gevormd door keramische steenstrips, populair bij renovaties als het gewicht van baksteen bezwaarlijk is en toch de uitstraling van traditioneel metselwerk wordt beoogd. Ze worden daarnaast ook binnenshuis toegepast om speciale effecten te bereiken.

MBI

SLANKE GEVELSTENEN
Onder de naam GeoStylistix biedt MBI een heel ander soort gevelsteen aan. Door de afwijkende vorm en uitstraling van deze slanke gevelstenen worden zeer strakke en ruimtelijke ontwerpen met krachtige horizontale lijnen mogelijk. De GeoStylistix heeft een toplaag van op kleur geselecteerde natuurlijke mineralen en is voorzien van een dichte betonnen onderlaag. Het oppervlak is glad of gestructureerd, en in beide gevallen vlekbestendig. Deze gevelstenen zijn zeer maatvast en geschikt voor metselwerk met dunne voegen. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en hebben de uitstraling van natuursteen.

GeoStylistix voegt een dimensie toe aan moderne, open en ruimtelijke woningontwerpen met grote raampartijen en veel natuurlijk licht. Dat komt vanzelfsprkend vooral tot zijn recht met een strakke verwerking, maar deze gevelsteen leent zich ook uitstekend om in andere patronen te metselen. De atypische afmetingen leiden tot een heel ander lijnenspel dan we gewend zijn. Je kunt GeoStylistix zelfs personaliseren, want bij een minimale afname mag je bij MBI je eigen steen ontwikkelen. Ook in nabewerkingen zijn er veel mogelijkheden, zoals borstelen, verouderen of polijsten.

Remix is specialist in mortels voor metselen, voegen, stuken en betegelen. Het bedrijf levert ook speciale mortels voor projecten waarin hoge eisen gelden, en helpt metselaars en voegers om hun werk beter en sneller te doen. Aan de uitbloeiingsarme, lichtgewicht en vorstvrije mortels heeft Remix nu een nieuwe ontwikkeling toegevoegd. Multimortel kan in vele toepassingen worden gebruikt en is zelfs aardbevingsbestendig. De goede verwerkbaarheid, hoge hechtsterkte, hoge stabiliteit en watervasthoudend vermogen geven Multimortel unieke eigenschappen, waardoor voorbevochtigen, voorstrijken of gronderen vrijwel altijd achterwege kan blijven.

VLEKKEN TEGENGAAN EN VOORKOMEN
Witte uitbloei op metselwerk is vaak een bron van ergernis. Bij metselen in nat weer kan het cement voor lelijke strepen zorgen, en is de kans op kalkuitslag groot. Deze strepen en vlekken gaan, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, niet vanzelf weg. NOVIPro cementsluierverwijderaar, speciaal hiervoor ontwikkeld, is geschikt voor alle soorten baksteen en zelfs voor het opheffen van kleurverschillen in voegwerk. Als je last hebt van doorslaand vocht in huis, of van witte zoutuitslag, mossen of algen in je gevel, is impregneren een goede oplossing. NOVIPro impregneer beschermt jarenlang en verlengt de levensduur van je gevel door deze waterafstotend en dampdoorlatend te maken.

download pdf THEMA STENEN

LEVERANCIERS THEMA STENEN

THEMA GEVEL & DAK

THEMA GEVEL & DAK

GEVEL EN DAK
ZIJN DE SCHIL
DIE JE HUIS BESCHERMT

Gevel en dak bepalen het aanzicht van je woning,
maar belangrijker nog is hun beschermende functie.
Of je nu nieuw bouwt of je huis renoveert, isolatie en luchtdichtheid verdienen alle aandacht. Je wooncomfort,
je energiegebruik, de waarde van je woning: alles staat
of valt met de kwaliteit van de buitenschil.

Swisspearl

ouwen betekent kiezen, en al in de ruwbouwfase maakt het veel uit waar je voor kiest. Het gaat bij je gevel en dak immers om de hoofdmoot van alle materialen waaruit je huis bestaat. Wil je een traditioneel stenen huis met dakpannen, of voel je meer voor een houten huis met een groen dak? Bij nieuwbouw is nog van alles mogelijk, dus geef je fantasie en ontwerper de ruimte! De grenzen zijn bepaald in het Bouwbesluit, maar dat zijn de minimumeisen. Voor steeds meer bouwers en opdrachtgevers komt duurzaamheid centraal te staan.

Nederland is van oudsher een stenenland. De ruim voorradige rivierklei is daar natuurlijk debet aan. Door die traditie blijft houtskeletbouw, zo gewoon gebleven in vele andere Europese landen, voor veel Nederlanders helemaal buiten beeld. En dat is zonde, want met dampopen bouwen in hout zijn er evidente voordelen op het gebied van milieubelasting en wooncomfort. Ook heb je in een houten huis, zeker in vergelijking met oudere stenen huizen, minder gecompliceerde installatietechniek nodig om een goed binnenklimaat te realiseren.

KOUDEBRUGGEN AANPAKKEN
Bij renovatie van een bestaande woning kun je grote stappen zetten in wooncomfort en energiegebruik door een grondige aanpak van koudebruggen. Dat zijn isolatielekken in de buitenschil bij de overgangen van bouwdelen, zoals tussen gevel en dak, maar ook tussen gevels en ramen, deuren en vloeren. Die koudebruggen zorgen voor warmte- en energieverlies, en vaak ook voor sterk verminderd wooncomfort door tocht- en vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming. Met een goed geïsoleerde buitengevel blijft je huis altijd behaaglijk en wordt buitengeluid ook nog beter geweerd.

De buitenschil bepaalt de energieprestaties van je huis. Natuurlijk gaat de aandacht dan vooral naar de isolatie in de gevel en het dak. Die beschermen tegen de weersinvloeden en zorgen voor je wooncomfort. Maar ook je ramen en deuren vormen samen een flink deel van de gebouwschil. Die dragen bij aan je wooncomfort door veel daglicht binnen te laten. Tot op zekere hoogte, want in het zomerseizoen is vaak buitenzonwering nodig om bij grote raampartijen of schuifpuien oververhitting te voorkomen. Klimaatbeheersing kan trouwens ook met groen. De verduurzaming van daken is al langer gaande, en ook de groene gevel is nu in opmars.

HET NIEUWE GROENE DAK
Er was een tijd dat mos op je dak geen goed voorteken was, maar groene daken zijn nu juist helemaal hot. Of cool eigenlijk, want een dak met beplanting is goed in het temperen van de effecten van extreem weer. Bij hitte vallen de mussen niet meer van het dak en is het op zolder goed uit te houden. Als we alle daken groen maken, zou dat echt helpen dat om lucht te zuiveren, en ook om wolk- breuken niet te laten eindigen in overstromingen. Wie wil bijdragen aan deze vorm van stadsvergroening, kan in veel gemeentes op subsidie rekenen.

De groene daken en gevels zoals in de ontwerpen van Stefano Boeri zijn beplant met allerlei grassen en kruiden, vaak ook met vaste planten, kleine struiken of zelfs bomen. Ze dragen zo bij aan biodiversiteit en gezondere lucht in de bebouwde omgeving. De kosten zijn hoger dan van een sedumdak en dit type dak vraagt ook meer onderhoud, maar de resultaten en de effecten op je wooncomfort kunnen spectaculair zijn. Laat je vooral goed informeren als je een groen dak overweegt.

SEDUM OP JE DAK
Sedumdaken zie je steeds vaker. De dakjes op Utrechtse bushaltes gingen als nieuwtje de hele wereld over. Door de dunne substraatlaag is een sedumdak vrij gemakkelijk te realiseren, en ook onderhoudsvriendelijk. Voor een echte daktuin met rijke begroeiing is een andere constructie nodig, zodat een systeem ontstaat met meer waterbergend vermogen. Dat maakt een echte tuin van je dak, een nieuwe groene kamer om lekker in te zonnen of te werken. De extra koelte die de planten produceren, ook op een sedumdak, vergroot bovendien het rendement van je zonnepanelen.

Met de Place ’n Go sedumtrays van BossCover kun je snel en eenvoudig een groen dak realiseren. Het zijn kant en klare trays van 50 bij 60 cm, voor 95 procent begroeid met tien tot twaalf verschillende soorten sedum, te gebruiken op licht hellende daken. Een sedumdak heeft een isolerende werking, houdt regen vast en vangt fijnstof af. Je dak moet wel voldoende draagkracht hebben en wortelwerend zijn. Firestone RubberCover EPDM heeft een levensduur van 50 jaar en biedt de juiste ondergrond voor zorgeloos genieten van je eigen groene dak

STIJLVOLLE DAKPANNEN

De Lage Landen staan bekend om de stads- en dorpsgezichten met hun typerende dakbedekking van pannen. Creaton bouwt deze culturele erfenis verder uit met traditionele grondstoffen en moderne productieprocessen. Met de keramische dakpannen van Creaton kies je voor topkwaliteit. De kleipannen worden op zeer hoge temperaturen gebakken en van een extreem glad oppervlak voorzien om ze duurzaam bestand te maken tegen weer en wind. Diep geprofileerde en onzichtbare sluitingen voorkomen vuilophoping en garanderen een optimale regendichtheid.

Creaton laat je anders naar dakpannen kijken, door de grote verscheidenheid in stijlen en door het brede aanbod van modellen en formaten. Zo is Harmonica een klassieke keramische, licht golvende dakpan met een hoge breuksterkte en vorstbestendigheid, en een zeer krasbestendig oppervlak. Domino is strak gelijnd, gereduceerd tot de essentie, en de enige keramische dakpan in de Benelux met een volledig vlak profiel in lengte- én dwarsrichting, zonder insnijdingen of krommingen. Deze favoriete keuze van architecten geeft je dak een heel ander aanzien.

NATUURLIJK BESCHERMD HOUT
Een gevel van hout is in Nederland nog ongebruikelijk, maar heeft een charme die voor steeds meer mensen grote aantrekkingskracht heeft. Hout is natuurlijk, warm, landelijk en vaak een lust voor het oog. In ons klimaat vraagt hout traditioneel ook veel aandacht voor onderhoud. Met Sioo:x, een nieuw product van Plastica, is dat veel minder het geval. Dit ecologische beschermingsmiddel geeft het gevelhout een mooi egaal zilvergrijs oppervlak, houdt het hout gezond en zorgt jarenlang voor optimale bescherming.

Sioo:x is gepatenteerde technologie, geïnspireerd door de natuur. Bomen en planten nemen silica op uit de bodem om zich tegen rot te beschermen. Denk aan de natuurlijke vergrijzing en weerbaarheid van bijvoorbeeld teak. Sioo:x maakt slim gebruik van siliciummoleculen, maar ook van kalium en andere natuurlijke plantbestanddelen, water om diep door te dringen in de houtvezels, door zo bescherming te bieden tegen alle weersomstandigheden. Om tot wel 15 jaar te genieten van een gevel met een sublieme uitstraling is gemiddeld eens in de vijf jaar een onderhoudsbeurt nodig

THERMISCH VERBETERD HOUT
Houten gevelbekleding geeft altijd een fraai natuurlijk effect. Modiwood is thermisch gemodificeerd, waarbij het hout duurzame eigenschappen krijgt door verhitting. Het is een milieuvriendelijk proces dat 25 uur in beslag neemt, zonder chemicaliën maar met temperaturen tot ruim boven 200 graden. Door deze behandeling krijgt het hout een donkere kleur en wordt het harsvrij. ModiWood is geborsteld of geschaafd verkrijgbaar, en in elke gewenste kleur. Met ModiWood Natural Oil, een transparante beits of olie, kun je de oorspronkelijke kleur lang behouden.

Kunststof gevelbekleding heeft zijn eigen voorstanders, omdat het ook unieke voordelen biedt. Protex heeft de uitstraling van hout en de duurzaamheid van kunststof. Het heeft een massieve, door en door gekleurde kern, waardoor het kan worden verwerkt zonder afwerkprofielen en nooit geschilderd hoeft te worden. Protex is volledig recyclebaar en kan zowel horizontaal als verticaal worden toegepast. Protex Sense is voorzien van een kleurfolie met een subtiele houtnerfstructuur. Bij Protex Urban is die structuur ingeperst, en de nieuwe boeidelen maken je gevel helemaal af.

ModiWood

KLEURVAST EN ONDERHOUDSVRIJ
Houten gevelpanelen en dakranden zijn gevoelig voor weersinvloeden en hebben daarom regelmatig onderhoud nodig. Schuren en schilderen kost moeite, tijd en geld. Keralit heeft onderhoudsarme gevelpanelen en dakrand- systemen met een mooie natuurlijke uitstraling. Ze zijn gemaakt van een deels gerecyclede en weerbestendige kunststof die je nooit hoeft te schilderen, en hebben een speciale UV-lichtbestendige folie die naar wens van een fijne houtnerfstructuur wordt voorzien. Zo krijgen ze een natuurlijke uitstraling en behouden ze gegarandeerd tien jaar lang hun kleur.

De plafondsystemen van Florence worden veel gebruikt in badkamers en keukens, omdat ze zijn voorzien van een speciale folie die schimmelvorming tegengaat. De panelen zijn uiterst duurzaam en volledig recyclebaar. De dikkere variant is ook goed buiten toepasbaar, bijvoorbeeld in je veranda. De panelen hebben een blijvend hoogwaardige uitstraling. Onderhoud is niet nodig en schoonmaken is heel eenvoudig. Je hebt de keuze uit diverse oppervlaktestructuren en lichte kleuren, en je kunt de panelen gemakkelijk zelf monteren en van inbouwspotjes voorzien.

Keralit

ONGEËVENAARDE ONTWERPFLEXIBILITEIT
Equitone is gevelbekledingsmateriaal van vezelcement dat werd ontwikkeld met architecten. De panelen bieden een ongeëvenaarde ontwerpflexibiliteit. Met een maximale grootte van 1,25 x 3 meter kunnen ze in elk formaat worden verzaagd. Sommige ontwerpers gebruiken het voor meubilair of de binnenarchi- tectuur, want ingewikkelde details kun je onberispelijk aanbrengen. Door te spelen met verschillende vormen en formaten ontstaan er unieke creaties. Het materiaal kan doorboord en zelfs bedrukt worden.

De Equitone gevelmaterialen zijn in de massa gekleurd, wat betekent dat het oppervlak dezelfde textuur en kleur als het inwendige materiaal heeft. Welk ontwerp je ook kiest, het kan worden omgezet in strakke, monolithische geveldetails. Maar de natuurlijke uitstraling leent zich ook heel goed voor combinaties met baksteen, hout of pleisterwerk. Een gevel met Equitone kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Door het lichte gewicht van de gevelbekleding en met een slimme opbouw als voorzetgevel voorkom je koudebruggen en bescherm je de constructie. De perfecte afwerking van een energiezuinige gevel.

Equitone
Cedral

VERNIEUWEND VEZELCEMENT
Je gevelbekleding moet kunnen omgaan met alles wat ons klimaat kan brengen. Op vezelcement hebben sneeuw en vorst, hagel en wind, stortregens, hitte, UV-straling en vocht geen enkel nadelig effect. Ondanks de vele voordelen zie je in Nederland nog relatief weinig gevels van vezelcement, ook al is heel vernieuwende vormgeving mogelijk en is het materiaal nagenoeg onderhoudsvrij. Vezelcement is vormvast en brandveilig. Het is dun en relatief licht, eenvoudig te plaatsen, zeer geschikt voor renovatieprojecten, budgetvriendelijk en goed recyclebaar.

Cedral gevelstroken van vezelcement bestaan uit Portlandcement, zand, kalk en houtvezels. Dankzij de vezelstructuur hebben de stroken de hardheid van steen en de verwerkbaarheid van hout. Gevelstroken zie je traditioneel horizontaal geplaatst, maar de nieuwste geveltrend is verticaal. Beide zijn mogelijk met Cedral Click (met tand-en-groefsysteem) en Cedral Lap (met een kleine overlap). De stroken zijn verkrijgbaar in 22 standaardkleuren, met een houtnerf- structuur (Wood) of een licht getextureerde afwerking (Smooth). HardiePlank combineert eveneens het uiterlijk van hout met de sterkte van beton. Deze 8 mm dikke planken van vezelcement zijn 18 cm breed en 3,60 m lang, met een houtnerf-structuur of een glad oppervlak. 

In de Verenigde Staten staat HardiePlank al decennia bekend als een duurzame en veelzijdige gevelbekleding die gemakkelijk te installeren en te onderhouden is. Elk ontwerp en zowel verticale als horizontale montage is mogelijk. Een open voeg zorgt voor fraaie architectonische accenten en een lichte toets. ColourPlus maakt de coating bestand tegen scheuren en verbleken.

FRISSE IDEEËN EN ONTWERPEN
Wie bouwt denkt per definitie aan de toekomst. Duurzaamheid dwingt tot een andere benadering van bouwen, en brengt ons zo ook tot nieuwe inzichten en op nieuwe ideeën. We zijn geneigd om uiteindelijk toch maar te kiezen voor de bekende oplossingen. Toch leveren veel innovaties echte voordelen op, ook in energiegebruik, comfort en woningwaarde. Gelukkig durven steeds meer mensen anders te denken en te kijken. En vaak is met een frisse blik veel meer mogelijk dan gedacht. Neem bijvoorbeeld de panelen van Swisspearl. Swisspearl produceert door en door gekleurde vezelcementplaten en biedt een breed palet aan kleuren. De panelen worden geplaatst met een speciaal gevelbekledingssysteem, en met permanente ventilatie aan de achterzijde voor een duurzame bescherming van de hele constructie. De hoge kwaliteit wordt voortgezet in de nieuwe Vintago- panelen. Die hebben met hun geschuurde oppervlak een ruwere structuur en zorgen daarmee voor een authentieke, levendige en unieke uitstraling van je gevel.

Swisspearl
Swisspearl
HardiPlank

download pdf THEMA GEVEL & DAK

 

LEVERANCIERS THEMA GEVEL & DAK

THEMA ISOLATIE

THEMA ISOLATIE

ENERGIE BESPAREN
EN LEKKER WONEN
MET GOEDE ISOLATIE

Of je nu nieuw bouwt of renoveert, isolatie verdient
je volle aandacht. Nu we afscheid nemen van
aardgas en gaan vertrouwen op de warmtepomp en lage
temperatuurverwarming, is een goed geïsoleerd huis
belangrijker dan ooit. Naast de energiebesparing zit het
voordeel vooral in je extra wooncomfort.

Isovlas
Isovlas

soleren had altijd al grote voordelen, en helemaal nu Nederland het zonder aardgas moet gaan doen. In 2030 stopt de winning, in 2050 moet ook het gebruik zijn afgelopen. Nieuwbouwwoningen krijgen nu al geen gasaansluiting meer, maar ze worden wel uitstekend geïsoleerd. Een bestaand huis zo energiezuinig mogelijk maken met goede isolatie heeft in elk geval steeds meer voordelen. En met vrij simpele maatregelen kun je vaak al veel besparen op je energierekening.

WOONWARMTE BINNENHOUDEN
Veel mensen onderschatten het belang en de effecten van goede isolatie. De oudere woningen in Nederland, van vóór 1980, werden tijdens de bouwfase nauwelijks of zelfs niet geïsoleerd. Een flink deel van de woonwarmte verdwijnt dan in de koude maanden zomaar door ramen, muren, vloer en dak naar buiten. Hier valt nog veel te winnen en levert isoleren het grootste rendement op. Gemiddeld is dakisolatie in acht jaar terugverdiend, en spouwmuurisolatie in vier jaar.

Je huis goed na-isoleren verhoogt meteen al duidelijk je wooncomfort. In een nieuw of al goed geïsoleerd huis kun je het binnenklimaat vaak nog verbeteren met lage temperatuurverwarming (LTV). Zo’n systeem kan radiatoren gebruiken, maar vloer- en wandverwarming zijn ideaal vanwege de grote oppervlakken voor de warmteafgifte. Het verschil in watertemperatuur (35°- 55°C bij LTV, en 75°- 85°C bij de gewone CV) maakt ook het verschil in energiegebruik en wooncomfort.

VLOER- EN WANDVERWARMING
Met LTV kun je tot 30 procent op je verwarmingskosten besparen, omdat er minder warmteverlies optreedt en minder energie nodig is om het systeem op temperatuur te houden. De temperatuur in huis blijft constant en de warmte wordt ook beter en gelijkmatiger verdeeld. Met vloer- of wandverwarming heb je veel minder last van de luchtstromen of koudere plekjes die er vaak bij horen met de traditionele verwarmingssystemen. Daarmee komt ook minder huisstof in de lucht, wat weer van belang is voor een gezond binnenklimaat. Het begint allemaal met goede isolatie.

Warmte vasthouden in een goed geïsoleerd huis is een investering in jezelf, in het milieu en in de toekomst, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de isolatie de hele levensduur van het gebouw meegaat. Het is dus de moeite waard om isoleren meteen grondig aan te pakken. Een beter energielabel is vaak redelijk eenvoudig te realiseren en maakt je huis direct meer waard. Het heeft dan minder energie nodig en voelt ook nog heel comfortabel aan. Je verwarmt zuiniger en woont lekkerder: goed isoleren is altijd een goed idee.

LUCHTDICHT EN DAMPOPEN
Over isolatiematerialen bestaan veel misverstanden. Zo hoor je vaak zeggen dat natuurlijk materiaal altijd het milieuvriendelijkst is, maar dat hangt in werkelijkheid van meerdere factoren af. Om te bepalen wat het beste is voor jouw huis en bouwproject, zijn en blijven twee dingen van het grootste belang: de isolatiewaarde en de levensduur van het materiaal. Als alles eenmaal is afgewerkt, zijn de isolatiematerialen opgesloten en zie je niet meer terug. Of ze ‘ademend’ zijn of niet speelt alleen een rol in je wooncomfort als de hele constructie, van buitenschil tot binnenwand, vocht kan opnemen en weer afgeven. In de praktijk is dat bijna nooit het geval.

Het nieuwe bouwen heeft luchtdicht en dampopen als uitgangspunt. Luchtdicht gaat over het afdichten van alle kieren en gaten aan de binnenzijde om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dampopen gaat over de buitenzijde, waar vocht in de vorm van waterdamp bij veranderende weersomstandigheden ook altijd weer weg moet kunnen. Condensatie moet je daar voorkomen, want zulke nattigheid kan je hele constructie aantasten. Isolatie is luchtig materiaal met een relatief kleine milieubelasting. Zelfs in een zeer goed geïsoleerd huis waarin 40 procent van het bouwvolume uit isolatiemateriaal bestaat, is dat nog minder dan één procent van de massa van de constructie.

Isovlas
Kingspan

ISOLATIE ALS SOLIDE INVESTERING
Nog altijd zien veel mensen isoleren vooral als een kostenpost. In de praktijk worden woningen daarom vaak precies volgens de minimale eisen in het Bouwbesluit gebouwd en ge•soleerd. Dat is zonde, want naast de energiebesparing en het extra wooncomfort betekent goed isoleren ook een investering in de woningwaarde. Kingspan biedt met de slanke Kooltherm K108 Spouwplaat een hoogwaardige hardschuim isolatieplaat voor in traditionele spouwmuren. Met Kooltherm platen haal je hoge isolatiewaarden met geringe diktes. Dat heeft vele voordelen: lagere bouwkosten, meer daglichttoetreding en meer ontwerpvrijheid.

De lichtgewicht Kooltherm K108 Spouwplaat is dampopen en reflecterend dankzij micro-geperforeerd aluminiumfolie. Dat zorgt voor een goede vochtregulatie, waardoor er geen risico’s ontstaan op het insluiten van vocht in de constructie. Uit een levenscyclusanalyse door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is gebleken dat de Kooltherm K108 ook milieutechnisch tot de top mag worden gerekend. Kingspan levert voor hoogbouw daarnaast de Kooltherm K15 vliesgevelplaat, van dezelfde hoge kwaliteit en met de beste brandklasse van alle hardschuimisolatie.

Er zijn nu ook Kooltherm isolatieplaten speciaal voor renovatieprojecten, zoals het Kooltherm K17 Binnenisolatie Element, dat trouwens ook zeer geschikt is voor monumentale panden. Deze isolatieplaat is al voorzien van een afwerking, waardoor woningen snel en eenvoudig van binnenuit kunnen worden na-geïsoleerd. En voor de houtskelet- bouw is sinds kort de Kooltherm K112 Frameplaat beschikbaar. Ook deze Kooltherm isolatieplaat is dampdoorlatend en haalt een hoge isolatiewaarde, waardoor hij uitstekend toepasbaar is in kozijnen, borstweringen, binnenmuren en bij het na-isoleren van hellende daken.

VLAS, HET DUURZAME ALTERNATIEF
Als je je zorgen maakt over klimaatverandering en je ecologische voetafdruk, kun je bij nieuwbouw heel ver gaan in duurzaamheid. Het resultaat is misschien zelfs klimaatneutraal en zou model kunnen staan als een toonbeeld van milieubewustzijn. Met het oog op de wereldwijde klimaatdoelstellingen zet het verduurzamen van een bestaande woning uiteindelijk toch meer zoden aan de dijk, vanwege de grote aantallen woningen die nog onvoldoende zijn geïsoleerd. Isovlas heeft dit al lang geleden onderkend en biedt met isolatieproducten uit vlas een duurzaam, gemakkelijk, snel en betaalbaar alternatief voor de ‘traditionele’ isolatiematerialen.

In andere landen, met name Duitsland, is isoleren met vlas al meer dan 80 jaar de beproefde oplossing voor optimale isolatie en ultiem wooncomfort tegen lage kosten. Isovlas biedt de ideale isolatie voor dampopen bouwen in lichte constructies. Vlas is een natuurproduct dat als isolatiemateriaal op vele punten hoog scoort. Het reguleert vocht en temperatuur uitstekend, biedt goede geluidsisolatie, is licht en verwerkingsvriendelijk, sterk en brandveilig. Isovlas had met Reno Interieur al een bekend product voor de na-isolatie van zolders, en voegt daar Reno interieur TG Elegant aan toe voor (zolder)slaapkamers en andere ruimtes waar een esthetische afwerking gewenst is.

Reno Interieur en Reno TG Elegant zijn ontwikkeld voor na-isolatie aan de binnenzijde van het dak. De gladde, stootvaste, afwasbare en fraai afgewerkte platen zonder tussenprofielen zijn toepasbaar tegen elk dakbeschot. Het systeem is brandvertragend, geluidsisolerend, en heeft geen stuc- of schilderwerk nodig. Na-isolatie kan ook van buitenaf.

Reno Exterieur, de nieuwste innovatie van Isovlas, be- staat uit dampopen renovatie-elementen voor na-isola- tie op het bestaande dakbeschot. De elementen zijn optimaal vochtregulerend, sterk geluidwerend, ener- giebesparend en ook nog voordelig. Geen wonder dus dat ze steeds vaker worden toegepast bij grote renovatieprojecten en als onderdeel van CO2-neutraal en circulair bouwen.

download pdf THEMA ISOLATIE

 

LEVERANCIERS THEMA ISOLATIE

THEMA DAGLICHT

THEMA DAGLICHT

LUCHTIGHEID
EN DAGLICHT
IN ALLE HOEKJES
VAN JE HUIS

Een mens heeft licht en lucht nodig om
gezond te blijven. Ook in de donkere maanden wil je een
gezonde leefomgeving voor iedereen in huis.
Steeds meer producten en oplossingen maken
volop
binnenstromend daglicht mogelijk.

Velux

aglicht is van groot belang in een gezond huishouden. Zoals een zonnige dag een heel ander effect op ons heeft dan een loodgrijze hemel, zo kan het een weldaad zijn om een oudere woning opnieuw in het zonnetje te zetten. Zelfs heel kleine ruimtes in je huis kunnen met een nieuw licht op de zaak je nieuwe thuiskantoor worden. Intuïtief weten we wel hoeveel invloed licht op ons heeft. Waar we ook zijn en hoe laat het ook is, de goed verlichte plekken nodigen uit tot activiteit, de schaars verlichte tot ontspanning.

Bij nieuw- en verbouw is NEN 2057 de officiële standaard voor het maken van daglichtberekeningen. Als je van jouw zolderverdieping een werkruimte of slaapkamer wilt maken, moet bij een hellend dak vaak nogal wat gebeuren om aan alle eisen te voldoen. Ook is het goed om vooraf al rekening te houden met de mogelijke effecten van je keuze voor een bepaalde oplossing. Zo moet de onderkant van dakkapellen en dakramen minstens 1200 mm boven de verdiepingsvloer liggen om het hele glasoppervlak te mogen meetellen in de daglichtberekening.

DAGLICHTTOETREDING
Elke dag een paar keer de ramen openzetten is een goed idee. Veel mensen onderschatten het belang van een gezond binnenklimaat. Elke volwassene ademt elke dag zo’n 15.000 liter lucht in en uit. En in Nederland brengen mensen tot wel 90 procent van  hun tijd binnenshuis door. Ook al blijven onze beleving van lucht en licht en onze voorkeuren heel persoonlijk, het is niet alleen een kwestie van smaak en regelgeving. Daglicht reguleert ook ons bioritme en beïnvloedt onze stemming en prestaties, lichaams- temperatuur, zelfs ons eetpatroon. Zorgen voor voldoende licht en lucht is zorgen voor jezelf.

De mate waarin we worden blootgesteld aan natuurlijk licht is zo belangrijk dat het Bouwbesluit een minimum aan daglichttoetreding voorschrijft bij nieuwbouw. Bij renovatie van een oudere woning levert dat vaak de nodige uitdagingen op. Voor elke ruimte in je huis geldt dat die alleen als verblijfsruimte mag worden meegeteld bij het totale woonoppervlak als er voldoende daglicht binnenvalt.

Fakro
Velux

GEZOND BINNENKLIMAAT
Velux heeft een uitgebreid productaanbod voor optimale toetreding van daglicht en frisse lucht. Er zijn veel mooie daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en lichtstraten. Velux staat alom bekend als leverancier van raamdecoratie, zonwering en rolluiken. Die dragen allemaal bij aan een gezond binnenklimaat, zeker als je vertrouwt op automatische bediening. Velux Active is het eerste smart home-systeem voor dakramen dat je kunt koppelen aan Apple HomeKit.

Een speciaal vakantieprogramma in het Integra bedieningssysteem laat je met een gerust hart de deur achter je dichtdoen. Het programma opent en sluit de gordijnen, luiken, ramen en lichtkoepels op gezette tijden. Ook is het mogelijk om je verlichting te koppelen aan het systeem zodat aparte tijdschakelaars niet meer nodig zijn. Een knappe inbreker die dan nog doorheeft dan je niet thuis bent. De techniek staat werkelijk voor niets en maakt je huis hier op een eenvoudige manier veiliger, comfortabeler en gezonder.

Velux Active with Netatmo zorgt volautomatisch voor een optimaal binnenklimaat. Het systeem opent en sluit zelfstandig alle raamelementen om je huis te ventileren en gezond te houden, of om oververhitting of wateroverlast te voorkomen. Het vergelijkt de situatie in huis met de weersverwachting en berekent welke actie het binnenklimaat zal verbeteren. Regent het? Geen probleem: de regensensor in het Velux Integra-dakraam bepaalt of het raam kan worden geopend, en zorgt meteen voor sluiting als de eerste druppels vallen.

Velux
JET BIK
JET BIK
Fakro

EEN ZEE VAN LICHT
Direct daglicht zorgt voor sfeervolle woonruimten en een aangenaam leefklimaat. Met de nieuwe ModuGlas lichtstraat-bouwpakketten van JET BIK, leverbaar in lessenaars- of zadeldakuitvoering, ligt dit nu binnen ieders handbereik. Ze zijn in delen te vervoeren en zonder hijs- of tilmaterieel te plaatsen. Met de BIK Dakterrasentree, bestaande uit een rechte opstand en een polycarbonaat lichtkoepel, creëer je eenvoudig de ideale toegang tot je dakterras. De luxe uitvoering in glas is ook verkrijgbaar met elektrische bediening.

JET BIK

De lichtkoepels van JET BIK voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van inbraak-, doorval- en brandveiligheid. Ze zijn slagvast, ventilerend, geluids- en zonwerend, en besparen energie. De driewandige kunststof lichtkoepels voldoen ook aan de laatste nieuwbouwnormen. Daarnaast wordt steeds vaker HR++ glas en ook driedubbel glas toegepast. De glazen lichtkoepels van JET BIK zijn zeer energie-effici‘nt en bijzonder geschikt voor renovaties volgens de huidige isolatienormen. Ze blijven bovendien mooi, ook nog na tientallen jaren.

LICHT EN LUCHT IN HUIS
De daglichtbuis van Solatube brengt ook op de moeilijkste plekken in huis licht in de duisternis. De vernieuwde koepel van de daglichtbuis is verkrijgbaar in diverse ronde varianten, met de optionele Raybender-technologie voor een nog betere lichtopbrengst. Op veler verzoek introduceert Solatube nu voor de grote daglichtbuis van 35 cm doorsnede ook een ‘vlakke’ koepel met dezelfde functionaliteit. Dit is vooral een esthetische verbetering, omdat de daklijn visueel niet meer wordt onderbroken en de glasplaat geheel in lijn ligt met het hellende dak.

Solatube

Daglichtspecialist Techcomlight biedt naast de Solatube-producten onder meer ook de Solar Star, een milieuvriendelijke uitkomst voor het ventileren van je woning. Het Solar Star-ventilatiesysteem werkt op zonne-energie, is daardoor gemakkelijk en zonder bedrading te installeren, en zorgt op je zolder of vliering voor een comfortabel binnenklimaat. Het systeem verdrijft in de zomer overtollige warmte en neutraliseert vocht in elk jaargetijde, zodat je dakconstructie en isolatiemateriaal altijd droog en schimmelvrij blijven.

Fakro

EXTRA GROTE EN PLATDAKRAMEN
De extra grote uitzet-tuimeldakramen preSelect MAX van Fakro zijn verkrijgbaar in blank of wit afgelakt hout. Ze brengen met een glasoppervlak tot ruim twee vierkante meter veel licht in je huis. Met de nieuwe schuifschakelaar aan de onderkant van het kozijn gaat omzetten snel en gemakkelijk wanneer het dakraam open is. Vergeleken met de standaardversie biedt preSelect MAX ook een vergrote doorloopruimte tot aan de rand van het dakraam in de uitzet-tuimelstand. Deze dakramen zijn voorzien van het inbraakwerende topSafe-systeem en zijn vast te zetten in twee kierstanden.

Het nieuwe platdakraam van Fakro is een strak ontwerp met uitstekende technische en isolerende eigenschappen, dankzij de viervoudige DU8 beglazing. Het is daarmee een perfect alternatief voor de bekende lichtkoepel, en bij uitstek geschikt voor lage-energiewoningen en passiefhuizen. Daarnaast biedt Fakro het walkable platdakraam, speciaal ontwikkeld voor platte daken die ook dienen als leefruimte, en uitgevoerd met een versterkte, krasvrije en antislip glasplaat. Ideaal voor inpassing in je dakterras!

download pdf THEMA DAGLICHT

 

LEVERANCIERS THEMA DAGLICHT

THEMA KEUKENS

THEMA KEUKENS

JOUW EIGEN STIJL
MAAKT JE
IDEALE KEUKEN

In veel huishoudens is de keuken een typische woonkeuken,
het hart van het gezinsleven, de plaats waar alles en iedereen
samenkomt, en waar wordt gekookt, gedeeld en gegeten.
In andere huishoudens moet de keuken bovenal functioneel
zijn en voldoen aan persoonlijke woonwensen, nu en in de
toekomst. Hoe ziet jouw ideale keuken eruit?

Erkalinea

ANDACHT VOOR DETAILS
Van de juiste beslissingen heb je lang plezier; dat geldt bij uitstek voor de keuken, de plek in huis waar alle ruimtes moeten kloppen, waar het meeste gebeurt en waar ook de meeste techniek bijeenkomt. Van de planning tot de uitvoering vraagt de keuken daarom aandacht voor details.

Je wilt zeker weten dat jouw keuzes voor materialen, stijl en sfeer ook de juiste zijn. Een keuken die vele jaren moet voldoen aan al je woonwensen ontstaat niet bij toeval, of het nu om nieuwbouw gaat, een renovatie of een verbouwing. Bij keukens komt het gesprek al gauw op de apparatuur en de werkbladen. Jouw eigen keuze bepalen begint natuurlijk gewoon bij jouw stijl en persoonlijke voorkeuren: vind je strakke lijnen en modern design aantrekkelijk, of hou je juist van rustiek en landelijk kokkerellen? Als je deze eerste keuze hebt gemaakt, wordt het grote keukenaanbod al een stuk overzichtelijker. Nu kun je gericht zoeken met jouw criteria voor materialen, gebruiksgemak, uitrusting, kleuren en sfeer.

NIEUWE KLEUREN EN MATERIALEN
Erkalinea breidt in 2020 het aanbod uit met een veelvoud aan nieuwe kleuren en materialen. Er is de industriële look met donkere kleuren, metalen regalen en stoere houtdecors, of het rustgevende Scandinavische design in pastelkleuren, met strakke lijnen en een lichte houten vloer. Tot de vele nieuwe combinaties en mogelijkheden die het Erkalinea programma biedt, behoren onder meer een minimalistische stijl met hoge witte kastdeuren, maar ook een ‘bohemian’ stijl met gebloemd behang en donkergroene of zwarte fronten met goudkleurige accenten.

Erkalinea

DE INDUSTRIËLE KEUKEN
Zwart als hoofdkleur in de keuken geeft een bijzondere uitstraling in combinatie met chroom en RVS, maar ook messing of goudkleurige accenten, of met kraan en spoelbak in de kleur Gun Metal. Bij Keller Keukens heet de industriële look Black Metal, een keukentrend met een rauw randje die samen met een gietvloer en ruwe muren helemaal tot zijn recht komt. De Bolton fronten en het nieuwe decor Metaal Zwart kunnen worden aangevuld met typisch industriële details zoals stoere metalen handgrepen en smart cubes van gelast staal.

Keller

Een werkblad van TopCore sluit aan bij de industriële sfeer en is bovendien stootvast en hygiënisch. In de unieke kleur Lightning heeft de decoratieve toplaag een oppervlaktestructuur die nauwelijks van echte steen is te onderscheiden. De trend Black Metal kenmerkt zich door afwisseling tussen donkere kleuren en grijstinten, en door zorgvuldig gekozen vintage objecten. De moderne touch komt van glasdeuren en rookglas in smalle aluminium frames. Bovenin de kasten zit verstelbare ledverlichting voor meer comfort en een rijkere uitstraling.

Dekker
Dekker

Thuis komen we het liefst bij van de drukte van alledag. Dat doen we met onze eigen rituelen. Daar gaat het om bij de serie Eternal Rocks van Dekker, met imposante vormen en een monumentale uitstraling. De materialen en kleuren zijn sober en ingetogen, in combinaties van beton, hout, marmer en steen. We zijn zuinig op onze wereld en hechten aan duurzaamheid. In Soft Reflections zien we transparantie en weerspiegelingen in iriserende kleuren. Deze futuristische stijl met veel glas en metaal krijgt sfeer in combinatie met zachte stoffen en pasteltinten.

Eternal Rocks is een stijl die goed tot zijn recht komt met een Toplaminaat werkblad in de marmerkleuren Statue Grey of Statue Black, de laatste met een zeer expressieve tekening. TopLaminaat is uitermate functioneel en gebruiksvriendelijk, kan tegen een stootje en is verkrijgbaar in vele kleuren. TopCore en DecorTop scoren eveneens hoog als het gaat om de praktische eigenschappen en gebruiksgemak. Nieuw is TopCore Mahal, met een matte marmerstructuur. Dekker levert ook de fraaie bijpassende Lanesto spoelbakken en Selsiuz kranen.

Selsiuz

HET MOOIE VAN MIAMI
Reginox produceert een breed scala van hoogwaardige rvs spoelbakken en geeft daarop levenslange garantie. Met Miami presenteert Reginox een productlijn die net zo kleurrijk en gevarieerd is als de gelijknamige stad in Florida. De lijn omvat spoelbakken en kranen met een stijlvol design, leverbaar in Gun Metal, Copper en Gold. Deze kleuren worden gerealiseerd met behulp van de zogenoemde PVD-techniek, waarbij dampafzetting het rvs voorziet van een speciale coating. De Miami spoelbakken, met de modellen Cano en Crystal, zijn allemaal 200 mm diep en leverbaar in 40×40 cm of 50×40 cm. Ze kunnen worden gemonteerd als vlakbouw, vlakopbouw en onderbouw.

Reginox

LANGER VERS MET BIOFRESH
Hoe verser de levensmiddelen, hoe waardevoller ze zijn voor een gezonde levensstijl. BioFresh van Liebherr garandeert het perfecte klimaat voor lange versheid. Bij een temperatuur van net boven 0°C en de ideale lucht- vochtigheid behouden groente en fruit, vlees, vis en zuivelproducten hun vitaminen en smaak tot wel drie- maal langer dan in het normale koeldeel. Deze voedings- middelen beslaan meer dan 40 procent van het voedsel dat we weggooien, zodat een gemiddeld huishouden met BioFresh 150 euro per jaar kan besparen.

Liebherr biedt een brede keuze aan inbouwkoelkasten en inbouwkoel-/vriescombinaties met BioFresh. Daar- naast beschikken veel vrijstaande Liebherr koelkasten, koel-vriescombinaties en side-by-side combinaties over deze speciale 0°C vershoudlades.

Liebherr

INDUCTIE 2.0
Nieuwbouw krijgt in Nederland geen gasaansluiting meer. Wie een nieuw huis koopt of een nieuw huis laat bouwen, zal afscheid moeten nemen van het vertrouwde gasfornuis. Met de nieuwe generatie inductiekookplaten van ETNA wordt dat heel gemakkelijk. Inductie was altijd al het beste alternatief omdat de pan sneller en gelijkmatiger wordt verhit, de plaat na gebruik direct afkoelt en het schoonmaken zo is gepiept. ETNA benut de voordelen maximaal met nieuwe functies en een kostenbesparende aansluiting.

ETNA

ETNA zorgt ervoor dat je efficiënter en veiliger kan koken dan op gas. Dankzij Virtual Pan Support kun je precies zien waar je de pan moet plaatsen om optimaal gebruik te maken van het vermogen. Met FlexZones kun je de kookzones koppelen voor bijvoorbeeld een grote grillplaat. Voor extra grip op de temperatuur is het aantal kookstanden verder uitgebreid zodat je urenlang kunt sudderen of juist supersnel kan wokken. Het kinderslot en de pauzeknop bieden extra veiligheid.

GEÏNTEGREERDE AFZUIGING
Bij ATAG onderscheidt men drie soorten koks. De semi-pro is een geroutineerde thuiskok die van design houdt. Hij of zij gebruikt de laatste kooktechnieken en kiest voor de Magna keuken met warmhoud- en vacumeerlade om gerechten sous vide in de combi-stoomoven te bereiden. De Social Cook houdt ervan om elke avond een gezonde maaltijd voor het gezin te maken, en kiest met Matrix in de kleur RVS voor comfort in een tijdloze keuken. De Pleasure Seeker, met een druk sociaal leven, houdt van lekker, gezond en gemakkelijk, en kiest voor de Matrix lijn in de kleur Black Steel.

ATAG

De ATAG Hood-in-Hob, de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, geeft een nieuwe dimensie aan keukenarchitectuur, want een afzuigkap is niet meer nodig. Met de Hood-in-Hob zijn prachtige keukenontwerpen mogelijk, zowel in wand- als eilandopstelling. De recirculatiefilters zijn heel gemakkelijk te vervangen en de kookplaat zelf is een strak en harmonieus design, met een kleine opening tussen de glasplaat en het filterdeksel waardoor de lucht wordt afgezogen. Het keramische glas is verkrijgbaar in standaard zwart of matzwart geborsteld.

MOOI SAMEN
Pelgrim introduceert een nieuwe serie inductie- kookplaten die design en functionaliteit samenbrengen. Sommige beschikken over zogenoemde flexzones die koppelbaar zijn. Combineer twee zones voor grote pannen, of gebruik de boost-functie om water sneller te laten koken. De matzwarte screening sluit aan goed aan bij de andere apparatuur uit deze lijn, die nog verder wordt uitgebreid en nu bestaat uit vijf kookplaten in drie breedtematen. Pelgrim is de enige in de markt met een compleet matzwart assortiment voor een stijlvolle uitstraling.

Pelgrim

De nieuwe 8-serie in de Mooi Samen lijn is verkrijgbaar in vlekvrij rvs en stoer matzwart, en voorzien van een TFT kleurendisplay met draai- en drukknop. Deze intuïtieve bediening leidt je met heldere beelden en frisse kleuren door het menu. Ondersteund door touch control navigeer je heel gemakkelijk naar de gewenste functie. De informatie op het scherm is zeer uitgebreid, maar niet ingewikkeld. Je ziet meteen wat een functie betekent, wat een voorgeprogrammeerde bereiding doet, en hoe lang een gerecht in de oven staat. Gemak met eigentijds design.

KOKEN ALS EEN CHEF MET SENSECOOK
Of het nu gaat om sous vide bereidingen, bakken en braden, of kokend water onder controle houden, de SenseCook inductiekookplaten van AEG beheersen en automatiseren elke stap. Ideaal voor iedereen die graag perfecte gerechten op tafel wil zetten. De SensePro inductiekookplaat wordt geleverd met ‘s werelds eerste draadloze en batterijloze kerntemperatuurmeter. Dit zorgt voor fantastische resultaten, ongeacht de kooktechniek of het gerecht. Selecteer eenvoudig het gerecht en de kookplaat zal een signaal geven wanneer de exacte kerntemperatuur is bereikt.

 

AEG

Professionele koks gebruiken regelmatig sensors. Met SensePro kun je ook nog de sous-vide-functie gebruiken om je kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. De SenseFry heeft een baksensor die een seintje geeft als de pan op de juiste temperatuur is om de ingrediënten toe te voegen, en houdt vervolgens de temperatuur constant. De SenseBoil, verkrijgbaar in 60 en 80 cm breed, voorkomt overkoken door automatische aanpassing van de temperatuurinstelling wanneer het water in de pan het kookpunt heeft bereikt. Ongeacht de grootte van de pan, met of zonder deksel.

OP ZOEK NAAR HET BUITENGEWONE
De premium serie studioLine spreekt tot de verbeelding met fascinerend design en unieke prestaties, en staat voor het beste van de Siemens inbouwapparatuur. De apparaten zijn ontwikkeld voor wie het gewone niet genoeg vindt en op zoek is naar het buitengewone in het leven. Hoogwaardige materialen zorgen voor een gestroomlijnd uiterlijk. De studioLine ovens zijn afgewerkt met blackSteel, een donkere versie van geborsteld rvs. De verschillende elementen zijn perfect op elkaar afgestemd en vormen samen een elegant en minimalistisch geheel.

Siemens

Alle studioLine ovens met een TFT-Touch display zijn voorzien van Home Connect. Hiermee is het mogelijk om je apparatuur op afstand te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Zet de oven aan met de juiste instellingen zonder een voet in de keuken te zetten. Met de nieuwe sous-vide functie op de stoomovens garen ingrediënten langzaam op lage temperatuur. Vitaminen en mineralen blijven zo bewaard, met een uitmuntende smaakbeleving als resultaat. Ideaal in combinatie met de vacumeerlade waarmee je ingrediënten of gerechten eenvoudig vacuüm verpakt.

DE FINISHING TOUCH
Je keuken komt pas echt helemaal af met smaakvolle accessoires en goed gedoseerde accenten. Doeco is één van de meest prominente leveranciers van keukenaccessoires en biedt een breed scala aan producten die voor jou de finishing touch en de kroon op je ideale keuken kunnen zijn. De spacetower sets zijn een ruimtewonder en een uitkomst voor wie op een krap bemeten plattegrond toch een royaal uitgeruste keuken wil realiseren. Een ingebouwde dubbele USB-lader komt in elke moderne keuken goed van pas, en de SlimPad en Modulite productlijnen laten zien dat de juiste ledverlichting ook in je keuken een stijlvol resultaat oplevert.

KOKEND WATER
De keuze voor een kraan kan nog weleens een lastige beslissing zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een reguliere mengkraan met koud en warm water of kokend water kraan? Zodat je ook heet water kunt tappen. Een kokend water systeem is een waardevolle toevoeging aan je keuken, want je beschikt immers binnen een handomdraai over kokend water. Handig voor het koken, maar ook simpelweg voor een kopje thee. De Doeco Triton is zo’n kokend water kraan.

Download pdf THEMA KEUKENS

LEVERANCIERS THEMA KEUKENS

ADRESSEN

Raab Karcher Apeldoorn 
Nagelpoelweg 61
7333 NZ Apeldoorn
T (055) 599 72 72
F (055) 599 72 70

Raab Karcher Arnhem
Cruquiusweg 6-8
6827 BL Arnhem
T (026) 364 19 58
F (026) 364 98 12

Raab Karcher Assen 
Portugallaan 4-6
9403 DS Assen
T (0592) 38 31 11
F (0592) 38 31 10

Raab Karcher Breda
Huifakkerstraat 20
4815 PN Breda
T (076) 573 14 00
F (076) 573 14 19

Raab Karcher Coevorden
Printer 33
7741 ME Coevorden
T (0524) 85 73 57
F (0524) 85 73 50

Raab Karcher Culemborg
Parallelweg West 9-11
4104 AX Culemborg
T (0345) 47 84 40
F (0345) 52 04 10

Raab Karcher ‘s Hertogenbosch
Docterskampstraat 3
5222 AM ’s Hertogenbosch
T (073) 646 28 00
F (073) 646 28 71

Raab Karcher Doetinchem
Fabriekstraat 15
7005 AP Doetinchem
T (0314) 65 18 41
F (0314) 65 23 80

Raab Karcher Ede
Max Planckstraat 22
6716 BE Ede
T (0318) 63 64 44

Raab Karcher Eindhoven
Dillenburgstraat 14
5652 AP Eindhoven
T (040) 250 32 50
F (040) 250 32 69

Raab Karcher Emmeloord
Ondernemersweg 23
8304 BH Emmeloord
T (0527) 63 62 61
F (0527) 63 62 60

Raab Karcher Goor 
Stationslaan 52
7471 AP Goor
T (0547) 28 65 00
F (0547) 27 15 05

Raab Karcher Groningen
De Hallen 9
9723 TW Groningen
T (050) 544 54 45
F (050) 544 54 17

Raab Karcher Hengelo 
Kuipersdijk 50
7552 BJ Hengelo
T (074) 256 05 60
F (074) 291 45 22

Raab Karcher Hillegom 
Arnoudstraat 11
2182 DZ Hillegom
T (0252) 36 03 30
F (0252) 36 03 44

Raab Karcher Hilversum 
Nieuwe Havenweg 9
1216 BG Hilversum
T (035) 623 32 41
F (035) 621 91 47

Raab Karcher Kampen 
Ertsstraat 11
8263 BN Kampen
T (038) 337 07 33
F (038) 337 07 20

Raab Karcher Leeuwarden 
Plutoweg 8
8938 AB Leeuwarden
T (058) 284 83 33
F (058) 284 83 30

Raab Karcher Lelystad 
Apolloweg 24
8239 DA Lelystad
T (0320) 28 60 90
F (0320) 28 60 95

Raab Karcher Middelburg 
Waldammeweg 2
4338 PJ Middelburg
T (0118) 62 50 55
F (0118) 62 51 53

Raab Karcher Nieuwleusen 
Evenboersweg 2
7711 GX Nieuwleusen
T (0529) 48 81 00

Raab Karcher Nijmegen 
Industrieweg 105
6541 TV Nijmegen
T (024) 377 55 44
F (024) 378 64 44

Raab Karcher Oldenzaal 
Lübeckstraat 38
7575 EE Oldenzaal
T (0541) 57 24 00
F (0541) 52 06 55

Raab Karcher Raalte 
Almelosestraat 74
8102 HE Raalte
T (0572) 36 14 64
F (0572) 36 10 53

Raab Karcher Rijssen 
Nijverdalseweg 123
7461 AG Rijssen
T (0548) 53 03 10
F (0548) 54 49 65

Raab Karcher Roosendaal 
Borchwerf 8
4704 RG Roosendaal
T (0165) 53 11 00
F (0165) 53 11 19

Raab Karcher Tiel 
Morsestraat 21
4004 JP Tiel
T (0344) 63 68 36

Raab Karcher Tilburg
Jules Verneweg 104
5015 BM Tilburg
T (013) 458 02 00
F (013) 458 02 99

Raab Karcher Vlaardingen 
Schiedamsedijk 110
3134 KK Vlaardingen
T (010) 434 25 55
F (010) 234 05 55

Raab Karcher Vriezenveen 
Oosteinde 36
7671 AA Vriezenveen
T (0546) 55 66 66
F (0546) 56 50 65

Raab Karcher Waddinxveen 
Staringlaan 8
2741 GC Waddinxveen
T (0182) 62 12 22
F (0182) 62 12 64

Raab Karcher Weesp 
Keurstraat 17
1382 KT Weesp
T (0294) 41 27 40
F (0294) 41 29 80

Raab Karcher Wolvega 
Industrieweg 16
8471 AD Wolvega
T (0561) 69 36 93
F (0561) 69 36 99

Raab Karcher Zutphen 
Contrescarp 2
7202 AE Zutphen
T (0575) 51 76 56
F (0575) 51 96 49

Raab Karcher Zwolle 
Paxtonstraat 15
8013 RP Zwolle
T (038) 851 51 51
F (038) 851 51 50

 Showroom
 Bouwshop
 Archihome

Greenworks Academy Amsterdam
TT-Vasumweg 151 1033 SG Amsterdam
T (013) 485 00 00
E info@greenworksacademy.nl

Greenworks Academy Apeldoorn
Nagelpoelweg 61 7333 NZ Apeldoorn
T (013) 485 00 00
E info@greenworksacademy.nl

Greenworks Academy Breda
Huifakkerstraat 18
4815 PN Breda T (013) 485 00 00
E info@greenworksacademy.nl

COLOFON

COLOFON

Raab Karcher
Atlasstraat 1
5047 RG Tilburg

T: (013) 458 00 00
E: info@raabkarcher.nl
I: www.raabkarcher.nl

Uitgever:
Wim Marckelbach
Marckant Media, Events & Management

E: info@marckant.nl
I: www.marckant.nl

Redactie:
Paul Daalhuizen
Nicole Laurijsen
Richard Schippers

Fotografie:
Christina Brandin Englund
Allerhed Nilsson
Nicholas Worley

Vormgeving:
Joop Nievaart

E-Magazine:
Wim Bos 

DISCLAIMER

Uitgever en auteurs verklaren dat dit blad op zorgvuldige wijze en naar hun beste weten is samengesteld, evenwel uitgever en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Uitgevers en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren. Marckant Media Events & Management gaat ervan uit dat wanneer derden hen ongevraagd ter publicatie persberichten met afbeeldingen toesturen, alle rechten van zowel auteurs als fotografen of illustratoren gehonoreerd zijn en dat Marckant Media Events & Management gerechtigd is de afbeelding of tekst te gebruiken zonder aan aanvullende voorwaarden te hoeven voldoen. Op verzoek vermeldt Marckant Media Events & Management de naam van de bron bij toegezonden illustratiemateriaal. Marckant Media Events & Management aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke inbreuk op auteursrechten van derden voor materiaal dat niet in onze opdracht is vervaardigd. Mochten wij door derden toch aansprakelijk worden gesteld, dan zal Marckant Media Events & Management deze aansprakelijkheid verhalen op de toezender van het bewuste materiaal.

@2019/2020 Marckant Media Events & Management

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.